ΚΟΣΜΟΣ

Φονικά καιρικά φαινόμενα στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

Στιγμιότυπο από τις πλημμύρες που σαρώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα την Ιαπωνία. Screen grab/Twitter

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που σαρώνουν την περιοχή της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, από τη Δευτέρα 10/7.

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς έχουν εσπευσμένα απομακρυνθεί από τα σπίτια τους χιλιάδες κάτοικοι.

Έπειτα από μια εβδομάδα συνηθισμένων βροχών, «οι μεγαλύτερες» κατακρημνίσεις που «έχουν καταγραφεί ποτέ» στην περιοχή, σύμφωνα με την ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών και κατολισθήσεις.

Μία ηλικιωμένη 77 ετών σκοτώθηκε όταν κατολίσθηση χτύπησε το σπίτι της στη Σαγκά τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με το σύζυγό της να ανασύρεται ζωντανός από πυροσβέστες και να διακομίζεται σε νοσοκομείο.

Άλλη κατολίσθηση στην Κουρούμε, στον νομό Φουκουόκα, παγίδευσε δέκα ανθρώπους· οι εννέα επέζησαν, όμως επιβεβαιώθηκε ο θάνατος εβδομηντάρη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών στην πόλη.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ακόμη πιο βαρύ απολογισμό, με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo να κάνει λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς χθες βράδυ.

Οι βροχές σταμάτησαν ή κόπασαν χθες το απόγευμα, ωστόσο νωρίτερα πάνω από 420 κάτοικοι της περιοχής που επλήγη είχαν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στους νομούς Φουκουόκα και Όιτα.

Συστάσεις κατεπείγουσας απομάκρυνσης κατοίκων –η συμμόρφωση στις οποίες δεν είναι υποχρεωτική– εκδόθηκαν για ορισμένους τομείς των νομών Φουκουόκα, Όιτα και γειτονικές περιοχές, που άνοιξαν κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων.

Η περίοδος των βροχών στην Ιαπωνία συνήθως διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Ιούλιο. Την περίοδο αυτή σημειώνονται συχνά σφοδρές κατακρημνίσεις, που προκαλούν όχι σπάνια φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Επιστήμονες τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή μεγεθύνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχών, στην Ιαπωνία όπως και αλλού, αφού η πιο θερμή ατμόσφαιρα κατακρατά μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης