ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ουκρανία δεν χωράει ακόμη στο ΝΑΤΟ;

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/VASSIL DONEV

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είναι βέβαιο πως περιέχει αρκετό προσκήνιο αλλά κυρίως παρασκήνιο.

Ναι το ζήτημα εισδοχής της Σουηδίας στη Συμμαχία και η κάμψη των αντιστάσεων και του συνεπακόλουθου τουρκικού βέτο είναι η πρώτη προτεραιότητα και το μεγαλύτερο θέμα στην ατζέντα αλλά η πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξη του Τζο Μπάιντεν στο CNNi ήρθε να δημιουργήσει αναταράξεις στο Κίεβο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επί της ουσίας απέκλεισε σήμερα την επίσπευση της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Τα όσα είπε μόνο εύκολα δεν ήταν καθώς εδώ και 17 μήνες οι Ουκρανοί παλεύουν απέναντι στις δυνάμεις της Ρωσίας που δεν θέλουν περισσότερο ΝΑΤΟ στην γειτονιά τους…

Γιατί όμως η Ουκρανία δεν είναι ούτε και σήμερα μετά από τόσο αίμα και τόσες θυσίες έτοιμη και άξια να γίνει μέλος της συμμαχίας την οποία ουσιαστικά υπηρετεί; Η εύκολη απάντηση ουσιαστικά δόθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ: «η ένταξη της Ουκρανίας σήμερα στο ΝΑΤΟ επί της ουσίας θα υποχρέωνε τη συμμαχία να υποστηρίξει με όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της το Κίεβο ενάντια στο πόλεμο με τη Μόσχα».

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει σε καμία περίπτωση ανεξάρτητα από την υποστήριξη με χρήματα και όπλα, να φέρει απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις αμερικανικά στρατεύματα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει πως ένα τέτοιο σενάριο δεν θα είχε επιστροφή και ο Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν γεγονός.

Σήμερα οι ΗΠΑ μπορούν ελεύθερα να στέλνουν όλο και πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα, όπως οι βόμβες διασποράς, στις ουκρανικές δυνάμεις χωρίς επί της ουσίας η Ρωσία του Πούτιν να μπορεί να στηρίξει με επιχειρήματα, παρά μόνο με ρητορική, πως οι ΗΠΑ θέλουν τον αφανισμό της Ρωσίας.

Σήμερα όπως και 17 μήνες πριν η Ρωσία παραμένει η χώρα που επέλεξε τον πόλεμο και την γενικευμένη σύρραξη από τον διάλογο και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει πρόθεση να διαταράξει τις αρνητικές για το Κρεμλίνο ισορροπίες ακόμη και σε διπλωματικό επίπεδο.

Η Ουκρανία από την πλευρά της βρίσκεται για ακόμη μία φορά ουσιαστικά στην ίδια αφετηρία ή περίπου… Πηγές από το περιβάλλον Ζελέσνκι δεν κρύβουν πως ο Ουρανός Πρόεδρος δυσαρεστήθηκε από την τοποθέτηση Μπάιντεν καθώς θέλει και διατυμπανίζει, εν δικαίω, πως έχει κερδίσει το δικαίωμα η χώρα του να είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εκτός από το αίμα που οι άνθρωποι του χύνουν καθημερινά στα πεδία των μαχών ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θέλει επιτέλους και μία απτή εξέλιξη – απόδειξη για τα όσα έχει υποσχεθεί στον λαό του.

Ο Ζελένσκι και σε πολιτικό επίπεδο τονίζει πως από το 2014 και την πορτοκαλί επανάσταση η Ουκρανία βροντοφωνάζει πως ανήκει στη Δύση. Εάν και σήμερα με τα όσα έχει δώσει στους Δυτικούς της συμμάχους δεν αξίζει να λέγεται μέλος της ομάδας τους τότε ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν ακόμη για να πειστούν οι ισχυροί του κόσμου.

Η αλήθεια βρίσκεται παραδοσιακά κάπου στη μέση. Οι ΗΠΑ είναι αδύνατο σήμερα να επιλέξουν να «στριμώξουν» ακόμη περισσότερο τη Μόσχα στα σχοινιά με μία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι μπορεί να θλίβεται και να απογοητεύεται αλλά μετά τις βόμβες διασποράς από την θέση που βρίσκεται σήμερα ίσως αύριο αξιώσει και τελικά λάβει τα πολυπόθητα αμερικανικά μαχητικά που θα του δώσουν σαφές πλεονέκτημα και στον αέρα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως πηγές από το περιβάλλον του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ δήλωναν έκπληκτες από την τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου καθώς πίστευαν πως η Ουκρανία «είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει πληρώσει με αίμα το δικαίωμα να είναι μέλος της συμμαχίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης