ΚΟΣΜΟΣ

Πώς κινεζικό εστιατόριο βρέθηκε αντιμέτωπο με το νόμο λόγω ενός διαγωνισμού

Πώς κινεζικό εστιατόριο βρέθηκε αντιμέτωπο με το νόμο λόγω ενός διαγωνισμού
Για να κεντρίσει το ενδιαφέρον, το εστιατόριο είχε διαφημίσει την προσφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δελεάσει τους θαμώνες. photo/Pexels

Ένα εστιατόριο στην Κίνα που προκαλούσε τους πελάτες του να φάνε περισσότερα από 100 ζυμαρικά σε αντάλλαγμα για ένα δωρεάν γεύμα, έπεσε στην αντίληψη των αρχών, οι οποίες ερευνούν εάν έχει παραβιάσει τη νομοθεσία της χώρας κατά της σπατάλης τροφίμων.

Οι τοπικές αρχές στην πόλη Yibin στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν επιτέθηκαν στο εστιατόριο αφού άκουσαν για την πρόκληση με την ονομασία «βασιλιάς του μεγάλου στομάχου», ανέφερε αυτή την εβδομάδα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Cover.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόκληση περιελάμβανε θαμώνες που διαγωνίζονταν για να φάνε 108 chaoshous, ή πικάντικα ζυμαρικά wonton, όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να κερδίσουν ένα δωρεάν γεύμα και επιπλέον βραβεία.

Για να κεντρίσει το ενδιαφέρον, το εστιατόριο είχε διαφημίσει την προσφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δελεάσει τους θαμώνες μόνο και μόνο για να βρεθεί στην δυσμενή θέση όταν η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό της Αγοράς είπε ότι θα ανοίξει έρευνα για το εάν είχε παραβιάσει τη νομοθεσία σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.

Ενώ οι διαγωνισμοί φαγητού είναι σχετικά συνηθισμένοι στις δυτικές χώρες και μπορούν να φέρουν φήμη στους νικητές τους – όπως ο Joey Chestnut, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κέρδισε τον διάσημο διεθνή διαγωνισμό Hot Dog Eating του Nathan στο Coney Island καταρρίπτοντας 62 χοτ ντογκ σε 10 λεπτά – μπορεί να είναι ευαίσθητο θέμα στην Κίνα.

Πολλοί στη χώρα έχουν ακόμα αναμνήσεις από τον λιμό της δεκαετίας του 1950 και του 1960 που σκότωσε περίπου 45 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Cover είπε ότι το εστιατόριο, το οποίο δεν κατονόμασε, ήταν ένα από τα πολλά που ερευνήθηκαν από τις αρχές για παρόμοιους διαγωνισμούς.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είχε στο παρελθόν αποκαλέσει τη σπατάλη τροφίμων «σοκαριστική και ανησυχητική» και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους είπε ότι οι γεωργικές προμήθειες ήταν σαν το θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας.

Ο νόμος κατά της σπατάλης φαγητού θεσπίστηκε το 2021, μετά από έντονες κυβερνητικές επικρίσεις σε διαδικτυακούς μπλόγκερ που μετέδιδαν ζωντανά την υπερφαγία για να προσελκύσουν θεατές. Πολλοί από τους λογαριασμούς τους στη συνέχεια ανεστάλησαν από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το νόμο, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 10.000 γιουάν (1.400$) εάν οι εγκαταστάσεις τους «παρακινήσουν ή παραπλανήσουν τους πελάτες να παραγγείλουν υπερβολικά για να προκαλέσουν προφανή σπατάλη».

Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς και οι διαδικτυακοί πάροχοι βίντεο και ήχου, αντιμετωπίζουν μέγιστο πρόστιμο 10πλάσιο αυτού του ποσού εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται στη «δημιουργία, δημοσίευση, προώθηση προγραμμάτων ή ηχητικών μηνυμάτων σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και την υπερφαγία και το ποτό.»

Το εστιατόριο στο Yibin «επιδεικνύει συμπεριφορές υπερφαγίας και ποτού και παρακινεί τους πελάτες να παραγγέλνουν υπερβολικά», ανέφερε το Cover, επικαλούμενο την τοπική ρυθμιστική αρχή της αγοράς.

Ωστόσο, ορισμένοι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου επέκριναν τις αρχές για υπερβολή.

«Αυτό λογίζεται ως σπατάλη; Το φαγητό που δεν καταναλώνεται πάει στους φτωχούς» έγραψε ένας χρήστης στο Weibo, την κινεζική έκδοση του Twitter.

Ένας άλλος χρήστης επεσήμανε το φτωχό ιστορικό της χώρας στην ασφάλεια των τροφίμων, το οποίο περιλαμβάνει σκάνδαλα που κυμαίνονται από μολυσμένο βρεφικό γάλα σε σκόνη έως τη χρήση «ελαίου υδρορροής» - ανακυκλωμένου λαδιού μολυσμένου με υπολείμματα τροφίμων ή ακόμη και λύματα.

«Δεν ρυθμίσατε την ασφάλεια των τροφίμων… αλλά αυτό;» είπε ο χρήστης.

Authorities swoop on Chinese restaurant that challenged customers to eat 108 dumplings