ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 700 φωτιές στον Καναδά: Δεκάδες χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

(AP Photo/Seth Wenig)

Τουλάχιστον 700 φωτιές μέτρησαν οι Αρχές στον Καναδά με τις 380 από αυτές να βρίσκονται εκτός ελέγχου. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 155.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση καθώς συνεχίζεται το «μακρύ και δύσκολο καλοκαίρι» για τη χώρα της βόρειας Αμερικής.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι κυριολεκτικά εκτός κάθε κανόνα, ενώ μένουν ακόμη τουλάχιστον τρεις μήνες την τρέχουσα περίοδο των δασικών πυρκαγιών», υπογράμμισε ο Μάικλ Νόρτον του καναδικού υπουργείου Φυσικών Πόρων.

Και οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες κάνουν λόγο για θερμοκρασίες υψηλότερες των συνηθισμένων για την εποχή σε διάφορους τομείς της χώρας, στη δύση και στο βόρειο Κεμπέκ, την περιοχή που το τρέχον διάστημα δοκιμάζεται σκληρότερα από τις φλόγες.

Έως τώρα 90 εκατομμύρια στρέμματα έχουν ήδη γίνει στάχτη, μία επιφάνεια ενδεκαπλάσια από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, με το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ, να ανάγεται το 1989.

Την Παρασκευή (8/7) ήταν ενεργές 677 εστίες φωτιάς (13 εντοπίστηκαν μέσα στην ημέρα), εκ των οποίων 386 χαρακτηρίζονταν εκτός ελέγχου.

Κατά τον κ. Νόρτον, «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η περίοδος των πυρκαγιών του 2023 σπάει και θα συνεχίσει να σπάει κάθε ρεκόρ»: Προβλέπεται οι φωτιές να συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι.

Κι οι δυο πλευρές της χώρας καίγονται ταυτόχρονα, ενώ πλήττονται περιοχές εντελώς ασυνήθιστες σε τέτοιες καταστροφές. Μόνο μια από τις δασικές πυρκαγιές, στο βόρειο Κεμπέκ, απανθράκωσε 10 εκατομμύρια στρέμματα.

«Εσπευσμένες απομακρύνσεις πληθυσμών, κακή ποιότητα του αέρα, προειδοποιήσεις για ακραίο καύσωνα: ανακαλύπτουμε ποια είναι η πλήρης πραγματικότητα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο υπουργός Υγείας, ο Ζαν-Ιβ Ντικλό.

Η κατάσταση ανάγκασε τις αρχές να απευθύνουν εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια επιπέδου άνευ προηγουμένου, για να υποστηριχθούν οι 3.800 Καναδοί Πυροσβέστες στα πεδία, τους οποίους συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις.

«Ο αγώνας εναντίον των πυρκαγιών έχει γίνει παγκόσμια προσπάθεια», σύμφωνα με τον κ. Νόρτον. Πάνω από 3.000 ξένοι Πυροσβέστες (από τη Νέα Ζηλανδία, από τη Χιλή, από την Κόστα Ρίκα, από το Μεξικό, από την Ισπανία, από τη Νότια Κορέα...) μάχονται στα μέτωπα των τεράστιων πυρκαγιών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα κοπάσουν άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης