ΚΟΣΜΟΣ

Το Brexit έφερε πολιτική κρίση-Απειλεί να μπλοκάρει την έξοδο η Σκωτία

Το Brexit έφερε πολιτική κρίση-Απειλεί να μπλοκάρει την έξοδο η Σκωτία
REUTERS

Λίγες μέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές σε πολιτικό επίπεδο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον δήλωσε την Κυριακή πως το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενδέχεται να μπλοκάρει την νομοθεσία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως το αποτελέσμα στη Σκωτία ήταν υπέρ της παραμονής με 62%.

Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζεον απάντησε: "Φυσικά".

"Αν το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι" συνέχισε.

Την ίδια στιγμή βαθαίνει η κρίση στο Εργατικό Κόμμα με σημαντικά στελέχη να ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ίδιος όμως εμφανίζεται αμετακίνητος.

Ήδη, δώδεκα στελέχη της «σκιώδους κυβέρνησης» απέσυραν την υποστήριξή τους στον Κόρμπιν , ενώ πολλοί τον κατηγόρησαν για ελλιπή συμβολή στην εκστρατεία του κόμματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ λέγοντας ότι αμφιβάλλουν πλέον για την ικανότητά του να οδηγήσει το κόμμα σε νίκη στις επόμενες εκλογές.

«Λυπάμαι που υπήρξαν παραιτήσεις σήμερα από την σκιώδη κυβέρνησή μου. Αλλά δεν πρόκειται να προδώσω την εμπιστοσύνη εκείνων που με ψήφισαν ή τα εκατομμύρια των υποστηρικτών μου στη χώρα οι οποίοι χρειάζονται να εκπροσωπούνται από το Εργατικό Κόμμα», τόνισε σε δήλωσή του ο Κόρμπιν, που αντιμετωπίζει ευθεία αμφισβήτηση των Μπλερικών του κόμματος.

«Εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα σε δημοκρατικές εκλογές, στις οποίες θα είμαι και εγώ υποψήφιος», πρόσθεσε, ανακοινώντας ότι θα ανασχηματίσει την ηγετική ομάδα, η οποία και θα αναλάβει την καμπάνια για μια «δικαιότερη Βρετανία».

Αντιστέκεται το Λονδίνο σε γρήγορο «Brexit»

Η Βρετανία διαφαίνεται ότι θα αντισταθεί στις ισχυρές ευρωπαϊκές πιέσεις για την άμεση έναρξη της διαδικασίας που θα την οδηγήσει εκτός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τίποτα δεν θα συμβεί αυτή τη στιγμή» επιμένει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας ότι εναπόκειται στη Βρετανία η χρονική στιγμή για την επίσημη ενεργοποίηση της διαδικασίας. Και αυτό δεν θα γίνει πριν αναδειχθεί ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία, σημειώνει όπως μεταδίδει το BBC.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει πως η ΕΕ δεν αναμένει στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης να υπάρξει ενεργοποίηση του επίμαχου Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας εκ μέρους του Κάμερον.

Πάντως σε χτεσινοβραδινή τους συνομιλία ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα».

Το παραπάνω ειπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχαν αργά το βράδυ της Κυριακής οι δύο ηγέτες, όπως έγινε γνωστό από συνεργάτες του Γάλλου προέδρου.

Ολάντ και Μέρκελ συνομίλησαν για περίπου τριάντα λεπτά και, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια, ώστε να μην μείνει καμία αβεβαιότητα. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες».