ΚΟΣΜΟΣ

«Καζάνι» που βράζει η Βουλή στη Γαλλία μετά τις ταραχές της προηγούμενης εβδομάδας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων με δημάρχους πόλεων που επλήγησαν από τις ταραχές στη χώρα AP/Ludovic Marin

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στη Γαλλία το ζήτημα των ταραχών που προκλήθηκαν σε πλήθος προαστίων της χώρα, μετά το θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικού.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο κατηγορεί την Αριστερά, και πρωτίστως το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Ζαν Λυκ Μελανσόν, αναφέροντας πως με τη στάση που τήρησε, απέφυγε να απευθύνει έκκληση για ηρεμία, επί της ουσίας έριξε λάδι στη φωτιά.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ηρεμία αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη», δήλωσε ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της LFI, Ματίλντ Πανό, ενώ απευθυνόμενη προς την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν της είπε ότι «θέλετε να αποδώσετε σε εμάς την ευθύνη για την οργή όταν αυτή έχει τις ρίζες της σε μια αποτρόπαια δολοφονία».

«Ψάχνετε για ένοχους παντού, σε όλα τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα, εκτός από τους δράστες της βίας», της απάντησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι οι «Ανυπότακτοι» επέλεξαν τον δρόμο της υπερβολής, της λεκτικής βαρβαρότητας και της υπεκφυγής».

Σε ό,τι αφορά τέλος την ακροδεξιά παράταξη, η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δημιούργησε περιοχές ανομίας στις οποίες άφησε κάποιες κοινότητες να αναπτύξουν εγκληματική δράση», μετατρέποντας τη χώρα σε «κόλαση».

«Τι κάνατε με τη Γαλλία, εσείς που ακολουθείτε την ίδια πολιτική με τους προκατόχους σας εδώ και σαράντα χρόνια; », διερωτήθηκε, καλώντας την κυβέρνηση να «σταματήσει την άναρχη μετανάστευση» και να «αναλάβει τον έλεγχο σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας».

«Το να μην τάσσεσαι κάποιος με την ενότητα της χώρας, δεν είναι υπεύθυνο», απάντησε η Μπορν στην Λεπέν, τονίζοντας την ανάγκη «για εθνική ενότητα».

Διακοπή της πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν τα πράγματα «ξεφύγουν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο οι Αρχές να αναστείλουν την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αν κρινόταν πως απαιτείται για να αποτραπούν περαιτέρω ταραχές στη χώρα.

Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση τους από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς, είπε ο κ. Μακρόν απευθυνόμενος σε δημάρχους 241 πόλεων που υπέστησαν καταστροφές χθες Τρίτη στο Παρίσι, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί (...) να ρυθμιστούν [οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης] ή να αποκλειστούν. Αυτό οπωσδήποτε δεν πρέπει να γίνει εν θερμώ» και «χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Ήδη την Παρασκευή, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε αποδώσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωσης της βίας στις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας. Οι ταραχές, εξήγησε, οργανώνονταν μέσω αυτών των ιστότοπων. Χθες επανήλθε, δηλώνοντας πως η διαχείριση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να μελετηθεί ψύχραιμα. «Διότι όταν γίνονται εργαλείο για να οργανώνονται βίαιες συγκεντρώσεις ή απόπειρες δολοφονίας, είναι αληθινό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στη βόρεια Γαλλία, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο για να σταματήσουν οι εισαγωγές πυροτεχνημάτων, ανέφερε χθες βράδυ στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Le Parisien, επικαλούμενη τη νομαρχία.

Οι τοπικές Αρχές απαγόρευσαν τις πωλήσεις πυροτεχνημάτων και τη μεταφορά τους από πολίτες, καθώς και την πώληση καυσίμων σε φορητά δοχεία, ως τα μέσα Ιουλίου.

Τη Γαλλία έσεισαν την τελευταία εβδομάδα εκτεταμένα επεισόδια, μετά τον θάνατο από σφαίρα αστυνομικού του 17χρονου Ναέλ κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού. Ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε έχει τεθεί υπό κράτηση και σε βάρος του διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης