ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο κοντά είναι ο πυρηνικός όλεθρος στην Ουκρανία;

Πόσο κοντά είναι ο πυρηνικός όλεθρος στην Ουκρανία;
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια (AP Photo/Leo Correa, File)

Εάν για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά από 16 μήνες μαχών, είναι πως τα πάντα είναι πιθανά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα από τις ρωσικές δυνάμεις σε διάφορα κατεχόμενα σημεία και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την αντεπίθεση των Ουκρανών ειδικά στα ανατολικά και τα νότια.

Υπάρχει όμως όπως φαίνεται κινητικότητα και εκτός πεδίων. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας - τις οποίες όλοι μας θα αναφέραμε με ένα ελαφρύ μειδίαμα πριν από 17 μήνες, αλλά έχουν πλέον πολλάκις αποδείξει και πως υπάρχουν και πως κάνουν άκρως αποτελεσματική δουλειά στο πεδίο της αντικατασκοπείας - αναφέρουν πως από την περασμένη εβδομάδα οι τρεις υπεύθυνοι των Ρώσων της ROSATOM έχουν εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια.

Από μόνη της αυτή η είδηση, αν και πέρασε στα «ψιλά» από τα μέσα στην Ευρώπη, όχι όμως και τα Αμερικανικά, είναι ανησυχητική καθώς πολύ απλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ρωσικό κλιμάκιο στον υπό κατοχή εδώ και 14 μήνες μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Αυτή η τριμελής επιτροπή κάθε άλλο παρά «διακοσμητική» είναι καθώς από τις επιλογές της και τις ενέργειες των τριών μελών κρίνεται η εύρυθμη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Μία τέτοια εγκληματική αβλεψία το 1986, πάλι σε Ουκρανικά εδάφη, αλλά βορειότερα από το Κίεβο στο Τσερνόμπιλ, είχε προκαλέσει την μεγαλύτερη – μέχρι την επόμενη- πυρηνική καταστροφή στην Ευρώπη. Σε όλα τα παραπάνω ήρθε εχθές το βράδυ να προστεθεί μία νέα πληροφορία που όχι απλά ανησύχησε το Κίεβο αλλά έφερε και διάγγελμα Ζελένσκι: «οι Ρώσοι έχουν ζητήσει από το σύνολο των δυνάμεών τους – τεχνικούς – εργάτες αλλά και στρατιώτες να αποχωρήσουν από την περιοχή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουλίου».

Η συγκεκριμένη πληροφορία σε συνδυασμό με την φερεγγυότητα των Ουκρανικών πηγών έφεραν και μία σειρά από τηλεφωνήματα ανάμεσα στο Κίεβο και τους δυτικούς του εταίρους. Το CNNi σημείωνε πως το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις και έχει δεσμευθεί να προσφέρει οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία από τις μυστικές αλλά και δορυφορικές της υπηρεσίες προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη ένας πυρηνικός όλεθρος.

AP23184444922191.jpg
Φωτογραφία Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται σε καταφύγιο στη Ζαπορίζια και κλείνουν τα αφτιά τους για να προστατευτούν από τον ήχο των ρωσικών πυραύλωνAP/Libkos

Τι πραγματικά φοβάται το Κίεβο;

Είναι ξεκάθαρο πως για τους Ουκρανούς ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν είναι εύκολο να ανακτηθεί χωρίς οι Ρώσοι να προχωρήσουν σε δολιοφθορά τέτοιου μεγέθους ώστε να τον καταστήσουν μερικώς ή ολικά μη λειτουργικό. Το παράδειγμα με το φράγμα στη Κακχόβκα πριν από λίγο καιρό είναι ενδεικτικό το πως «σκέφτονται» την αποχώρηση από κρίσιμες υποδομές, ειδικά ενεργειακές, οι Ρώσοι. Σύμφωνα με πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας τις οποίες δεν διαψεύδει και η Παγκόσμια Αρχή Ελέγχου Πυρηνικής Ενέργειας οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά (πιθανότατα και να έχουν ναρκοθετήσει) σε σημαντικό τμήμα στο εξωτερικό του πυρηνικού αντιδραστήρα αλλά και στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου. Συγκεκριμένα οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου φοβούνται πως τα ρωσικά εκρηκτικά έχουν τοποθετηθεί στην καρδιά της ομαλής λειτουργίας της μονάδας, δηλαδή στον τομέα ψύξης του αντιδραστήρα. Σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω είναι αληθή το εφιαλτικό σενάριο πυρηνικού ατυχήματος θα είναι πιο κοντά από ποτέ και κανένας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τις συνέπειες.

Φωτογραφία Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται σε καταφύγιο στη ΖαπορίζιαAP/Libkos

Η Μόσχα αρνείται τα πάντα

Κατά την πάγια πρακτική του το Κρεμλίνο διαψεύδει τα πάντα. Μάλιστα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε κατά την χθεσινή της συνέντευξη τύπου πως οι Ουκρανοί είναι αυτοί που έχουν έτοιμο σχέδιο δολιοφθοράς του πυρηνικούς τους εργοστασίου προκειμένου να βάλουν και πάλι στο στόχαστρο την Ρωσία. Η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως οι πρόσφατες ασκήσεις των Ουκρανικών δυνάμεων κοντά στην Ζαπορίζια για την περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αλλά και η αποστολή μετρητών σε ολόκληρη την επικράτεια είναι «ενδεικτικά» των προθέσεων του Κιέβου. Σε κάθε περίπτωση απτές αποδείξεις για τα «ψεύδη» ή τις δόλιες κινήσεις του Κιέβου δεν δόθηκαν.

Γιατί η Μόσχα να προκαλέσει τώρα πυρηνικό ατύχημα;

Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά ο βασικός είναι πως το συγκεκριμένο πλάνο με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν το κέρδος για την Ρωσία είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα ρίσκου και απωλειών. Σήμερα με το Κρεμλίνο ευάλωτο και στο εσωτερικό λόγω της αποστασίας Πριγκόζιν αλλά και στα πεδία των μαχών όπου οι ρωσικές άμυνες έχουν αρχίσει να υποφέρουν από τα Ουκρανικά χτυπήματα και σε κάποια σημεία και να υποχωρούν ένα «ατύχημα» με τέτοιον παγκόσμιο αλλά και τοπικό αντίκτυπο θα έδινε άλλη τροπή στα γεγονότα. Από την μία οι δυνάμεις της Ουκρανίας αναγκαστικά θα αναδιπλώνονταν στα πεδία για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή και από την άλλη η Μόσχα και ο Ρώσος Πρόεδρος θα είχαν πλήξει γόητρο και ουσία σε μία πορεία στην οποία σχεδόν μόνιμα είναι αυτοί που δέχονται την ψυχρολουσία.

Φωτογραφία Ουκρανού στρατιώτη σε καταφύγιο στη ΖαπορίζιαAP/Libkos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ