ΚΟΣΜΟΣ

Fast track έξοδο θέλουν οι Ευρωπαίοι – Πολιτική κρίση στη Βρετανία

REUTERS/TIAGO PETINGA

Με “μέγγενη” που σφίγγει συνεχώς τη Βρετανία μοιάζουν οι κινήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη “βόμβα” του Brexit.

Ο ένας μετά τον άλλον θεσμικοί παράγοντες της Ένωσης με βαρύνουσα θέση ζητούν από τους Βρετανούς πολιτικούς να εφαρμόσουν την απόφαση του λαού τους και να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες εξόδου χωρίς “να πετούν τη μπάλα στην εξέδρα”.

Σήμερα ήταν ο Μάρτιν Σουλτς, που πήρε τη σκυτάλη των σκληρών δηλώσεων στέλνοντας τελεσίγραφο στο Λονδίνο για να υποβάλει αίτηση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την Τρίτη. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη στιγμή για την κατάθεση του αιτήματος για ενεργοποίηση του Άρθρου 50.
Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τους Βρετανούς να ψάχνουν τρόπους να οδηγήσουν το “παιχνίδι” στις καθυστερήσεις καθώς ουδείς δεν έχει μιλήσει από το νησί για γρήγορες διαδικασίες. Αντ' αυτού μάλιστα ο υπουργός Επιχειρήσεων, Σατζίντ Τζαβίντ, δήλωσε πως “δεν υπάρχει άμεση ανάγκη ενεργοποίησης του άρθρου 50”.
Ωστόσο παρά τις σκληρές δηλώσεις και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε πως το διαζύγιο θα είναι επώδυνο και ότι η σχέση Βρετανίας – ΕΕ “δεν ήταν σφοδρός έρωτας” τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως θα δώσει η Γερμανία.

Οι προθέσεις του Βερολίνου διαφαίνονται μάλιστα και από τη χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, που ζήτησε νηφαλιότητα στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Σήμερα και ο προσωπάρχης του γραφείου της, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος απηχεί τις απόψεις της Καγκελαρίου, μιλώντας στο Reuters δήλωσε πως “οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για Brexit”, ωστόσο για να αποφύγει τις ερμηνείες ότι το Βερολίνο ανοίγει “παράθυρο” Bremain, εξήγησε πως δεν εννοεί επανεξέταση της απόφασης.

Όπως ανέφερε στο CNN Greece ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κοσμίδης, οι Βρετανοί όχι μόνο παραμένουν μουδιασμένοι, αλλά και ψηφίζουν μαζικά στη ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου ζητώντας νέο δημοψήφισμα κάτι που παρά τα 3 εκατ. υπογραφές δείχνει απίθανο να συμβεί.

Σε τρικυμία η γηραιά Αλβιόνα

Το τσουνάμι από τον σεισμό του Brexit πάντως όχι μόνο δεν λέει να κοπάσει αλλά σαρώνει τη βρετανική πολιτική σκηνή καθώς δεν είναι μόνο ο Κάμερον που αποχωρεί, αλλά και ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν προλαβαίνει να ανταποδίδει τα “πυρά” που δέχεται από το εσωτερικό των Εργατικών.

Προφανώς χάνοντας την ψυχραιμία του σήμερα το πρωί “ξήλωσε” τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Μπεν, ο οποίος σύμφωνα με τον Observer ετοίμαζε ανταρσία εντός του κόμματος. Πάντως ο Μπεν δεν πτοήθηκε, δήλωσε πως ο Κόρμπιν είναι ανεπαρκής και ζήτησε την παραίτησή του.

Προσπαθώντας πάντως να κρατηθεί στην ηγεσία των Εργατικών ο Κόρμπιν δήλωσε ξεκάθαρα πως εάν τεθεί θέμα εκλογής νέου προέδρου θα είναι και πάλι υποψήφιος, όμως αυτό που ακολούθησε της δήλωσής του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ενθαρρυντικό. Δέκα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος η Χέιντι Αλεξάντερ (υπεύθυνη Υγείας), η Γκλόρια ντελ Πιέρο (υπεύθυνη νεολαίας), η Λίλιαν Γκρινγουντ (υπεύθυνη Μεταφορών), η Λούσι Πάουελ (υπεύθυνη εκπαίδευσης) ο Κέρι Μακάρθι (υπεύθυνος Περιβάλλοντος), ο Βέρνον Κόουκερ, (αρμόδιος του τομέα πολιτικής για τη Βόρεια Ιρλανδία), η Σίμα Μαλχότρα, (επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής) και ο Τσαρλς Φάλκονερ (επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης) και ο μοναδικός βουλευτής Σκωτίας των Εργατικών, Ιάν Μάρει υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους “σπρώχνοντας” προς την έξοδο τον Κόρμπιν.

Την ίδια στιγμή τους Συντηρητικούς δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις καθώς ο Κάμερον παραιτήθηκε και αποχωρεί από την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ταχύτερη έξοδο λόγω και των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του βαριά ηττημένου Ντέηβιντ Κάμερον είναι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που σύμφωνα με τους Sunday Times δέχθηκε και τηλεφώνημα υποστήριξης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Τερέσα Μέι, υπουργός Εσωτερικών, η οποία αν και υποστήριζε το Bremain τήρησε χαμηλούς τόνους και μπορεί να συσπειρώσει την πτέρυγα Κάμερον, που δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον από τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, τον οποίο συμπαρασύρουν τα απόνερα της ήττας του Βρετανού πρωθυπουργού.

Γκάιντες ανεξαρτησίας

“Το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο ψηφίσαμε να παραμείνουμε το 2014” δεν υπάρχει πια, δήλωσε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νικολ Στέρτζον σηματοδοτώντας εξελίξεις και στη Σκωτία. Όπως είπε η ίδια πρώτο της μέλημα είναι η προστασία των συμφερόντων της Σκωτίας, που με μεγάλη πλειοψηφία επέλεξαν την Πέμπτη την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση – εξπρές που διενήργησε το ινστιτούτο Panelbase για τους Sunday Times το 52% των Σκωτσέζων τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 48% ζητά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης