ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία πίσω από την πιο «κρύα» τάση για φαγητό της Κίνας

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν το ερώτημα: είναι αυτό πραγματικά που οι άνθρωποι στην Κίνα πιστεύουν ότι οι Δυτικοί τρώνε συνέχεια; Όντως τρώμε εμείς οι Δυτικοί αυτά τα κρύα και τόσο απλά φαγητά; photo: Unsplash

Στην Κίνα – τη χώρα των ζεστών νουντλς, του ρυζιού στον ατμό και της σούπας – μια νέα και περίεργη τάση για φαγητό έχει σαρώσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι άνθρωποι μοιράζονται εικόνες από αυτά που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν απίστευτα εύκολες τροφές και γεύματα, όπως ωμά καρότα τυλιγμένα σε τυρί, σάντουιτς δύο συστατικών και σαλάτες χωρίς ντρέσινγκ – όλα ενοποιημένα με ένα μόνο hashtag: #bairenfan που σημαίνει στα αγγλικά #Whitepeoplemeals.

Είναι απίθανο να βρείτε εικόνες περίπλοκων δείπνων με ψητή γαλοπούλα ή cheeseburgers όταν εξερευνάτε τις εικόνες που συνδέονται με αυτό το hashtag. Αυτό που θα βρείτε είναι παράξενες, μίνιμαλ φωτογραφίες με κρύα, «συναρμολογούμενα» πιάτα που απαιτούν ελάχιστο ή καθόλου χρόνο μαγειρέματος – τα είδη φαγητών που πολλοί Δυτικοί παραδοσιακά συνδέουν με το μεσημεριανό γεύμα.

Η τάση άρχισε πραγματικά να απογειώνεται τον Μάιο, όταν οι Κινέζοι users άρχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο από αυτά τα απλά γεύματα σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στην Κίνα, αν και υπάρχουν δημοσιεύσεις με το hashtag που χρονολογούνται από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν το ερώτημα: είναι πραγματικά αυτό που οι άνθρωποι στην Κίνα πιστεύουν ότι οι Δυτικοί τρώνε συνέχεια; Όντως τρώμε εμείς οι Δυτικοί αυτά τα κρύα και τόσο απλά φαγητά;

«Αισθάνομαι ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αντίληψη είναι μια εξελισσόμενη έννοια», λέει ο Βρετανός Κινέζος σεφ Andrew Wong, ο ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς του κινέζικου εστιατορίου A. Wong του Λονδίνου με δύο αστέρια Michelin.

«Η Κίνα είναι γεμάτη δυτικές πολιτιστικές αναφορές – τέχνη, φιλοσοφία, μόδα, φαγητό. Αυτό συνέβη σε σχετικά πρόσφατο και σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένης της ιστορίας της σχέσης της Κίνας με τη Δύση. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούμε στην κατανόηση των λόγων πίσω από ορισμένα πράγματα και αυτό περιλαμβάνει ορισμένα τρόφιμα».

Πολλοί χρήστες του Twitter, πέρα από την κινεζική κοινότητα, βρήκαν το hashtag ξεκαρδιστικά αληθινό.

«Λοιπόν, δεν μπορείτε να διαφωνήσετε με αυτό, κάπως έτσι τρώνε οι Δυτικοί», είπε ένας χρήστης.

Μια Γιαπωνέζα χρήστης του Twitter θυμήθηκε τη δική της εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Ήμουν κάπως έκπληκτη που είδα ανθρώπους να φέρνουν λαχανικά μέσα σε σακούλες με φερμουάρ για μεσημεριανό γεύμα όταν ήμουν φοιτήτρια στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πίσω στην Κίνα, καθώς το hashtag έγινε viral παγκοσμίως, ορισμένα μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν έκπληξη για το πόσο γρήγορα η διεθνής κοινότητα αγκάλιασε το στερεότυπο.

Ο γεννημένος στη Μαλαισία σεφ Edward Voon είναι ο ιδρυτής του Auor, ενός εκλεκτού εστιατορίου με γαλλική επιρροή στο Χονγκ Κονγκ λέει ότι η τάση τονίζει όντως τις διαπολιτισμικές διαφορές.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να φτιάξω ένα σάντουιτς όταν ήμουν νέος, καθώς ήμουν πάντα περιτριγυρισμένος από κουζίνα Peranakan, Malay και Hokkien», λέει στο CNN Travel. «Δεν έβαλα ποτέ τα χέρια μου σε κάτι τόσο απλό».

Το να φτιάξεις ένα σάντουιτς μπορεί να είναι αρκετά διασκεδαστικό σύμφωνα με τους Κινέζους τελικά. Σίγουρα όμως κάθε νέα κουλτούρα και εμπειρία μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί λανθασμένα ή υπερβολικά και αυτό περιλαμβάνει και το φαγητό.

White people meals? The story behind China’s ‘coldest’ food trend

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης