ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν σε Τουρκία και Ουγγαρία: «Ανοίξτε τον δρόμο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Stephanie Lecocq / Pool via AP

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τετάρτη την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους.

«Κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Λιθουανία, οι Σύμμαχοι θα πρέπει να απευθύνουν το μήνυμα της ενότητας που επιβάλλεται σήμερα απέναντι στη Ρωσία και σε υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος στο Παρίσι τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν μια ισχυρή κίνηση. Πρέπει τώρα να ακολουθήσουμε μέχρι τέλους αυτήν τη λογική και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να συμμετάσχει στη σύνοδο του Βίλνιους πλήρως ως σύμμαχος», δήλωσε.

«Είκοσι εννέα κράτη ολοκλήρωσαν τις εθνικές τους διαδικασίες (επικύρωσης) πριν από πολλούς μήνες, καλώ τα δύο που δεν το έχουν κάνει ακόμη να αναλογιστούν σοβαρά την ευθύνη τους», συνέχισε ο Μακρόν. «Τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να λάβουν τις αποφάσεις που επιτρέπουν την ενότητα, την ασφάλεια της ηπείρου», πρόσθεσε.

«Ήρθε η ώρα να δεχθούμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σημείωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι θα φιλοξενήσει στις 6 Ιουλίου στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Σουηδία είναι «προσκεκλημένη» στη Συμμαχία από τον Ιούνιο του 2022 αλλά η υποψηφιότητά της, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τα 31 κράτη μέλη, εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο έβαλε στην ημερήσια διάταξή του την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια έκτακτης θερινής περιόδου η οποία θα τελειώσει στις 7 Ιουλίου.

Οι δυτικές χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προέτρεψαν την Άγκυρα να δώσει την έγκρισή της για την ένταξη της Στοκχόλμης, υπογραμμίζοντας ότι η Σουηδία έχει σεβαστεί τους όρους μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Άγκυρα.

Οι διαφωνίες αφορούν τη στάση της Σουηδίας απέναντι σε αντιπολιτευόμενα κουρδικά κινήματα, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της Άγκυρας, καθώς τα θεωρεί "τρομοκρατικές" οργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης