ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερο δημοψήφισμα και παραμονή στην ΕΕ ζητούν οι Βρετανοί σε διαδικτυακή ψηφοφορία

Δεύτερο δημοψήφισμα και παραμονή στην ΕΕ ζητούν οι Βρετανοί σε διαδικτυακή ψηφοφορία
REUTERS/Kacper Pempel

Μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος όπου το 51,9 % ψήφισε υπέρ του Brexit, έχουν δημιουργηθεί δύο διαδικτυακές ψηφοφορίες όπου οι Βρετανοί ζητούν νέο δημοψήφισμα αλλά και ανεξαρτησία του Λονδίνου.

Η πρώτη διαδικτυακή ψηφοφορία γίνεται στη ιστοσελίδα της βρετανικού κοινοβουλίου και έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 2.000.000 ψήφους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει το αίτημα των πολιτών από τη στιγμή που έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100.000 υπογραφές.

Όμως η εξέταση του αιτήματος έχει απλώς τη μορφή συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έχει ήδη γίνει.

Η κίνηση αυτή καθώς και η μεγάλη συμμετοχή, αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας που εμφανίσθηκαν με αφορμή το δημοψήφισμα, καθώς και τους φόβους των πολιτών για την επόμενη ημέρα της εξόδου από την ΕΕ.

Η δεύτερη πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών- που διεξάγεται στο change.org- ζητά να κηρυχτεί το Λονδίνο ως «ανεξάρτητη πόλη» και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Oι Λονδρέζοι που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ -με ποσοστό περίπου 60%- ισχυρίζονται ότι η πρωτεύουσα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι από την υπόλοιπη Βρετανία με σημαντικές οικονομικές, πολιτισμικές και πολιτικές διαφορές.

iqwfioqjhfioqfq

Γι’ αυτό το λόγο ο Τζέιμς Ο' Μάλει, εμπνευστής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ζητά από τον νέο Δήμαρχο Σαντίκ Καν να κηρύξει ανεξάρτητη την πόλη. Έχει ήδη πάνω από 130.000 ψήφους και συνεχίζει...