ΚΟΣΜΟΣ

Σημάδια 1,45 εκ. ετών σε οστά πιθηκοειδών δείχνουν ότι έπασχαν από κανιβαλισμό

Αυτές οι τομές είναι το παλαιότερο πειστικό παράδειγμα τέτοιας σφαγής και πιθανώς κανιβαλισμού μεταξύ των αρχαίων ανθρωποειδών, λέει η παλαιοανθρωπολόγος Briana Pobiner του Ινστιτούτου Smithsonian στην Ουάσιγκτον, D.C. photo: JENNIFER CLARK

Ένα απολιθωμένο δείγμα ποδιών ανθρωποειδών ηλικίας 1,45 εκατομμυρίων ετών που προηγουμένως δεν είχε αναγνωριστεί αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι εξελικτικοί συγγενείς μας οι πίθηκοι σφάζονταν και πιθανώς έτρωγαν ο ένας τον άλλον, ισχυρίζεται μια νέα μελέτη.

Ένα αρχαίο άτομο χρησιμοποίησε ένα πέτρινο εργαλείο για να κάνει εννέα τομές στο απολίθωμα, τα οποία βρίσκονται στην κνήμη και το γόνατο. Οι αναλύσεις των τρισδιάστατων μοντέλων αυτών των σημαδιών τα καθορίζουν ότι μοιάζουν με ζημιές που προκαλούνται από πέτρινα εργαλεία και όχι από δαγκώματα μεγάλων θηρευτών ή από ποδοπάτημα ζώων, αναφέρουν οι ερευνητές στις 26 Ιουνίου στο Scientific Reports.

Αυτές οι τομές είναι το παλαιότερο πειστικό παράδειγμα τέτοιας σφαγής και πιθανώς κανιβαλισμού μεταξύ των αρχαίων ανθρωποειδών, λέει η παλαιοανθρωπολόγος Briana Pobiner του Ινστιτούτου Smithsonian στην Ουάσιγκτον, D.C. Αλλά υπάρχει συζήτηση σχετικά με αυτή την ερμηνεία.

Οι αναλύσεις των τρισδιάστατων μοντέλων των βαθύτερων σημαδιών σε ένα απολιθωμένο οστό ποδιού ανθρωποειδών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απεικονίζονται εδώ με μπλε και πράσινο, βεβαίωσαν τις τομές ως τομές που έγιναν από άλλο ανθρωπίδιο που κρατούσε ένα πέτρινο εργαλείο. Τα βάθη των σημαδιών μετρώνται σε μικρόμετρα. photo/MICHAEL PANTE

Η Pobiner εξέτασε για πρώτη φορά το κομμένο οστό του ποδιού ενώ μελετούσε απολιθώματα που φυλάσσονταν στο Εθνικό Μουσείο του Ναϊρόμπι στην Κένυα. Ήθελε να προσδιορίσει ποια μη ανθρώπινα αρπακτικά κυνηγούσαν και έτρωγαν αρχαίες ανθρωπίδες, δηλαδή ένα συγκεκριμένο είδος πιθήκου πολύ κοντά στον άνθρωπο. Όμως τα σημάδια στο κόκκαλο του ποδιού έμοιαζαν με ζημιά από ενέργειες τεμαχισμού.

Η Pobiner έστειλε καλούπια 11 τομών από το απολίθωμα στους παλαιοανθρωπολόγους Michael Pante του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Fort Collins και Trevor Keevil από το Πανεπιστήμιο Purdue στο West Lafayette της Ινδίας.

Εννέα σημάδια ταίριαζαν πολύ με τομές από πέτρινα εργαλεία, λέει η Pobiner. Τα άλλα δύο σημάδια προέκυψαν από το δάγκωμα ενός λιονταριού.

Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την ταυτότητα του είδους του αρχαίου απολιθώματος των ποδιών. Μπορεί να αντιπροσωπεύει τον Homo erectus, τον H. habilis ή ένα σχετικά μικρόεγκεφαλο είδος που ονομάζεται Paranthropus boisei, λέει η Pobiner και οι συνεργάτες της. Επίσης, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε εάν ένα ανθρωποειδές από το ίδιο είδος ή ένα διαφορετικό είδος που άφησε σημάδια από πέτρινο εργαλείο στο απολίθωμα του ποδιού.

Εννέα σημάδια αναγνωρίστηκαν ως σημάδια κοπής (αριθμοί σημαδιών 1-4 και 7-11) και δύο ως σημάδια (αριθμοί σημαδιών 5 και 6) με βάση τη σύγκριση με 898 γνωστές τροποποιήσεις της επιφάνειας των οστών χρησιμοποιώντας μια τετραγωνική ανάλυση των μικρομορφολογικών μετρήσεων που συλλέγονται σε η μελέτη. Κλίμακα = 1 cm.

Οι τομές στο σύμπλεγμα απολιθωμάτων συγκεντρώνονται γύρω από ένα σημείο όπου ένας μυς της γάμπας προσκολλήθηκε στο οστό, σύμφωνα με την αφαίρεση ενός κομματιού σάρκας, λέει η Pobiner. Οι λόγοι για αυτή την πράξη παραμένουν θολοί, ειδικά με ένα μόνο, αποσπασματικό κόκαλο σαν στοιχείο.

«Υποθέτουμε ότι η πρόθεση οποιουδήποτε [ανθρωποειδούς] προκάλεσε τα σημάδια κοπής ήταν απλώς να κόψει το κρέας από τα κόκαλα για να το φάει, με βάση την πείνα», λέει η Pobiner.

Μια πιθανή προηγούμενη περίπτωση σφαγμένου ανθρωποειδούς, που αναφέρθηκε το 2000, προκάλεσε επίσης συζήτηση. Οι ερευνητές περιέγραψαν τομές σε μια μερική άνω γνάθο που βρέθηκε σε μια τοποθεσία της Νότιας Αφρικής - με εκτιμήσεις ηλικίας που κυμαίνονται από 1,5 εκατομμύρια έως 2,6 εκατομμύρια ετών - ως αποτέλεσμα κοπής ενός μυός για την αφαίρεση της κάτω γνάθου.

Υπάρχει μια «πολύ μεγάλη πιθανότητα» ότι ένα ανθρωποειδές χρησιμοποίησε ένα πέτρινο εργαλείο για να δημιουργήσει αυτά τα αρχαία σημάδια, καταλήγει.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης