ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένος ο βρετανικός Τύπος μετά το διαζύγιο με την Ε.Ε.

Σε μια αποτύπωση της πόλωσης της βρετανικής κοινωνίας, ο βρετανικός Τύπος σήμερα παίρνει θέση για τον «σεισμό του Brexit», με κάποιες εφημερίδες να κάνουν λόγο για την «γέννηση της νέας Βρετανίας», ενώ άλλες αναρωτιούνται «και τώρα τι;».

Η ευρωσκεπτικιστική εφημερίδα Daily Mail αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της «Υποκλίσου, Βρετανία!»

«Ήταν η ημέρα των ήσυχων ανθρώπων της Βρετανίας που ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αλαζονική, εκτός πραγματικότητας πολιτική τάξη και μια γεμάτη περιφρόνηση ελίτ των Βρυξελλών», αναφέρει η Daily Mail.

«Με μια απίθανη κίνηση που φανέρωνε εθνική αυτοπεποίθηση και χαρακτήρα, το ηχηρό μήνυμα στην ελίτ ήταν: Βαρεθήκαμε να μας περιφρονούν και να μας αγνοούν για ζητήματα στα οποία έχουμε ισχυρή άποψη,» προσθέτει η εφημερίδα.

Η άλλη εφημερίδα που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Brexit, η Daily Express κυκλοφορεί με τίτλο: «Είμαστε εκτός Ε.Ε.», χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μια «ένδοξη νίκη», ενώ οι Times κάνουν λόγο για «σεισμό Brexit».

Παράλληλα, η Daily Telegraph πανηγυρίζει την «γέννηση της νέας Βρετανίας» στο πρωτοσέλιδό της.

«Η 23η Ιουνίου του 2016 θα είναι μια μέρα που θα τη θυμόμαστε για πάντα ως την ημέρα που οι Βρετανοί ψήφισαν για την ανάκτηση του ελέγχου της χώρας τους», αναφέρει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

«Ενώ πολλοί άνθρωποι, όπως είναι φυσικό, ανησυχούν για το μέλλον τους, παρά την μεταβλητότητα στις αγορές και στις συναλλαγές, έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι», προσθέτει η εφημερίδα.

Ωστόσο, η φιλοευρωπαϊκή Daily Mirror σε σοβαρό τόνο αναρωτιέται «τι στο καλό συμβαίνει τώρα;» στο πρωτοσέλιδό της ενώ ο Guardian αναφέρει, «Τέλος. Και εκτός», πάνω από μια φωτογραφία του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η χώρα έχει αναχωρήσει για ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στο οποίο η πολιτική και η οικονομία μας πρέπει να αναμορφωθεί», αναφέρει το κύριο άρθρο του Guardian.

«Αυτό θα απαιτήσει ένα είδος διαβούλευσης σχετικά με τις συμμαχίες μας, συζήτηση που έχουμε να κάνουμε από την κρίση στο Σουέζ η οποία τότε μας ανάγκασε να προσγειωθούμε σε μια μετα-αυτοκρατορική πραγματικότητα».

Η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Βρετανία, η Sun επικεντρώνεται στην απόφαση του Κάμερον να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία ενόψει της εξευτελιστικής ήττας του, με τον τίτλο «Γιατί πρέπει να κάνω εγώ την σκ....δουλειά;»

Ο Κάμερον προφανώς έκανε το παραπάνω σχόλιο σε συνεργάτη του, εξηγώντας ότι θα αφήσει τις μαρτυρικές διαπραγματεύσεις αποχώρησης σε εκείνους που τάχθηκαν εναντίον του.

Η εφημερίδα εξηγεί το σοκαριστικό αποτέλεσμα αποδίδοντάς το στην «οργή της εργατικής τάξης».

«Ήταν το οργισμένο ουρλιαχτό της αυξανόμενης απελπισίας για τις ζωές τους, για τις παραμελημένες κοινότητες και το χάσμα μεταξύ των ίδιων και της πλούσιας, πανίσχυρης κυβερνητικής τάξης που αποκάλυψε με τόσο προφανή τρόπο το δημοψήφισμα», αναφέρει.

«Οι φιλελεύθεροι τάσσονται υπέρ όλων των μειονεκτούντων ατόμων ΕΚΤΟΣ των φτωχοί Βρετανών. Για αυτούς, δεν μπορούν να κρύψουν την περιφρόνησή τους», προσθέτει.

Η προοπτική ακόμη ενός δημοψηφίσματος της Σκωτίας κυριαρχεί στις εφημερίδες βόρεια των συνόρων, με την Scottish Daily Mail να φέρει τον τίτλο «Διχασμένο Βασίλειο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης