ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 13 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας

Συρία: Τουλάχιστον 13 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας
(AP Photo/Unal Cam)

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή (25/6) έπειτα από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε περιοχή ελεγχόμενη από τζιχαντιστές και αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Φέτος πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επιδρομή μέχρι στιγμής, στην εμπόλεμη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εννιά πολίτες, ανάμεσά τους δυο παιδιά, έχασαν τη ζωή ους στις επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ, ιδίως όταν έπεσαν βόμβες σε αγορά λαχανικών στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν σε άλλο βομβαρδισμό, κοντά στην Ιντλίμπ, κατά την ίδια πηγή.

«Αυτές οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές είναι οι πιο πολύνεκρες στη Συρία φέτος και αποτελούν σφαγή», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης αυτής, που έχει έδρα τη Βρετανία.

Δυνάμεις της Ρωσίας, συμμάχου του συριακού καθεστώτος, διεξήγαγαν βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ σε αντίποινα για επιθέσεις ανταρτών με UAVs, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο κ. Άμπντελ Ραχμάν.

Χθες «έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στην Τζισρ ας Σούγουρ και τρεις μαχητές των ανταρτών σκοτώθηκαν σε μικρή απόσταση από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε ο διευθυντής της ΜΚΟ που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε στήλες καπνού να υψώνονται στην περιοχή των βομβαρδισμών και ασθενοφόρα να διακομίζουν τραυματίες από την αγορά.

Ο Άχμεντ Γιαζίγκι, μέλος της λεγόμενης πολιτικής άμυνας στην Τζισρ ας Σούγουρ, πόλη που ελέγχεται από αντάρτες, έκανε λόγο για εννιά νεκρούς, χωρίς να διευκρινίσει αν ανάμεσά τους ήταν μαχητές.

Κατήγγειλε πως η επίθεση έγινε «απευθείας εναντίον λαϊκής αγοράς, πηγής απαραίτητων εσόδων για τους αγρότες».

«Νεκροί και τραυματίες»

Ο Σάαντ Φάτο, εργάτης γης, 35 ετών, που επέζησε από τον βομβαρδισμό, είπε πως πέρασε το πρωί μεταφέροντας τραυματίες.

«Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έγιναν την ώρα που κουβάλαγα ντομάτες», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι απερίγραπτο, είχαμε νεκρούς, τραυματίες, εντόσθια [θυμάτων]», περιέγραψε, με τα χέρια βαμμένα στο αίμα των ανθρώπων που προσπάθησε να σώσει.

Άμαχος, μαχητής του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν (ΙΚΤ) και δυο παιδιά του τελευταίου σκοτώθηκαν στο πλήγμα κοντά στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον κ. Άμπντελ Ραχμάν.

Μέλη του ΙΚΤ, που ανήκουν κυρίως στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων της Κίνας, πήγαν στη Συρία το 2011 για να πολεμήσουν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Ιντλίμπ.

Άλλοι τουλάχιστον 30 πολίτες τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον κ. Άμπντελ Ραχμάν, ο οποίος επισήμανε πως ο απολογισμός αυτός δεν είναι παρά προκαταρκτικός.

«Ειδικές επιχειρήσεις»

Το βράδυ της Κυριακής (25/6), το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανέφερε ότι «σε αντίδραση σε επιθέσεις (...) τις τελευταίες ημέρες στις επαρχίες Χάμα και Λαττάκεια, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε άμαχους», οι ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν «ειδικές επιχειρήσεις σε συντονισμό με τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις».

Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν στόχο «θέσεις τρομοκρατών» στην επαρχία Ιντλίμπ και αποτέλεσμα να σκοτωθούν «δεκάδες» εξ αυτών και να καταστραφούν αποθήκες όπλων και τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση Τύπου που αναμετέδωσε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η Ρωσία, ο κυριότερος υποστηρικτής του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επενέβη το 2015 στον πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία το 2011.

Με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού, δυνάμεων του Ιράν και φιλοϊρανικών παρατάξεων, η Δαμασκός ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε χάσει στον πόλεμο.

Ο τελευταίος μεγάλος θύλακας της ένοπλης αντιπολίτευσης περιλαμβάνει πελώριους τομείς της επαρχίας Ιντλίμπ (δυτικά) και κάποια τμήματα των γειτονικών επαρχιών Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια. Στην περιοχή αυτή ζουν κάπου 4 εκατ. άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι, που έφυγαν από άλλες περιοχές υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Η ΧΤΣ είναι η μεγαλύτερη οργάνωση η οποία δρα στην περιοχή. Ωστόσο είναι επίσης παρούσες και άλλες, λιγότερο ισχυρές παρατάξεις τζιχαντιστών και ανταρτών, που υποστηρίζονται λιγότερο ή περισσότερο από την Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Μόσχα πλέον χάνει την υπομονή της με την Άγκυρα, κρίνοντας πως δεν κάνει αρκετά για να διωχτούν οι τζιχαντιστές από ουδέτερη ζώνη.

Ο πόλεμος στη Συρία, έναυσμα του οποίου ήταν η αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και προκάλεσε οικονομική και ανθρωπιστική κρίση τεράστιων διαστάσεων.