Ανταρσία Πριγκόζιν: Ο κίνδυνος και η επόμενη μέρα για τον επικεφαλής της Wagner
Ανανεώθηκε:
Πολλά σημεία της συμφωνίας του επικεφαλής της μισθοφορικής Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, με το Κρεμλίνο παραμένουν ασαφή μετά από την ολιγόωρη ανταρσία.
Μεταξύ αυτών, ο ρόλος του αρχηγού της Wagner στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και το ενδεχόμενο οι μισθοφόροι του να καταταγούν στο ρωσικό στρατό -εφόσον το επιθυμούν.
Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο που θα αναλάβει στη Λευκορωσία ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει.
Και ο ίδιος ο Πριγκόζιν, όμως, δεν γνωστοποίησε πολλές πληροφορίες για τη συμφωνία με το Κρεμλίνο, η οποία επετεύχθη με τη βοήθεια του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.
«Είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία μαχητών. Έπαιρναν καλύτερες μερίδες φαγητού και ντυνόντουσαν διαφορετικά» λέει στο CNNi, ο ταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Μάικ Λάιονς.
«Δεν νομίζω ότι θα ενταχθούν εύκολα στον ρωσικό στρατό και θα επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή. Νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα θέμα. Κάποιοι θα αποχωρήσουν. Κάποιοι θα λιποτακτήσουν και θα πάνε να δώσουν πληροφορίες στην Ουκρανία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιστοί στον άνθρωπο, τον Πριγκόζιν, και όχι στη χώρα και την αποστολή. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί τώρα».
Ο κίνδυνος για τον Πριγκόζιν δεν έχει ακόμη περάσει…
Και αυτό γιατί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συγχωρεί τους προδότες.
Η πρώην επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μόσχα, Τζιλ Ντόχερτι, εξηγεί ότι παρότι ο Πούτιν επέτρεψε στον Πριγκόζιν να πάει στη Λευκορωσία, αυτό δεν αναιρεί ότι «είναι προδότης».
«Νομίζω ότι ο Πούτιν δεν θα το συγχωρήσει ποτέ αυτό. Νομίζω ότι είναι πραγματικό δίλημμα, γιατί όσο ο Πριγκόζιν συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται και έχει κάποιου είδους στήριξε είναι απειλή. Ανεξάρτητα από το πού είναι» εξήγησε χαρακτηριστικά η ίδια, συμπληρώνοντας ότι το χάος και η αναστάτωση τους δρόμους της Ρωσίας χθες έκαναν τον Πούτιν να μοιάζει αδύναμος -το άκρως αντίθετο από το προφίλ που ο ίδιος καλλιεργεί εδώ και χρόνια.
Η ίδια υποστήριξε ότι ενδεχομένως ο Πριγκόζιν «να σκοτωθεί στη Λευκορωσία».
Τι σημαίνει για τον Πούτιν η ανταρσία αυτή;
Αντιμέτωπος με προβλήματα είναι, όμως, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αρκετοί ειδικοί επεσήμαναν στο CNNi ότι παρότι ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να βγήκε αλώβητος από ανταρσία – αστραπή, η αλήθεια είναι πως πληγώθηκε βαθιά.
Και αυτό γιατί εμφανίστηκε αδύναμος όχι μόνο στον κόσμο και τους εχθρούς του αλλά και στο λαό και το στρατό του -κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για εκείνον, εάν αποφασίσουν να το εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι στη Μόσχα.
«Ο Πούτιν εμφανίζεται αδύναμος. Αν ήμουν ο Πούτιν θα ανησυχούσα για όλους εκείνους που χειροκροτούσαν τους μαχητές της Wagner όσο οπισθοχωρούσαν στους δρόμους της Ροστόφ. Γιατί οι μέσοι Ρώσοι ζητωκραύγαζαν ανθρώπους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα; Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να τους στηρίζουν και ενδεχομένως να τους συμπαθούν. Όποιο από τα δύο και αν ισχύει, είναι κακά νέα για τον Πούτιν» τόνισε χαρακτηριστικά η Ντόχερτι.
Το προφίλ του Πριγκόζιν
Ο Πριγκόζιν γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο από τη δεκαετία του ’90, όταν και έλαβε το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν».
«Κέρδισε», μάλιστα, και μια σειρά από συμβόλαια catering με το Κρεμλίνο.
Ήρθε, όμως, στο προσκήνιο το 2014, κατά την κρίση της Κριμαίας και άλλαξε το προφίλ του από σεφ σε πολέμαρχο.
Ο Πριγκόζιν ίδρυσε τη Wagner για δύο λόγους: για να πολεμά στην ανατολική Ουκρανία και για να συμμετέχει σε ένοπλες διαμάχες ανά τον κόσμο, με ρωσικό «ενδιαφέρον».
Οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, όταν η ομάδα πετύχαινε νίκες στην Ουκρανία, την ώρα που ο ρωσικός στρατός εμφανιζόταν αδύναμος να προχωρήσει.
Ωστόσο, οι άγριες τακτικές της Wagner άφησαν πολλούς νεκρούς.
Η αδυναμία της Μόσχας να ολοκληρώσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο Ουκρανία, δημιούργησε έριδες μεταξύ του Πριγκόζιν και της στρατιωτικής ηγεσίας της Μόσχας.
Ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας ανέβαζε τακτικά βίντεο στα οποία κατηγορούσε τους επικεφαλής του ρωσικού στρατού για ολιγωρία ενώ είχε δείξει και φωτογραφίες των νεκρών μαχητών του, που όπως κατήγγειλε σκοτώθηκαν λόγω της έλλειψης πυρομαχικών.
Επέκρινε τακτικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι αξιωματούχοι του στρατού αλλά και η πολιτική ηγεσία τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσέχοντας, ωστόσο, να μη βάλει ποτέ στο «στόχαστρο» τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Παρασκευή, όταν και ξεκίνησε η ολιγόωρη ανταρσία.
«Όλοι ξύνουν το κεφάλι τους με απορία» λέει ο Στιβ Χολ, πρώην επικεφαλής της CIA για θέματα Ρωσίας.
«To μόνο που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι δύο τύποι βρήκαν τους εαυτούς τους σε μια δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να βρουν μια διέξοδο» είπε ο ίδιος, μιλώντας στο CNNi.
Εκτίμησε δε, ότι ο Πριγκόζιν ενδεχομένως να κατάλαβε στην πορεία της ημέρας ότι κινήθηκε σπασμωδικά και ότι δεν θα έπρεπε να συνεχίσει την επέλασή του προς τη Μόσχα.