ΚΟΣΜΟΣ

Μπέρμποκ: Το Βερολίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών της Αναλένα Μπέρμποκ ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία από χθες το απόγευμα και βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους διεθνείς εταίρους μας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με ανάρτησή της στο Twitter.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Γερμανοί υπήκοοι στη Ρωσία «θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούν τις επικαιροποιημένες οδηγίες μας» για τις μετακινήσεις και την ασφάλειά τους. Στο υπουργείο Εξωτερικών συνεδριάζει η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, υπό τον υφυπουργό Αντρέας Μιχαέλις.

Προηγουμένως το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συνιστάται στους Γερμανούς να αποφεύγουν το Ροστόφ και τα περίχωρά του και, όσοι βρίσκονται στη Μόσχα, να μείνουν μακριά από το κέντρο της πόλης και τις περιοχές στρατιωτικών εγκαταστάσεων και να ακολουθούν τις οδηγίες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι «οι διαμάχες για την εξουσία στο εσωτερικό της ρωσικής ελίτ αυξάνονται δραματικά» και ότι «ο ρωσικός λαός συνειδητοποιεί τώρα ότι ο πόλεμος γίνεται και στη Ρωσία, με στρατιωτικές συγκρούσεις». Δεν μπορεί ωστόσο να πει κανείς ακόμη εάν αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο κ. Κλινγκμπάιλ, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στην Κάτω Σαξονία.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για αξιολόγηση της κατάστασης και των πιθανών συνεπειών. «Αν το κάναμε τώρα, επί της ουσίας θα υπονομεύαμε την ικανότητα να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιστόριους και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιλογές που διαθέτει η Γερμανία, δήλωσε: «Σε αυτή την κατάσταση δεν έχουμε επιλογές δράσης. Είναι μια εσωτερική πολιτική σύγκρουση στη Ρωσία. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε εάν θα εξελιχθεί σε μάχη εξουσίας. Είμαστε παρατηρητές».

Έντονη είναι και η ανησυχία που μεταφέρεται από τα γερμανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στη Ρωσία. Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD σε ρεπορτάζ του μετέδωσε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση, αλλά, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, «η κατάσταση εξελίσσεται δυναμικά, την παρακολουθούμε προσεκτικά και συντονιζόμαστε με τους στενότερους εταίρους μας» και για αυτό δεν προβλέπεται για την ώρα δήλωση του καγκελάριου.

Το περιοδικό Der Spiegel επιρρίπτει την ευθύνη για την εξέγερση της ομάδας «Wagner» στον ίδιο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς, όπως αναφέρει, δημιούργησε περίεργες δομές και ασαφείς νομικές σχέσεις, με έναν ιδιωτικό στρατό, ο οποίος πληρωνόταν από το κράτος και στελεχωνόταν με κατάδικους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν ήθελε να βάλει τέλος σε μια σύγκρουση που σιγοβράζει εδώ και καιρό», σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρει: «Η κοινή γνώμη στη Ρωσία και στο εξωτερικό τρίβει τα μάτια της, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν καταδίκασε τις ενέργειες του επικεφαλής της "Wagner" Γεβγκένι Πριγκόσιν, αλλά το γεγονός ότι αναλαμβάνει δράση τόσο καθυστερημένα». Το γερμανικό περιοδικό δεν εκτιμά πάντως ότι απειλείται πραγματικά η κυριαρχία του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς «ο Πριγκόσιν είναι πολύ αδύναμος για κάτι τέτοιο». Το ζήτημα ωστόσο είναι, υπογραμμίζεται, ότι «το κράτος της Ρωσίας είναι πολύ αποδυναμωμένο (…) Αυτές τις μέρες η Ρωσία θυμίζει τα κράτη-κούκλες που δημιούργησε στο Ντονμπάς».

Ο πολιτικός αναλυτής Κάρλο Μασάλα, σχολιάζοντας για τον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv τη δήλωση του ρώσου προέδρου, επισήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια ανταρσία, αν και κανονικά συνηθίζει να υποτιμά τέτοιες καταστάσεις» και ότι θεωρεί «ως πολύ σοβαρό και επικίνδυνο» αυτό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Σε ανταπόκριση από τη Μόσχα, το κανάλι δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στη Ρωσία.

Η εφημερίδα WELT αναφέρει ότι ο αρχηγός της Wagner προφανώς πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποδυναμωθεί τόσο που μπορεί πλέον να καταλάβει την εξουσία. «Θα αρχίσουν τώρα να πέφτουν τα ντόμινο μέχρι το Κρεμλίνο;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

«Ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει την ιστορία της χώρας του. Του δείχνει ότι το πραξικόπημα του Γεβγκένι Πριγκόσιν θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταστροφή. Κάποτε, μια εξέγερση στη Ρωσία ακολουθήθηκε από πόλεμο, καταστροφές και θάνατο εκατομμυρίων», σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης