ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Αυτές είναι οι υποψήφιες, επόμενες αποχωρήσεις από την ΕΕ

Oυσιαστικό, επίκαιρο και αναλυτικό, το δημοσίευμα του Rick Noack στην Washington Post δίνει συνοπτικά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να πυροδοτήσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου και κυρίως, ποιες είναι εκείνες οι χώρες που ίσως προχωρήσουν προς την πόρτα εξόδου της ΕΕ;

“Ήδη τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα απειλήσει τον δυτικό πολιτισμό” γράφει ο Noack.

“Η ανησυχία ότι η ΕΕ μπορεί να διαλυθεί μετά από ένα Brexit, μπορεί να είναι ένα υπερβολικό σενάριο αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ήδη αιτήματα για ανάλογα δημοψηφίσματα σε χώρες της Ευρώπης” συμπληρώνει. Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος αναλύει τις επικίνδυνες ζώνες μιας διαφορετικής από εχθές Ευρώπης.

Σουηδία

Η χώρα ήδη βλέπει τον εαυτό της σαν μια Βρετανία της Σκανδιναβίας. Έχει αρνηθεί να αποδεχθεί το ευρώ ως νόμισμα. Οι πολιτικοί Σουηδίας και Βρετανίας συμφωνούν στο 90% της γραμμής τους στα θέματα ΕΕ. Ωστόσο, το Brexit θα προκαλέσει αντίστοιχη ανησυχία στη Σουηδία.

Η χώρα έχει ήδη δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες τον περασμένο χρόνο, αλλά δυσκολεύεται να ενσωματώσει πολλούς από αυτούς. Κατά συνέπεια το ακροδεξιό κόμμα της Σουηδίας κέρδισε τις εντυπώσεις και πολλοί το παραλληλίζουν με το UKIP, το κόμμα της Βρετανικής Ανεξαρτησίας.

Οι περισσότεροι Σουηδοί ακόμη έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ, ωστόσο αυτό είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί μετά την απάντηση των Βρετανών. Σε αυτή την περίπτωση, ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να βαθύνουν την συνεργασία εστιάζοντας στα κράτη μέλη του πυρήνα της ΕΕ ή εάν θα χαλαρώσουν τους όρους δίνοντας περισσότερα περιθώρια κινήσεων στις κυβερνήσεις.

Πιθανόν οι Σουηδοί θα αρχίσουν να έχουν μεγαλύτερες αμφιβολίες για το εάν η φωνή τους, ως μικρότερη χώρα εκτός ευρώ θα συνεχίσει να ακούγεται στις Βρυξέλλες, εάν η ΕΕ συνεχίσει την πολιτική της εμβάθυνσης.

Δανία

Η Δανία έκανε δημοψήφισμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν και είχε σαφώς μικρότερη επιρροή, οι Δανοί αποφάσισαν να μην παραδώσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να συμπεράνει κάποιος ότι οι Δανοί θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ θεωρούν ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να ενδυναμωθούν περισσότερο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pew Research Center.

Όπως και στην περίπτωση της Σουηδίας, δύο επιχειρήματα μοιάζουν ικανά να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των Δανών. Πολλοί Δανοί φοβούνται ότι περισσότεροι μετανάστες μπορεί να απειλήσουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας και επιπλέον, η Δανία είναι στενά συνδεδεμένη με την Βρετανία και εξαρτάται από αυτή για τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για τα θέματα που έχουν κοινές πολιτικές θέσεις.

Χωρίς τη Βρετανία, η Δανία στερείται του μηχανισμού να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, σχολίασε η Marlene Wind από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στο Bloomberg News.

Ολλανδία

Η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad είχε ένα καθαρό μήνυμα για τους Βρετανούς ενόψει τους δημοψηφίσματος. “Mη με παρατάς” έγραψε στο πρωτοσέλιδο της ωστόσο αυτό ίσως δεν αντικατοπτρίζει ό,τι σκέφτονται οι περισσότεροι Ολλανδοί για την ΕΕ.

Ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ακροδεξιού λαϊκίστικου Κόμματος της Ελευθερίας έχει υποστηρίξει το Brexit και ελπίζει ότι ένα παρόμοιο δημοψήφισμα θα λάβει χώρα στην Ολλανδία. “Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως έθνος, θα πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση και την ισλαμοποίηση” είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC.

“Και αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μέσα στην ΕΕ” συμπλήρωσε ο Βίλντερς. Την ίδια στιγμή το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ουγγαρία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, είναι γνωστός πολέμιος της ΕΕ. Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτησε τον Ορμπάν, λέγοντας του “Γειά σου, Δικτάτορα” μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να καταγράφουν το αμήχανο περιστατικό.

Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσφατα παρότρυνε τους Βρετανούς να παραμείνουν στην ΕΕ, κυρίως γιατί η Ευρωσκεπτικιστική Βρετανία είναι σύμμαχος της Βουδαπέστης.

Ο Oρμπάν σχεδιάζει δημοψήφισμα στην Ουγγαρία που μπορεί να φέρει πλήγμα στη συνοχή του ευρωπαϊκού ιστού.

Μετά από την ροή μεταναστών στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι οι Ούγγροι θα ερωτηθούν και θα αποφασίσουν εάν εκχωρούν στην ΕΕ το δικαίωμα για την επανεγκατάσταση των προσφύγων παρά τις διαφωνίες των κοινοβουλίων των κρατών μελών.

Στην Ουγγαρία μάλλον δεν θα είναι ένα απλό ερώτημα “Μένουμε ή Φεύγουμε” αυτό που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες, αλλά ένα δημοψήφισμα που θα αμφισβητήσει τους μηχανισμούς αποφάσεων και εξουσίας των Βρυξελλών.

Γαλλία

Οι Γάλλοι είναι οι μεγαλύτεροι Ευρωσκεπτικιστές με το 61% να έχουν αρνητική εικόνα για την ΕΕ – στην Ουγγαρία το ποσοστό είναι 37%. Μαζί με τη Γερμανία, η Γαλλία είναι η άλλη μεγάλη δύναμη της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, όπως μια οικονομία πληγωμένη και τρομοκρατικές απειλές. Κάποιες από τις αιτίες των προβλημάτων έχουν αποδοθεί στην ΕΕ ή τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τα κράτη-μέλη.

Η Μέρκελ, για παράδειγμα είναι γνωστή για την πολιτική της υπέρ της λιτότητας στα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά την τελευταία ύφεση. Σε αντίθεση όμως με τη Γερμανία, η Γαλλία δεν έχει καταφέρει πλήρως να ξεφύγει από την υψηλή ανεργία και την αδύναμη ανάπτυξη. Πολλοί Γάλλοι είδαν με δυσπιστία το άνοιγμα των συνόρων για τους Σύρους πρόσφυγες από τη Μέρκελ το 2015.

Αυτό ακριβώς μπορεί να είναι το επιχείρημα για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, το οποίο αναμένει να κερδίσει μεγαλύτερη δύναμη στις επερχόμενες εκλογές. Η επικεφαλής του κόμματος, Λε Πεν έχει υποστηρίξει το Brexit, σηματοδοτώντας τις κινήσεις της σε περίπτωση που ηγηθεί της Γαλλίας.

Λε Πέν και Βίλντερς ζητούν, ήδη, δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία αντίστοιχα.

Πέρα από το ρεπορτάζ της Washington Post, ας μας υπενθυμίσουμε τρεις ακόμη “καυτές πατάτες” στην αυλή ΕΕ.

Σκωτία

Ο κίνδυνος διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου όπως το γνωρίζουμε φαίνεται να μοιάζει ιδιαίτερα πιθανός καθώς τόσο η Σκωτία όσο και η Ιρλανδία θέτουν θέμα απόσχισης μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Μιλώντας με νόημα η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. “καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της Ε.Ε.”.

Τα τελικά αποτελέσματα από τη Σκωτία που φέρνουν το Bremain να επικρατεί με 1,66 εκατομμύρια ψήφους έναντι 1,09 εκατομμυρίων για το Brexit, επιβεβαιώνουν όλα όσα έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς οι Εθνικιστές.

Η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Σκωτία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. παρά τη θέλησή της.

Σε παράλληλο χρόνο, ο πρόεδρος του κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, της Ιρλανδίας δήλωσε ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit “ενισχύει την υπόθεση” του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία. Kάτι που εάν συμβεί, μεταφράζεται σε απόσχιση της Βορείου Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δύο περιοχές ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενωμένη Ευρώπη.

Ιταλία

Εδώ η υπόθεση διαφέρει καθώς το Ευρω-δημοψήφισμα στην Ιταλία που απαιτεί η Λέγκα του Βορρά είναι περισσότερο μια πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού.

H ιταλική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει υπογραφές για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα πάρουν θέση σχετικά με την διατήρηση σε ισχύ των συνθηκών που διέπουν την σχέση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης