ΚΟΣΜΟΣ

Η Independent αποχαιρετά τον Κάμερον ως τον χειρότερο πρωθυπουργό της εκατονταετίας

REUTERS/ STEFAN WERMUTH

Στην πλήρη απαξίωση περνά πλέον ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα του στην περιπέτεια του δημοψηφίσματος, με το οποίο δίχασε ολόκληρη τη χώρα, ενώ πλέον φαίνεται να απειλείται και η συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως σημειώνει ο Βρετανός αρθρογράφος Τομ Πεκ σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent, η «κυρίαρχη πολιτική φιγούρα της τελευταίας δεκαετίας αποχωρεί με τη χειρότερη δυνατή κληρονομιά».

«Αν και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ως ιδιοσυγκρασία, δεν είναι ιδιαίτερα μελοδραματικός, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές δραματικές στιγμές», συνεχίζει ο αρθρογράφος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τρεις αξιομνημόνευτες εμφανίσεις του στην πόρτα του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρώτη, ήταν όταν στάθηκε μπροστά της μαζί με τον Νικ Κλεγκ, τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (και εταίρο του στην κυβέρνηση συνασπισμού), η δεύτερη όταν στάθηκε μπροστά της μόνος του, πριν από μόλις 13 μόλις μήνες.

Η τρίτη, το σημερινό διάγγελμά του, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί μετά την ήττα της εκστρατείας του για την παραμονή στην Ευρωζώνη και τη νίκη του Brexit, που είναι «και η μοναδική που θα μετρήσει σε βάθος χρόνου», αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός της Ευρώπης. Η ένωση με τη Σκωτία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Το ίδιο και εκείνη με τη Βόρεια Ιρλανδία. Κι όλα αυτά χάρη σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ρίσκο, αλλά που στην πραγματικότητα αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Με φωνή που «έσπαγε», ο 74ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επανέλαβε σήμερα την αγάπη του για τη χώρα του, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οδεύει στην μετατροπή της από Μεγάλη Βρετανία σε «Μικρά Αγγλία», δηλαδή σε μια απομονωμένη και εσωστρεφή εκδοχή του σημερινού της προσώπου.

«Η "διαλυμένη Βρετανία" (Broken Britain) είναι ένας όρος που εισχώρησε στο δημόσιο λόγο τα έξι χρόνια της εξουσίας του Κάμερον, τα οποία τώρα έχουν φτάσει στο τέλος τους. Τώρα φτάνουμε όντως στο σημείο της διάλυσης. Κι αυτό θα είναι το μόνο "επίτευγμα" για το οποίο θα θυμούνται τον Κάμερον», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: REUTERS/ STEFAN WERMUTH

«Είμαι πολύ περήφανος που υπήρξα Πρωθυπουργός αυτής της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια», είπε σήμερα ο Κάμερον, ο οποίος, προχώρησε σε μία «ανασκόπηση των καλύτερων στιγμών του», για να καταλήξει σύμφωνα με τον Πεκ, «πονηρά» στην παρακάτω δήλωση:

«Νομίζω ότι η χώρα χρειαζόταν καινούρια ηγεσία για να την οδηγήσει στη νέα κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Θα σταθεροποιήσω το πλοίο για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά ένας νέος Πρωθυπουργός θα αναλάβει το πηδάλιο πριν από το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τον Οκτώβρη», πρόσθεσε.

«Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που ανέλαβε την ηγεσία ενός διασπασμένου και προβληματικού κόμματος. Το μεταμόρφωσε και τώρα το αφήνει ξανά σε μια ανάλογη κατάσταση», αναφέρει ο αρθρογράφος και καταλήγει: «Την ώρα που γύρισε την πλάτη για να περάσει ξανά το κατώφλι του σπιτιού του, τα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έδειχναν πιο γκρίζα απ' ό,τι ήταν χτες το βράδυ. Ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός από το 1895 βγαίνει ήδη στη σύνταξη. Είναι ήδη άνθρωπος του χτες, τη στιγμή που το κόμμα του τον χρειάζεται περισσότερο, αντιμετωπίζοντας του κινδύνους του αύριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης