ΚΟΣΜΟΣ

Damian Mac Con Uladh: Δεν θα υπάρχει Μεγάλη Βρετανία μέσα στην επόμενη πενταετία

REUTERS / REINHARD KRAUSE

«Η Βρετανία μπαίνει σε περίοδο αβεβαιότητας και δεν είναι συνηθισμένη σε κάτι τέτοιο», δηλώνει στο CNN Greece ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Damian Mac Con Uladh, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και προβλέπει διάλυση της Μεγάλης Βρετανίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, o Damian Mac Con Uladh, προέβλεψε επίσης αίτημα των Σκωτσέζων για νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία και πίεση του Sinn Fein για ένωση της Ιρλανδίας.

Περιμένατε μετά από όσα προέβλεπαν τις προηγούμενες μέρες οι δημοσκόποι και κυρίως αργά χθες το βράδυ, μετά το κλείσιμο της κάλπης, να επικρατήσει το brexit;

«Όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, τα polls είναι ένα γενικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Έχουμε δει προβληματικές καταστάσεις στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, τώρα στη Βρετανία. Στην περίπτωση τη χθεσινή, θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι ότι οι δημοσκόποι δεν μπόρεσαν να βρουν σωστό sample και γι αυτό έπεσαν πολύ μα πολύ έξω. Δεν είμαι βέβαια και ο πλέον ειδικός να απαντήσω, αλλά μου φαίνεται λογικό να μη μπορείς να βρεις σωστό sample όταν καλείσαι να επιλέξεις από Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Γιβραλτάρ, Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία»

Περιμένατε αυτό το αποτέλεσμα;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα...»

Τι ακριβώς σημαίνει για τη Βρετανία;

«Θεωρώ ότι η Βρετανία μπαίνει σε μια σοβαρή περιπέτεια. Μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Σκωτία θα ζητήσει ξανά δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Και μάλλον θα το κερδίσει αυτό το δικαίωμα. Είχε πολύ ενδιαφέρον αυτό που συνέβη. Ήταν σχεδόν όλη η Σκωτία υπέρ του Remain. Όπως και το Λονδίνο, που επίσης ήταν υπέρ του Remain. Μια κοσμοπολίτικη, πολυπολιτισμική πόλη έναντίον ολόκληρης της Αγγλίας.

Το ενδιαφέρον επικεντρωνεται όμως στην Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία, με το Sinn Fein να ζητά ένωση.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αβεβαιότητα. Και μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε μάθει να ζούμε στην αβεβαιότητα, να συνυπάρχουμε με αυτή, αλλά για τους Βρετανούς αυτή η συνύπαρξη είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Μέχρι να έρθει ο Οκτώβριος και ο καινούριος πρωθυπουργός, η Βρετανία θα βιώνει παράξενες μέρες.

Προβλέπω, δε, ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, δεν θα υπάρχει Μεγάλη Βρετανία. Θα υπάρχουν μόνο Αγγλία και Ουαλία».

Και τι ακριβώς σημαίνει το Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

«Η Βρετανία ουδέποτε είχε πρόβλημα με τους μετανάστες. Και η ψήφος των Βρετανών σε καμία περίπτωση δεν ήταν ρατσιστική. Η καμπάνια, όμως, ήταν. Η επικράτηση των Φάρατζ και Τζόνσον θα δώσει μεγάλη ώθηση στη Λεπέν, τον Βίλντερς, στη Χρυσή Αυγή, τη Λίγκα του Βορρά και σε πολλούς εχθρούς της Ευρώπης. Είναι μεγάλη υπόθεση για την Ε.Ε. να χάνει το δεύτερο πιο ισχυρό μέλος της. Κι αν θέλετε την άποψή μου, μπορεί όντως η Ε.Ε. να χρειαζόταν ένα ισχυρό μήνυμα, χρειαζόταν όμως να το λάβει με την Βρετανία μέσα στους κόλπους της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης