ΚΟΣΜΟΣ

Βήμα προσέγγισης ΗΠΑ – Κίνας με τις διαφωνίες να παραμένουν

Βήμα προσέγγισης ΗΠΑ – Κίνας με τις διαφωνίες να παραμένουν
Ο Άντονι Μπλίνκεν με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (Leah Millis/Pool Photo via AP)

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε τελικώς και με τον Πρόεδρο της Κίνας λίγο πρANTιν ολοκληρώσει την διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο. Η συνάντηση Μπλίνκεν Σι είναι μία πρώτη απτή απόδειξη πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα επιθυμούν να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους πόλους στον πλανήτη.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε αναβληθεί καθώς οι αμερικανικές αρχές είχαν ανακαλύψει κατασκοπευτικά κινεζικά μπαλόνια πάνω από την επικράτειά τους, για τα οποία τότε η Κίνα ανέφερε πως επρόκειτο για μετεωρολογικά εργαλεία που είχαν ξεφύγει από την πορεία τους.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μπήκαν τότε σε μία ακόμη δυσκολότερη και εντονότερη φάση, με την Κίνα να πιέζει ποικιλοτρόπως την Ουάσινγκτον, και τις ΗΠΑ να απαντούν με σειρά νέων αυστηρότατων κυρώσεων αλλά και προειδοποιήσεων για γενίκευση της σύγκρουσης.

Φωτογραφία από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρόεδρο της Κίανς

Τι συζητήθηκε όμως στο Πεκίνο;

Αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού -παρά τις μετρημένες ανακοινώσεις από το Οβάλ γραφείο αλλά και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών- αναφέρουν πως πρόκειται για ένα ουσιαστικό και σημαντικό βήμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τόσο ο Άντονι Μπλίνκεν όσο και ο Πρόεδρος Σι φέρεται να συμφώνησαν πως είχε έρθει η ώρα να παρθεί μία απόφαση για το μέλλει γενέσθαι ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον.

Η ένταση που έχει φέρει τόσο ο πόλεμος της Ουκρανίας όσο και οι αμερικανικές προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο αναφορικά με τις επιδιώξεις του για την Ταιβάν πρέπει να υποχωρήσει. Σήμερα Κίνα και ΗΠΑ φαίνεται πως αποφάσισαν πως ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες θα πρέπει να επανέλθει και πως οι πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ θα πρέπει να μειωθούν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν φαίνεται πως είχε στα χέρια του οδηγίες από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν να καθησυχάσει κάπως το Πεκίνο και τον Πρόεδρο Σι.

Η συνάντηση Σι με τον Μπλίνκεν (Leah Millis/Pool Photo via AP)

Είναι σημαντικό πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα αντιλαμβάνονται σήμερα πως το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο περισσότερα προβλήματα μπορεί να φέρει. Στα χέρια του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας φαίνεται πως υπάρχει κινεζική δέσμευση πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει μερική αποκλιμάκωση και στην Ουκρανία. Η Κίνα δεν έχει διάθεση να ενισχύσει με πολεμική – στρατιωτικό υλικό τη Μόσχα και δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει νέα αποσταθερόποίηση στις «γέφυρες» που με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στήθηκαν στο Πεκίνο.

Τι ζητά ο Σι από τον Μπάιντεν;

Είναι ξεκάθαρο επίσης πως παρά το σημαντικό βήμα και την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη παραμένουν.

Το Πεκίνο θέλει λιγότερη αμερικανική πίεση και κυρώσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζει για την Ταιβάν ενώ φαίνεται να ζητά και λιγότερη αμερικανική παρουσία στον βυθό του Ειρηνικού.

Για το Πεκίνο είναι δεδομένο πως η αμερικανική συμφωνία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια στην Αυστραλία είναι ζήτημα με πληροφορίες από τους Αμερικανούς να αναφέρουν πως ίσως να υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης αλλά όχι αναβολής στην AUCUS. Αναφορικά με την Ταιβάν οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες να συζητήσουν το θέμα αλλά όχι άμεσα και έχουν ζητήσει «πάγωμα» των κινήσεων στην περιοχή από το Πεκίνο. Στο πεδίο της οικονομίας ο Σι, όπως και στην σύνοδο των G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να επιμένει σε λιγότερες κυρώσεις ειδικά στον κρίσιμο τομέα των τεχνολογικών προϊόντων κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ είναι επίσης ανοιχτές σε διαπραγμάτευση.

Ο Κινέζος πρόεδρος / (Leah Millis/Pool Photo via AP)

Σε κάθε περίπτωση η διήμερη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα φαίνεται να φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τις προθέσεις των δύο υπερδυνάμεων αλλά αφήνει ανοιχτά δύο σημαντικά θέματα: την σταθερή και μόνιμη επικοινωνία των δύο πλευρών σε ανώτατο επίπεδο και τους αναγκαίους και σίγουρα δύσκολους μελλοντικούς συμβιβασμούς σε φλέγοντα γεωστρατηγικά ζητήματα.