ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ανησυχία στην Ουάσινγκτον για τις συλλήψεις υπερασπιστών της ελευθεροτυπίας

Την ανησυχία της για τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Τουρκία, εξέφρασε η Ουάσινγκτον, μετά τη σύλληψη του αντιπροσώπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF), Ερόλ Εντέρογλου, καθώς και άλλων δύο γνωστών τούρκων διανοουμένων, του Αχμέτ Νεσίν και της Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί.

Σε βάρος των τριών ακτιβιστών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας», διότι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς μια εφημερίδα η οποία υπερασπίζεται την κουρδική υπόθεση ανέλαβαν συμβολικά τον ρόλο του διευθυντή σύνταξής της διαδοχικά τον Μάιο.

Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και δεκατεσσεράμισι ετών στο καθένα από τα τρία αυτά πρόσωπα.

Η Özgür Gündem, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών κι έχει αναγκαστεί πολλές φορές να αναστείλει την έκδοσή της.

«Καλούμε τις αρχές να εξασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους υποστηρίζουν τις οικουμενικές θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο τουρκικό Σύνταγμα, όπως η ελευθερία του Τύπου», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

«Σε μια δημοκρατική κοινωνία, θεωρούμε ότι οι επικριτικές γνώμες θα έπρεπε να ενθαρρύνονται και όχι να φιμώνονται. Θεωρούμε ότι οι δημοκρατίες γίνονται πιο ισχυρές, και όχι πιο αδύναμες, επιτρέποντας σε διαφορετικές φωνές να εκφράζονται στην κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η φυλάκιση του Ερόλ και αυτή των άλλων δύο υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την ποινικοποίηση της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», έκρινε από την πλευρά της η Ντελφίν Αλγκάντ, διευθύντρια του παραρτήματος των RSF στις ΗΠΑ.

Η ΜΚΟ κατέταξε για το 2016 την Τουρκία στην 151η θέση (επί συνόλου 180 χωρών) στην έκθεσή της για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως που δημοσιεύει κάθε χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης