ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανοί μετανάστες θύματα απαγωγής και βασανιστηρίων στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας

Βίντεο με μετανάστες που κακοποιούνται αποστέλλονται στις οικογένειές τους ζητώντας λύτρα

Θύματα απαγωγής και βασανιστηρίων από συμμορίες πέφτουν Αφγανοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν, καθώς προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας στο δρόμο τους προς την Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Στη συνέχεια, οι συμμορίες στέλνουν βίντεο με την κακοποίηση στις οικογένειες των μεταναστών που κρατούνται όμηροι, ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Κρατημένοι μαζί στην κορυφή ενός βουνού με λουκέτα στο λαιμό τους, μια ομάδα Αφγανών μεταναστών εκλιπαρεί για την απελευθέρωσή τους.

«Όποιος δει αυτό το βίντεο, με απήγαγαν χθες, απαιτούν 4.000 δολάρια για τον καθένα μας. Μας χτυπούσαν μέρα και νύχτα ασταμάτητα», λέει ένας άνδρας, με ματωμένα χείλη και βρώμικο πρόσωπο.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει μια ομάδα ανδρών εντελώς γυμνοί, να σέρνονται στο χιόνι καθώς κάποιος τους μαστιγώνει από πίσω.

«Έχω οικογένεια, μη μου το κάνεις αυτό, έχω γυναίκα και παιδιά, ελέησον, σε παρακαλώ», φωνάζει ο ένας άντρας στον άλλον, λίγο προτού υποστεί σεξουαλική κακοποίηση υπό την απειλή μαχαιριού από μια από τις συμμορίες.

Αυτά τα ανησυχητικά βίντεο αποτελούν στοιχεία μιας αυξανόμενης εγκληματικής επιχείρησης, κατά την οποία συμμορίες στο Ιράν απάγουν κυρίως Αφγανούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η μεταναστευτική οδός από το Αφγανιστάν στο Ιράν, και κατόπιν μέσω των συνόρων προς την Τουρκία και την υπόλοιπη Ευρώπη, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες.

Όμως η διαδρομή είναι πλέον πιο επικίνδυνη από ποτέ.

Όσοι προσπαθούν να περάσουν από το Ιράν στην Τουρκία περπατούν για ώρες σε ξηρό, ορεινό έδαφος χωρίς δέντρα για σκιά, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να αποφύγουν τις δυνάμεις ασφαλείας που περιπολούν στην περιοχή.

Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι συμμορίες είδαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την τεράστια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν το ταξίδι.

Συχνά, σε συνεργασία με τους λαθρέμπορους, απάγουν ανθρώπους στην ιρανική πλευρά των συνόρων, εκβιάζοντας για χρήματα από ευάλωτες ομάδες που συχνά έχουν ήδη πληρώσει μεγάλα ποσά για να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση.

Η ομάδα του BBC άκουσε ιστορίες βασανιστηρίων από τουλάχιστον 10 τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων. Ένας ακτιβιστής που καταγράφει την κακοποίηση τα τελευταία τρία χρόνια περιέγραψε ότι λάμβανε έως και δύο ή τρία βίντεο βασανιστηρίων την ημέρα.

Το τείχος

Εκτός από τις συμμορίες, αντιμετωπίζουν ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο στη διαδρομή τους: Το τείχος.

Διανύοντας περισσότερο από το μισό μήκος των τουρκο-ιρανικών συνόρων, έχει ύψος τρία μέτρα και είναι οχυρωμένο με συρματοπλέγματα και ηλεκτρονικούς αισθητήρες και παρατηρητήρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η Τουρκία άρχισε να χτίζει το τείχος το 2017 για να εμποδίσει τους μετανάστες να περνούν στη χώρα, αλλά εξακολουθούν να έρχονται.

Άνθρωποι που μίλησαν στο BBC είπαν ότι έπεσαν στα χέρια βίαιων συμμοριών από την ιρανική πλευρά αφού οι τουρκικές αρχές τους απώθησαν πίσω από τα σύνορα τη νύχτα, ισχυρισμοί που έχουν επίσης τεκμηριωθεί από διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Ο Μαχμούτ Καγκάν, ένας Τούρκος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπροσωπεί αιτούντες άσυλο, επιμένει ότι αυτή η πρακτική, η οποία είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου, βοηθά τις συμμορίες να εκμεταλλεύονται ανθρώπους.

Η ιστορία της Αμίνα

Σε ένα διαμέρισμα στην εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας την Κωνσταντινούπολη, ο απεσταλμένος του BBC συνάντησε την Αμίνα.

Είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως αστυνομικός στο Αφγανιστάν, αλλά έφυγε από τη χώρα όταν συνειδητοποίησε ότι οι Ταλιμπάν επρόκειτο να αναλάβουν την εξουσία, έχοντας δεχτεί απειλές στο παρελθόν από εκείνους.

Μιλώντας σιγανά και φορώντας μωβ μαντίλα, του μίλησε για την εμπειρία της στα σύνορα όταν αυτή και η οικογένειά της πιάστηκαν όμηροι από μια συμμορία.

«Ήμουν πολύ φοβισμένη, τρομοκρατήθηκα, γιατί ήμουν έγκυος και δεν υπήρχε γιατρός. Είχαμε ακούσει πολλές ιστορίες για βιασμούς νεαρών αγοριών".

Ο πατέρας της Χάτζι είπε ότι η συμμορία του έστειλε ένα βίντεο που δείχνει τα βασανιστήρια ενός άγνωστου Αφγανού αφότου είχαν απαγάγει την Αμίνα και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

«Αυτή ήταν η κατάσταση στην οποία βρισκόμουν. Στέλνοντας αυτά τα βίντεο με προειδοποιούσαν. Αν δεν πληρώσεις τα λύτρα, θα σκοτώσουμε τις κόρες σου και τον γαμπρό σου», είπε.

Ο Χατζί πούλησε το σπίτι του στο Αφγανιστάν για να πληρώσει τη συμμορία και να απελευθερώσει την οικογένειά του. Στη συνέχεια προσπάθησαν ξανά να μπουν στην Τουρκία, αυτή τη φορά με επιτυχία.

Αλλά η δοκιμασία των οκτώ ημερών στα σύνορα ήταν υπερβολική για την Αμίνα, η οποία έχασε το μωρό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης