Γιατί η Ουκρανία προσπαθεί να διασπάσει το νότιο ρωσικό μέτωπο
Ανανεώθηκε:
Η ουκρανική αντεπίθεση έχει θέσει ξεκάθαρα ως στόχο τα ρωσικά στρατεύματα στο Νότο.
Μπορεί οι μάχες μέχρι σήμερα να βρίσκονταν σε επίπεδο πληγμάτων από το πυροβολικό και τα όπλα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ως φαίνεται ήδη δώσει το πράσινο φως για τις μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιθέσεις σε συγκεκριμένα σημεία.
Σήμερα, οι Ουκρανοί αναφέρουν πως έχουν καταλάβει και απελευθερώσει μία σειρά από χωριά και κωμοπόλεις, τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις.
Η Velyka Novosilka, συγκεκριμένα, θεωρείται κομβικής σημασίας κίνηση καθώς είναι ένα σημείο στο οποίο ουσιαστικά ενώνονται η επαρχία του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια.
Φαίνεται πως στην στρατηγική των Ουκρανών είναι η δημιουργία σημείων αναφοράς στο «μαλακό υπογάστριο» των Ρώσων από τα οποία θα απειλούν παράλληλα τόσο την Ανατολή όσο και το Νότο.
Ο Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την οριστική εκδίωξη όλων των δυνάμεων της Μόσχας από τα ουκρανικά εδάφη και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον μεγάλο όγκο του ρωσικού στρατού.
Οι ουκρανικές δυνάμεις με βάση τα όσα βλέπουμε σήμερα στα πεδία έχουν στόχο να περικυκλώσουν μεγάλο όγκο των ρωσικών δυνάμεων που σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στον Δνείπερο και την Χερσώνα πάνω από την χερσόνησο της Κριμαίας και την ίδια στιγμή να επιτίθενται με σφοδρότητα και αποτελεσματικότητα στις δυνάμεις του ανατολικού μετώπου.
Εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να προωθήσουν περισσότερες δυνάμεις στα νότια προς την Μαριούπολη τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο οι Ρώσοι από την μία να αντεπιτεθούν και από την άλλη να συνεχίσουν να στηρίζουν όσους στρατιώτες βρίσκονται στα ανατολικά.
Με τις συγκεκριμένες κινήσεις το επιτελείο του Ζελένσκι φαίνεται πως έχει επιλέξει να κατακερματίσει τα μέτωπα εντός της χώρας σε τέτοιο βαθμό που η Μόσχα αργά ή γρήγορα να κληθεί να επιλέξει τι θα κρατήσει και τι θα αφήσει να χαθεί από τον ελεγχό της. Εάν οι Ρώσοι αποφασίσουν όπως στην Χερσώνα να αποχωρήσουν από το Νότο θα αφήσουν ουσιαστικά έρμαιο στις ουκρανικές ορέξεις ανάκτησης την Κριμαία.
Σε αυτή την προοπτική συνηγορεί και η σημερινή ατάκα του Ρώσου Προέδρου «περιμένουμε μία δύσκολη εβδομάδα» την οποία είπε σε εκδήλωση στην οποία έδωσε το παρόν στη Μόσχα.
Αυτό που θα πρέπει να μπει σήμερα επίσης στο κάδρο είναι πως οι Ουκρανοί έχουν πάρει την απόφαση να περάσουν στην αντεπίθεση και οι Ρώσοι έχουν ξεκαθαρίσει με τις τοποθετήσεις τους στα πεδία να είναι οι αμυνόμενοι.
Ο επιτιθέμενος σε έναν πόλεμο είναι βέβαιο πως καταγράφει και τις μεγαλύτερες απώλειες. Αυτές για τους Ουκρανούς σήμερα με βάση την επίσημη ενημέρωσή τους είναι 16 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα χωρίς να έχει δοθεί αριθμός νεκρών και τραυματιών.
Οι αριθμοί όσο περνά ο καιρός θα βαραίνουν τους Ουκρανούς οι οποίοι επιχειρούν να «σπάσουν» τις ρωσικές άμυνες στα εδάφη τους και αυτό θα είναι σε μερικούς μήνες ένα ζήτημα που θα πρέπει να διαχειριστεί τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική διοίκηση του Κιέβου.