ΚΟΣΜΟΣ

«Το Παρίσι πρέπει να μάθει να ζει με τα ποντίκια του» - Νέα προσέγγιση επιχειρεί η δήμαρχος

«Το Παρίσι πρέπει να μάθει να ζει με τα ποντίκια του» - Νέα προσέγγιση επιχειρεί η δήμαρχος
(AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)

Μια διαφορετική προσέγγιση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα ποντίκια σκοπεύει να υιοθετήσει το Παρίσι, που προβλέπει μια πιο… ειρηνική συνύπαρξη με τα τρωκτικά.

«Με την καθοδήγηση της δημάρχου, αποφασίσαμε να σχηματίσουμε μια επιτροπή για το ζήτημα της συνύπαρξης», ανακοίνωσε η Αν Σουρί, αντιδήμαρχος δημόσιας υγείας της πόλης, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας του Συμβουλίου του Παρισιού. Πρόσθεσε ότι η ομάδα θα αναλάβει να βρει μια μέθοδο αντιμετώπισης των αρουραίων που θα αποδειχτεί και «αποτελεσματική» και «υποφερτή» για τους Παριζιάνους.

Η ανακοίνωση προτείνει απομάκρυνση από το σχέδιο της πόλης του 2017 κατά των αρουραίων, μια στρατηγική 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που περιελάμβανε την εγκατάσταση αεροστεγών κάδων απορριμμάτων σε όλη την πόλη και την εκτεταμένη χρήση ποντικοφάρμακου σε χιλιάδες επιχειρήσεις εξόντωσης.

Σύμφωνα με το Politico, η ανακοίνωση της Σουρί πυροδότησε αντιδράσεις από πολιτικούς όπως ο Τζέφρι Μπουλάρντ, δήμαρχος του 17ου Διαμερίσματος της πόλης, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες για τον «πολλαπλασιασμό των αρουραίων» στην πρωτεύουσα.

«Η ομάδα της Αν Χιντάλγκο δεν απογοητεύει ποτέ», έγραψε στο Twitter ο Μπουλάρντ, εκφράζοντας δυσπιστία για την ήπια προσέγγιση στο πρόβλημα των τρωκτικών. «Το Παρίσι αξίζει περισσότερα».

Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, όπως το Paris Animals Zoopolis, χαιρέτησαν το στοίχημα της πόλης για πιο… φιλικές σχέσεις με τα τρωκτικά.

«Οι τρέχουσες μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές και σκληρές. Η δημιουργία μιας (ομάδας εργασίας) για να σκεφτεί και να πειραματιστεί με νέες μεθόδους είναι απαραίτητη. Υποστηρίζουμε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τον έλεγχο των παρασίτων», έγραψε η ομάδα στο Twitter.

Το Παρίσι είχε πάντα μια έντονη σχέση με τους αρουραίους του.

Τα τρωκτικά ήταν υπεύθυνα για τον πολλαπλασιασμό της βουβωνικής πανώλης που εξάλειψε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της πόλης τον 14ο αιώνα, αλλά αυτοί οι ίδιοι αρουραίοι ήταν θεϊκό δώρο κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας του Παρισιού το 1870-71, κατά την οποία έγιναν βασική τροφή για τους πεινασμένους κατοίκους.

Αν και ο πληθυσμός των έξι εκατομμυρίων αρουραίων της πόλης παρέμεινε σχετικά σταθερός τα τελευταία χρόνια, οι απεργίες των εργαζομένων στην καθαριότητα την περασμένη άνοιξη πυροδότησαν ανησυχίες ότι τα τρωκτικά μπορεί να πολλαπλασιαστούν, «κυριαρχώντας» στη γαλλική πρωτεύουσα.