ΚΟΣΜΟΣ

Φράγμα Καχόβκα: Έκρηξη την ώρα της καταστροφής εντόπισαν Αμερικανοί και Νορβηγοί

Φράγμα Καχόβκα: Έκρηξη την ώρα της καταστροφής εντόπισαν Αμερικανοί και Νορβηγοί
Φωτογραφία του κατεστραμμένου φράγματος της Kakhovka κοντά στο Kherson AP/Ukraine's Presidential Office

Δήλωση ότι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι εντόπισαν μια έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα Καχόβκα λίγο πριν αυτό καταρρεύσει και απελευθερωθεί ένας πλημμυρισμένος χείμαρρος νερού που κατέκλυσε τις γύρω περιοχές, έκανε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα New York Times.

Oι δορυφόροι που είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες υπερύθρων εντόπισαν μια υπογραφή θερμότητας που συνάδει με μια μεγάλη έκρηξη, δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποπτεύονται ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την καταστροφή του φράγματος, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας δεν έχουν ισχυρές αποδείξεις για το ποιος είναι ο υπεύθυνος.

Ίδια ευρήματα και από το Norsar

Το νορβηγικό σεισμολογικό ινστιτούτο Norsar εντόπισε μια «έκρηξη» προερχόμενη από την περιοχή του ουκρανικού φράγματος Καχόβκα την ώρα της καταστροφής του την Τρίτη.

Η ανακοίνωση αυτή, που δεν αποδίδει προέλευση στην έκρηξη, ενισχύει την εκδοχή σύμφωνα με την οποία το υδροηλεκτρικό φράγμα που βρίσκεται σε περιοχή η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο δεν υποχώρησε λόγω ζημιών που υπέστη κατά τους βομβαρδισμούς τους προηγούμενους μήνες.

«Είμαστε βέβαιοι ότι έγινε μια έκρηξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Ντάντο, επικεφαλής τμήματος του Norsar.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο αυτό ινστιτούτο σεισμολογικής έρευνας, η έκρηξη σημειώθηκε στις 02.54 τοπική ώρα, σε μια θέση της οποίας οι συντεταγμένες ανταποκρίνονται σε αυτήν του φράγματος Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο.

Το μέγεθός της είναι "μεταξύ 1 και 2", διευκρίνισε το Norsar, το οποίο δεν έχει ακόμη υπολογίσει το ισοδύναμό της σε τόνους TNT, που προϋποθέτει τον συνδυασμό πολλών παραγόντων.

«Αυτή δεν είναι μια ασθενής έκρηξη», διευκρίνισε ο Ντάντο.

Καταγράφηκε από τον σταθμό μέτρησης της Μπουκοβίνα στη Ρουμανία, περίπου 620 χλμ από το μέρος όπου σημειώθηκε.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος, για την οποία η Μόσχα και το Κίεβο ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, μεταξύ των οποίων συνοικίες της Χερσώνας, πρωτεύουσας της περιφέρειας, και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.