ΚΟΣΜΟΣ

Χερσώνα: Βούλιαξαν σπίτια, δίνονται μάχες για διάσωση κατοίκων - Βίντεο από νέους βομβαρδισμούς

AP Photo/Libkos

Τεράστια μάχη για να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα θολωμένα και λασπώδη νερά που πλέον φτάνουν ακόμη και τις στέγες των σπιτιών στη Χερσώνα, δίνουν οι διασώστες μετά την έκρηξη στο φράγμα «Νόβα Κακχόβκα».

Με σύμμαχο μικρές βάρκες και αμφίβια οχήματα, καταβάλλουν προσπάθειες για να σώσουν κυρίως παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και κατοικίδια που απειλούνται πιο άμεσα.

Η καταστροφή στον ποταμό Δνείπερο προκάλεσε πλημμύρα σε ένα μεγάλο μέρος της γραμμής του μετώπου στην περιοχή. Οι εθελοντές οδηγούν τους πολίτες στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου κάποιοι επιβιβάζονται στο λεωφορείο για τη γειτονική πόλη Μικολάιφ. Υπάρχει επίσης ένα τρένο που περιμένει τους διασωθέντες. Πολλοί ωστόσο προτιμούν να παραμείνουν στη Χερσώνα και στα γειτονικά χωριά, ελπίζοντας ότι η στάθμη του νερού θα υποχωρήσει.

Ο Σέρχι Τροφίμοφ, 34 ετών, εθελοντής στην ανθρωπιστική οργάνωση «Proliska», εργάζεται από το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό, βοηθώντας τους ανθρώπους να βρουν μεταφορικό μέσο. «Θέλουν να περιμένουν μέχρι να πέσει η στάθμη, για αυτόν δεν θέλουν να πάνε πολύ μακριά. Θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Σπίτια «βούλιαξαν» μέχρι τις στέγες

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα νερά του Δνείπερου ανέβηκαν κατά πέντε μέτρα και η στάθμη μπορεί να ανέβει και άλλο μέσα στις επόμενες ώρες. Αστυνομικοί, διασώστες και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί, ενώ και κάποιοι κάτοικοι της Χερσώνας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και βούτηξαν στα νερά. Ένας άνδρας προτίμησε να κάνει κουπί ανεβασμένος σε ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες τόσο στην πλευρά που ελέγχεται από την Ουκρανία –όπου βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας– όσο και στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, στη δεξιά όχθη.

«Δεν έχουμε πλέον σπίτι. Το νερό τα κάλυψε όλα. Δεν βλέπουμε ούτε τη στέγη», είπε ο 46χρονος Ντμίτρι Μέλνικοφ, βγαίνοντας από ένα αμφίβιο όχημα μαζί με τα πέντε παιδιά του. «Όλη αυτή η ζώνη είναι τώρα κάτω από το νερό. Η στάθμη είναι πάνω από το επίπεδο του ισογείου», είπε, κρατώντας από το χέρι τη μικρή κόρη του.

Η Ναταλία Κορτζ, 68 ετών, ξυπόλυτη και βρεγμένη, ανέφερε: «Όλα μου τα υπάρχοντα είναι κάτω από το νερό. Το ψυγείο πλέει, ο καταψύκτης, τα πάντα».

Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να κολυμπήσει για να φύγει από το σπίτι της. Τα πόδια της γδαρμένα και τα χέρια της τρεμάμενα από το κρύο. «Συνηθίσαμε τους βομβαρδισμούς αλλά αυτή είναι μια φυσική καταστροφή, ένας πραγματικός εφιάλτης» συνέχισε, εκφράζοντας φόβους για τα ζώα της, δυο σκύλους και μια γάτα, που άφησε πίσω αφού δεν μπορούσε να τα σώσει μόνη της.

«Οι κάτοικοι στις παρόχθιες περιοχές μας ενημερώνουν για την τοποθεσία όπου βρίσκονται, εάν είναι δυνατόν και εμείς τους παραλαμβάνουμε», είπε ο Σέρχι, ένας αστυνομικός 38 ετών που συμμετέχει στον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης.

Η Σβετλάνα Αμπράμοβιτς, 56 ετών, οργανώνει τη διάσωση 22 κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα πενταώροφο κτίριο, το ισόγειο του οποίου πλημμύρισε. «Το νερό έφτασε χθες το βράδυ και, 18 ώρες μετά, πλημμύρισε το κτίριο και την αυλή. Το νερό μπήκε από τις πόρτες στα διαμερίσματα του ισογείου», είπε.

Ο Ντμίτρι, από την πλευρά του, αδιαφορεί για τους βομβαρδισμούς, λέει ότι έχει συνηθίσει. Αποφάσισε όμως να φύγει από την πόλη: «Είμαστε εδώ από την αρχή του πολέμου, ζήσαμε την κατοχή (σ.σ. της πόλης από τους Ρώσους). Αλλά τώρα δεν έχουμε πλέον σπίτι, δεν έχουμε τίποτα, ούτε δουλειά. Δεν θέλουμε να φύγουμε, αλλά τι να κάνουμε;» εξηγεί.

Εγκατέλειψε το συνεργείο του BBC

Χαρακτηριστικό του τρόμου που επικρατεί στη Χερσώνα, είναι ένα βίντεο ντοκουμέντο που κατέγραψε συνεργείο του BBC, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τους κατοίκους, ρωσικά πυρά εξαπολύθηκαν στην κατεστραμμένη περιοχή, προκαλώντας πανικό.

Η Ουκρανία βρισκόταν στη διαδικασία εκκένωσης χιλιάδων πολιτών σήμερα, μετά την επίθεση στο γιγάντιο φράγμα υπό ρωσική κατοχή που οδήγησε σε καταστροφικές πλημμύρες σε δεκάδες χωριά και πυροδοτώντας φόβους για μια ανείπωτη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Στο βίντεο, που κάνει τον γύρο του κόσμου, οι δημοσιογράφοι του BBC μιλούν με κατοίκους της περιοχής, προτού ακουστεί μια εκκωφαντική έκρηξη. Οι κάτοικοι σκύβουν και η κάμερα τραντάζεται, καθώς ο εικονολήπτης και το υπόλοιπο συνεργείο προσπαθούν να διαφύγουν με ασφάλεια, πηδώντας σε ένα όχημα, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Στο τέλος του βίντεο, ένας άντρας που βρίσκεται ξαπλωμένος στο δρόμο, παίρνοντας θέση κάλυψης από ενδεχόμενα πυρά, σηκώνεται στα πόδια του για να εγκαταλείψει το οδόστρωμα τη στιγμή που το συνεργείο του BBC επιταχύνει με το αυτοκίνητο για να διαφύγει.

Ανείπωτη καταστροφή

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι στη νότια Ουκρανία προετοιμάζονται για μια δεύτερη ημέρα διόγκωσης των πλημμυρικών υδάτων, καθώς οι αρχές προειδοποίησαν ότι η καταστροφή του φράγματος θα συνεχίσει να απελευθερώνει συσσωρευμένο νερό από έναν γιγαντιαίο ταμιευτήρα, επισημαίνει η Daily Mail. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι 17.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και συνολικά 24 χωριά έχουν πλημμυρίσει.

«Πάνω από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Αντρί Κοστίν, προσθέτοντας ότι 25.000 ακόμη άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν από την κατεχόμενη περιοχή. Οι κάτοικοι περπατούσαν μέσα στα νερά στα πλημμυρισμένα σπίτια και τις γειτονιές τους. Η ρήξη του φράγματος, την οποία και οι δύο πλευρές φοβούνταν εδώ και καιρό, έρχεται καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον 16ο μήνα του.

Ανατίναξαν αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο

Εν τω μεταξύ, φόβοι για μια ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή δημιουργήθηκαν στην Ουκρανία μετά τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου αγωγού αμμωνίας στον κόσμο που βρίσκεται στο Χάρκοβο.

Πηγές που τάσσονται υπέρ της Μόσχας, αναφέρει η Daily Mail, έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που έδειχναν ένα σύννεφο αερίου να διαχέεται πάνω από μια δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Μασιούτιβκα, η οποία βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών συνόρων, και στεγάζεται εκεί ένα αντλιοστάσιο για τον αγωγό Τολιάτι-Οδησσός.

«Σύννεφα» τοξικών αερίων

Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος, με τη Ρωσία να είναι ένας από τους βασικούς παραγωγούς του παγκοσμίως. Αλλά είναι επίσης εξαιρετικά τοξική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό σε πνεύμονες, λαιμό, μύτη και μάτια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία ανθρώπων που ενδεχομένως εκτεθούν σε αυτή.

Η Μόσχα δήλωσε την Τετάρτη ότι μια «ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ» ανατίναξε τον αγωγό. Το Κίεβο εν τω μεταξύ επέρριψε την ευθύνη στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά στον αγωγό ήταν «συνέπεια του πολέμου» και ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο αγωγός εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων από το ρωσικό Τολιάτι, διαπερνά τον ποταμό Βόλγα, καθώς και τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης