ΚΟΣΜΟΣ

Το «στοίχημα» του Ερντογάν στην οικονομία - Πόσο λυμένα θα αφήσει τα χέρια του νέου ΥΠΟΙΚ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AP Photo/Ali Unal)

Η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της νέας δηλαδή κυβέρνησης του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είχε σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία από την άποψη επιλογής προσώπων.

Για τις αγορές το σημαντικότερο από αυτά ήταν χωρίς αμφιβολία ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει με διαφορά το δυσκολότερο εγχείρημα, αυτό της διάσωσης μίας εξαιρετικά ασταθούς – στα όρια της παραπαίουσας – οικονομίας.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ είναι ένα πρόσωπο γνωστό στις αγορές και τους παγκόσμιους οικονομικούς κύκλους.

Η επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αρχικά να έχει απόλυτα αποκρυσταλλώσει την βαρύτητα της κατάστασης και η ανάθεση του κρίσιμου υπουργείου στον δοκιμασμένο και στο παρελθόν Σιμσέκ έγινε θετικά δεκτή από το εξωτερικό – παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Σήμερα, 48 ώρες μετά τις ανακοινώσεις, όμως, η λίρα κατρακυλά και πάλι και το μήνυμα που στέλνουν οι αγορές στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο:

«Χρόνος δεν υπάρχει».

Για τους οικονομικούς αναλυτές στην Δύση η σημερινή νέα «σφαλιάρα» στην λίρα δεν είναι κίνηση τακτικισμού και σίγουρα δεν υπάρχει καμία πρόθεση «τρομοκρατίας» ή «εκδίκησης» καθώς στις αγορές δεν υπάρχει «συναίσθημα».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, για το νέο υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή αρχή, καθώς ήδη οι πιέσεις που έχει να διαχειριστεί είναι στα όρια του ασύμμετρου.

Χωρίς «τέλος» τα ιστορικά χαμηλά της λίρας

Η τουρκική λίρα υποχωρεί υπό το βάρος της οικονομικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το νόμισμα της χώρας να βυθίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, το πρωί της Τετάρτης 7/6.

Συνεχίζοντας για δωδέκατη ημέρα, η πτώση που ξεκίνησε με φόντο την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 7,1% έναντι του δολαρίου, νωρίτερα, στο ιστορικό χαμηλό των 23,1616 λιρών.

Μάλιστα, η λίρα έχει χάσει πάνω από 10% από τις εκλογές και πάνω από 19% από την αρχή της χρονιάς.

Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, οι αγορές θεωρούν ότι μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν στην προεδρία, η Τουρκία ενδέχεται να εισέλθει σε έναν κύκλο εξορθολογισμού της οικονομικής της πολιτικής και η τουρκική κεντρική τράπεζα θα αναγκασθεί να αποσύρει τα μέτρα στήριξης του τουρκικού νομίσματος.

Πλέον, οι αναλυτές διεθνώς, αναμένουν την επόμενη κίνηση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, υπό τον Μεχμέτ Σιμσέκ.

Ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομικών της χώρας έστειλε το «μήνυμα» ότι η τουρκική κυβέρνηση απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων ενόψει του υψηλού πληθωρισμού που υποχώρησε στο 39,59% τον Μάιο.

Σημειώνεται πως η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ισοτιμία λίρας-δολαρίου υψηλότερα, επικαλούμενοι την εντεινόμενη πίεση στο νόμισμα.

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει η λίρα να υποχωρεί στο 28 ανά δολάριο σε 12 μήνες, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για 22 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με έκθεσή τους στις 3 Ιουνίου.

Οι προτεραιότητες που δεν επιδέχονται αναβολής

Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες αυτό που προέχει για τις αγορές δεν είναι οι ανακοινώσεις και οι καλές προθέσεις από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου.

Αυτό που θέλουν να δουν οι οικονομικοί κύκλοι στο εξωτερικό είναι εμπράγματες δεσμεύσεις πως τα Erdoganomics δεν αποτελούν πλέον οριστικά επιλογή για την χώρα των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτίμησης.

Αυτή την στιγμή από την πλευρά Ερντογάν μέσω των επιλογών του υπάρχουν δεδηλωμένες μόνο προθέσεις.

Εάν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δώσει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων στον υπουργό Οικονομικών του και κατά συνέπεια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τότε τίποτε δεν θα έχει νόημα και οι αγορές θα συνεχίσουν να αποσύρουν επενδύσεις από την Τουρκική αγορά.

Εάν ο Σιμσέκ όντως τοποθετήθηκε στην θέση του για να μειώσει τον πληθωρισμό και να επαναφέρει σε πρώτο χρόνο μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Τουρκία και στους τρίτους τότε είναι δεδομένο πως σταδιακά οι πιέσεις, από το εξωτερικό θα μετριαστούν.

Είναι εξίσου σίγουρο πως αυτές οι πιέσεις και η επί της ουσίας «αόρατη» εποπτεία δεν πρόκειται να εξαφανιστούν μέχρι η Τουρκία να επανέλθει στα επίπεδα του 2012.

Αυτό όπως γίνεται κατανοητό είναι εξαιρετικά δύσκολο και κυρίως θα είναι εξαιρετικά επίπονο για την εσωτερική αγορά της χώρας.

Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι εξίσου ακριβά την μετάβαση: από τον πληθωρισμό που «κλέβει» από το εισόδημά τους, στα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια το τέλος της δανειστικής «φούσκας» που έχει φέρει εκτόξευση σε αγορές κατοικιών και αυτοκινήτων.

Όποιος κι αν είναι ο δρόμος που θα επιλέξει ο Ερντογάν, είτε σε συνεργασία είτε σε σύγκρουση με τον υπουργό οικονομικών του, το τέλος της κρίσης για την τουρκική οικονομία σήμερα φαντάζει εξαιρετικά μακρινό και κυρίως επίπονο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης