Τι δείχνουν οι διαδικτυακές αναζητήσεις των Βρετανών για το Brexit
Λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή, για το αποτέλεσμα.
Η τελευταία μάλιστα βρετανική δημοσκόπηση θέλει τα αποτελέσματα να αλλάζουν ξανά, μετά τον θάνατο της βουλευτού Τζο Κοξ η οποία ήταν θερμή υποστηρίκτρια της παραμονής στην ΕΕ. Καθώς οι καμπάνιες φτάνουν στο τέλος, το Mashable έκανε μια μικρή έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις συζητήσεις γύρω από το θέμα του Brexit.
Η βάση δεδομένων που αναζητήθηκε ανήκει στη Google, η οποία είχε κάνει αντίστοιχη έρευνα το 2015 για τις εκλογές της Βρετανίας. Μάλιστα, ήθελε τότε το ενδιαφέρον των χρηστών να επικεντρώνεται στον Ντέιβιντ Κάμερον, κάτι που δεν έδειχναν οι επίσημες δημοσκοπήσεις.
Θα μπορούσε αυτή η βάση δεδομένων να προβλέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;
Το Twitter δείχνει χαρακτηριστικά ότι οι υποστηρικτές του Brexit «τουιτάρουν» πιο συχνά, σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό, από τους υποστηρικτές της παραμονής.
Τα στοιχεία προκύπτουν από τις συγκεντρωτικές αναφορές της 15 Απριλίου έως και τις 10 Ιουνίου . Συγκεκριμένα, στο κοινωνικό δίκτυο τα tweets υπέρ της παραμονής φτάνουν το 33,3% ενώ της εξόδου αγγίζουν το 66,3%. Οι αριθμοί εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά ίδιοι και μετά τις 20 του μηνός.
Εκπρόσωπος του Ρομπ Όουερ (Rob Ower),διευθυντή ειδήσεων του Twitter αναφέρει στο Mashable:
Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν περισσότερα «τιτιβίσματα» υπέρ του Brexit. Οι χρήστες φαίνεται να συζητούν περισσότερο για αυτή την εκδοχή, γεγονός που δείχνει πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να παθιάζονται περισσότερο με συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τη επόμενη μέρα για τη Βρετανία, είτε στηρίζουν την έξοδο είτε όχι.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που βρέθηκαν στο Twitter, αφορούν τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον-υποστηρικτή της ΕΕ- ο οποίος λαμβάνει το 39% των αναφορών για το ζήτημα της Βρετανίας. Ακολουθούν ο Νάιτζελ Φαράζ-αρχηγός του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου- και στη συνέχει ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Και οι δύο τελευταίοι άνδρες είναι υπέρ του Brexit.
Είναι λογικό όμως κατά μια έννοια να βρίσκεται ο Κάμερον στο επίκεντρο των περισσοτέρων συζητήσεων, καθώς είναι αυτός που είχε σταθεί υπέρ της Ευρωζώνης και στην προεκλογική του εκστρατεία.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Twitter, είναι πως τα οικονομικά θέματα έχουν ξεπεράσει σε αναφορές το προσφυγικό ζήτημα.Οι υποστηρικτές της εξόδου μάλιστα έχουν δεχτεί μεγάλη κριτική καθώς στις καμπάνιες τους μιλούσαν κυρίως για την μεταναστευτική οικονομία, θέμα που θεωρείται αρκετά σοβαρό και κρίσιμο.
Με μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, φαίνεται ότι αν και οι υποστηρικτές του Brexit έχουν περισσότερα #hashtag, η θέση τους δεν είναι ξεκάθαρη. Μάλιστα οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις φαίνεται να μην δείχνουν την ειλικρινή προτίμηση των βρετανών ψηφοφόρων.
Οι πιο συχνές ερωτήσεις στη βάση της Google για τη Βρετανία, περιέχουν το όνομα το Κάμερον. «Θα χάσει ο Ντέιβιντ Κάμερον; Γιατί ζήτησε δημοψήφισμα ο Ντέιβιντ Κάμερον;»
Θα μπορούσε ο καθένας να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της Google, πάντως το 2015, ειδικοί αναλυτές του κολοσσού είχαν προβλέψει τη νίκη του Κάμερον. Συγκεκριμένα, η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη για 12 μήνες και τα αποτελέσματά της ήθελαν ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας να κερδίζει τις εκλογές με 237 έδρες.