ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ορκίζεται το νέο υπουργικό συμβούλιο - Ποιοι είναι οι νέοι «εκλεκτοί» του Ερντογάν

AP Photo/Ali Unal

Το «μεγάλο ξήλωμα» της κυβέρνησης από τον Ταγίπ Ερντογάν προμήνυε ότι ο «σουλτάνος» ανοίγει τις πόρτες της Τουρκίας σε μία «νέα εποχή», με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Τουρκία να παραμένουν μεν ανοιχτά, αλλά με τον ίδιο να δείχνει αποφασισμένος να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη και τη Δύση.

Τα νέα πρόσωπα «κλειδιά» του Ερντογάν έρχονται να ενισχύσουν την κυβερνητική θέση στο εσωτερικό της Τουρκίας και να δώσουν λύσεις σε θέματα που «καίνε», όπως τις σχέσεις με τη χώρα μας, την οικονομία που καταρρέει, τη θέση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας κα τη στάση που θα κρατήσει με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Μόλις δύο διατηρήθηκαν στις θέσεις τους, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας κυβέρνησης εντοπίζονται σε 4 πρόσωπα, τα δύο άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και αφορούν στα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπου τις θέσεις των Τσαβούσογλου και Ακάρ, αναλαμβάνουν πλέον οι Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι άλλοι δύο είναι ο υπουργός Οικονομικών που θα αναλάβει την «καυτή πατάτα» της τουρκικής οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά στη θέση του γνωστού Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην παρουσίαση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης μαζί με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο. / AP Photo/Ali Unal

Ο Χακάν Φιντάν είναι Τούρκος διπλωμάτης και ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας από το 2010 μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, είναι γνωστός για τη συνεισφορά του στην τουρκική εθνική ασφάλεια και τη συμμετοχή του σε διάφορες διπλωματικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών επιχειρήσεις.

Ο Χακάν Φιντάν γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Απέκτησε πτυχίο στη διαχείριση και στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland Global Campus. Στη συνέχεια, πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent. Εργάστηκε ως υπαξιωματικός στον τουρκικό στρατό από το 1986 έως το 2001.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιντάν έχει θητεύσει σε δύο εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO).

Ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις 25 Μαΐου 2010 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος του κοινοβουλίου, με στόχο να εκπροσωπήσει το κόμμα του Ερντογάν. Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου 2015, ακριβώς 30 ημέρες αργότερα, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Διορίστηκε πίσω στη θέση του μέσα σε λίγες ώρες, στην οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα, που ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ο αντικαταστάτης του Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας, με την επιλογή του να θεωρείται ως σοβαρή αλλαγή στην αμυντική στρατηγική της Τουρκίας.

Στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, στρατιώτες πραξικοπηματίες εισέβαλαν στο γραφείο του Γιασάρ Γκιουλέρ και δια της βίας τον μετέφεραν στην αεροπορική βάση Ακιντζί, έξω από την Άγκυρα, με ελικόπτερο.

Το 2018, διορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, που θα πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» της Οικονομίας, είναι κουρδικής καταγωγής, εργάστηκε στη Merill Lynch στο Λονδίνο και αργότερα στη UBS στη Νέα Υόρκη, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΑΚΡ το 2007 και το 2009 έγινε υπουργός Οικονομικών. Στενός συνεργάτης του Αλί Μπαμπατζάν, κυρίως όταν αυτός έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομία και οπαδός της ορθόδοξης αντίληψης των οικονομικών.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μεταξύ 2009 και 2015, όταν στο περιβάλλον του Ερντογάν κυριάρχησαν οι οικονομικοί σύμβουλοι που πρεσβεύουν την ανορθόδοξη άποψη περί χαμηλών επιτοκίων.

Το 2013 ανακηρύχθηκε "Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς στην αναδυόμενη Ευρώπη" από το περιοδικό "Emerging Markets".

Ο Ερντογάν διαπραγματεύτηκε μία σκληρή συμφωνία, με τον Σιμσέκ για τη μετεκλογική οικονομία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών έθεσε 3 όρους στον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να αναλάβει την πιο δύσκολη καρέκλα της χώρας. Αλλαγή διοικητή Κεντρικής Τράπεζας και ανεξαρτησία της, σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο 25% (!) σε 18 μήνες και καθολική μη παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στην οικονομία.

Ο Αλί Γερλικαγιά αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού. Πρόσωπο νέο στην πολιτική, γεννημένος στο Ικόνιο, στο προπύργιο των φονταμενταλιστών ισλαμιστών, άρχισε να αποτελεί στέλεχος της τουρκικής γραφειοκρατίας από το 1990. Από το 2018 υπηρετεί ως νομάρχης της Κωνσταντινούπολης.

Είναι πολιτικός προϊστάμενος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει επικείμενων καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον της πολιτικής δράσης του Ιμάμογλου, του δίνει την εξουσία ακόμη και να τον απολύσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης