ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Η φωτιά στα Βαλκάνια που δεν σβήνει

Κόσοβο: Η φωτιά στα Βαλκάνια που δεν σβήνει
AP Photo/Bojan Slavkovic

Η ένταση ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία δεν είναι μία νέα εξέλιξη. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ανησυχητική η τροπή που παίρνουν εκ νέου τα πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί του 1999 κανένα πρόβλημα δεν έλυσαν και η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την πλευρά του Κοσόβου το 2008 έδωσε απλά στο πρόβλημα παγκόσμια διάσταση.

Η χώρα του 1.8 εκατομμυρίων κατοίκων, το 92% εκ των οποίων είναι αλβανικής καταγωγής και μόλις το 6% Σερβικής διεκδικεί από την δεκαετία του 90 την ανεξαρτησία της.

Ο πόλεμος στην περιοχή, η σφαγή στην Σεμπρένιτσα αλλά και η εμπλοκή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν φέρει σύμφωνα με την βορειοατλαντική συμμαχία και την Ουάσιγκτον που ανοιχτά στηρίζει την Πρίστινα, ηρεμία στην περιοχή για περισσότερα από 20 χρόνια. Η κατάσταση στο Κόσοβο όμως δεν υπήρξε ποτέ ούτε ήρεμη ούτε και ισορροπημένη από την εκκένωση της περιοχής από σερβικούς πληθυσμούς το 1999.

Αυτό που σήμερα έχει δημιουργήσει ένταση είναι το γεγονός πως οι Σέρβοι πολίτες του Κοσόβου απείχαν από τις τοπικές εκλογές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Παρά την μαζική αποχή ή την αναιμική συμμετοχή του 4% μόλις των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους οι αρχές του Κοσόβου ανακήρυξαν ως τελικό αποτέλεσμα αυτό που φέρνει τέσσερις αλβανικής καταγωγής δημάρχους στις τέσσερις πόλεις του κοσοβάρικου βορρά.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά της Κυβέρνησης της χώρας της οποίας ηγείται ο Αλβανικής καταγωγής Πρόεδρος Οσμάνι έφεραν ταραχές και εχθροπραξίες στην περιοχή.

Περισσότεροι από 40 άνδρες της νατοϊκής δύναμης προστασίας τραυματίστηκαν και η
συμμαχία ανακοίνωσε πως ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή με ακόμη 700 άνδρες.

Σήμερα στο Κόσοβο βρίσκονται περισσότεροι από 3700 άνδρες του ΝΑΤΟ ενδεικτικό πως ακόμη και για όσους λένε πως η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί μέσα σε δύο δεκαετίες απαιτούνται χιλιάδες ξένοι στρατιώτες για να υπάρχει μία σχετική ομαλότητα.

Η κίνηση του Κοσόβου δεν έμεινε ασχολίαστη πάντως ούτε και τους ένθερμους
υποστηρικτές του με την Ουάσιγκτον να ζητά από την Πρίστινα να προχωρήσει σε
επαναπροκήρυξη εκλογών προκειμένου να εκπροσωπηθούν δημοκρατικά οι πληθυσμοί της περιοχής.

Το Κόσοβο προς το παρόν αρνείται να πράξει κάτι τέτοιο και η Σερβία από την πλευρά της δεν θα αφήσει την «ευκαιρία» να πάει χαμένη. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς ανακοίνωσε πως στα νότια σύνορα της χώρας έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις του Σερβικού στρατού ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας στο σύνολό τους βρίσκονται σήμερα σε επιφυλακή.

Εκτός από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή φαίνεται πως δραστηριοποιούνται και άλλοι παράγοντες. Ρωσία και Κίνα δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο και η Πρίστινα αναφέρει πως μονάδες της Wagner επιχειρούν να οργανώσουν χτύπημα κατά του Κοσόβου εξοπλίζοντας ανάλογα και επιχειρώντας παράλληλα με τις σερβικές δυνάμεις.

Σημειώνεται πως ούτε το Κόσοβο αλλά ούτε και η Σερβία είναι μέλη της ευρωπαϊκής
Ένωσης με το Βελιγράδι να έχει καταθέσει αίτημα από το 2012 ενώ το αντίστοιχο του
Κοσόβου ελήφθη το 2022.

Ενενήντα εννέα από τις 193 χώρες των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου μεταξύ αυτών Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ενώ από τις 27 χώρες της ΕΕ οι 22 έχουν κάνει το ίδιο.