Πιθανόν να ζουν τα τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα του Αμαζόνιου - Έκθεση αφήνει ελπίδες
Ένα μήνα μετά την εξαφάνιση τεσσάρων παιδιών στον Αμαζόνιο της Κολομβίας μετά την συντιριβή του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν μαζί με τους γονείς τους, μια έκθεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας αφήνει ελπίδες να έχουν επιζήσει από το αεροπορικό δυστύχημα.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται στο δάσος μια τεράστια επιχείρηση έρευνας υπό την ηγεσία του στρατού για τον εντοπισμό των παιδιών που παραμένουν αγνοούμενα.
Την 1η Μαΐου, ένα Cessna 206, στο οποίο επέβαιναν επτά άτομα τέσσερα από τα οποία ήταν τα παιδιά, συνετρίβη λίγη ώρα αφότου ο πιλότος του εξέπεμψε SOS. Οι τρεις ενήλικες, μεταξύ των οποίων ο πιλότος και η μητέρα των παιδιών σκοτώθηκαν κατά την πρόσκρουση και οι σοροί τους εντοπίστηκαν μέσα στο αεροσκάφος.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο πιλότος λίγο μετά την απογείωση νωρίς το πρωί ειδοποίησε τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ότι θα αναζητούσε ένα σημείο έκτακτης προσγείωσης.
«…Mayday, Mayday, Mayday, 2803, Mayday, Mayday, Mayday, έχω πρόβλημα στον κινητήρα, θα ψάξω χώρο προσγείωσης», είπε ο πιλότος.
Αργότερα, ενημέρωσε ότι ο κινητήρας είχε ανακτήσει την ισχύ του και συνέχισε το δρόμο του, ωστόσο, μετά από μια ώρα εμφανίστηκε ξανά το πρόβλημα: «…Mayday, Mayday, Mayday, 2803, 2803, Ο κινητήρας χάλασε ξανά… Έχω ένα ποτάμι στα δεξιά…», είπε ο πιλότος.
Αυτή τη φορά το όμως το πρόβλημα δεν βελτιώθηκε.
Τα ραντάρ έπιασαν το αεροπλάνο να στρίβει δεξία και να χάνεται αναφέρεται στην έκθεση.
Το αεροπλάνο εντοπίστηκε δύο εβδομάδες αργότερα, χρόνος που μπορεί ακόμη να αποδειχθεί σημαντικός για τις τύχες των επιβατών.
Πέντε ημέρες μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου στις 6 Μαΐου, ο κολομβιανός στρατός ανέπτυξε μονάδες ειδικών δυνάμεων για να ερευνήσουν την περιοχή. Δέκα ημέρες αργότερα, τη νύχτα της 16ης Μαΐου, εντόπισαν τελικά τα συντρίμμια.
Οι τρεις ενήλικες βρέθηκαν νεκροί στο σημείο. Αλλά και τα τέσσερα παιδιά αγνοούνταν με αποτέλεσμα οι διασώστες να υποθέσουν ότι είχαν επιζήσει. Υπέθεσαν ότι μπορεί να βγήκαν από το αεροπλάνο και προχώρησαν στη ζούγκλα μόνα τους.
Η έκθεση αναφέρει ότι το αεροπλάνο πιθανότατα χτύπησε πρώτα τα δέντρα του πυκνού δάσους, που κατέστρεψαν τον κινητήρα και την προπέλα, και ακολούθησε κάθετη πτώση.
«Λόγω της ισχυρής επιβράδυνσης και της απώλειας ελέγχου κατά την πρώτη πρόσκρουση, το αεροσκάφος έπεσε κατακόρυφα και συγκρούστηκε με το έδαφος», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι ενήλικες που κάθονταν στο μπροστινό μέρος της καμπίνας του αεροπλάνου υπέστησαν θανάσιμα τραύματα κατά τη συντριβή. «Καταγράφηκαν θανατηφόροι τραυματισμοί στους επιβαίνοντες που βρίσκονται στις θέσεις 1 (Πιλότος), 2 (άρρενος ενήλικος επιβάτης) και 3 (θηλυκός ενήλικος επιβάτης).
Όμως τα πίσω καθίσματα, όπου βρίσκονταν τα μεγαλύτερα παιδιά, επηρεάστηκαν λιγότερο από την πρόσκρουση, σύμφωνα με την έκθεση, προσφέροντας μια πιθανή εξήγηση για την επιβίωσή τους όπως και τα σημάδια ζωής (ένα μπιμπερό, μια χρησιμοποιημένη πάνα και ίχνη) που βρέθηκαν αργότερα στη ζούγκλα από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης.
Δύο από τα τρία καθίσματα όπου κάθονταν τα παιδιά παρέμειναν ακέραια παρά τη συντριβή, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το ένα παιδικό κάθισμα είχε ξεκολήσει από το αεροπλάνο. Η μητέρα μπορεί να κρατούσε το βρέφος στην αγκαλιά της σύμφωνα με την έκθεση.
Τα παιδιά «δεν εντοπίστηκαν στην περιοχή του ατυχήματος και δεν υπήρχαν σημάδια τραυματισμού τους, τουλάχιστον όχι σοβαρά. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε μια ευρεία έρευνα για τον εντοπισμό τους», αναφέρεται.
Συνολικά 119 Κολομβιανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και 73 ιθαγενείς πρόσκοποι έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής για να χτενίσουν την περιοχή, σύμφωνα με την έκθεση.