«Παράλογη η στρατιωτική τακτική των ΗΠΑ κατά του ISIS στη Λιβύη»
Σε μία αξιοσημείωτα ξαφνική δήλωση, ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική, ανέφερε την Τρίτη πως περισσότερα χερσαία στρατεύματα απαιτούνται στη Λιβύη για να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος και συμφώνησε πως η τωρινή τακτική μη βομβαρδισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν «έχει καμία λογική».
Όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής, Τζον ΜακΚέιν (John McCain), έναν Ρεπουμπλικάνο από την Αριζόνα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούσαν κάποια γενική στρατηγική στη Λιβύη, ο Τόμας Ουαλντχάουζερ (Thomas Waldhauser) ανέφερε πως δεν γνώριζε για κάποια.
«Δεν γνωρίζω για κάποια συνολική στρατηγική σε αυτό το σημείο» είπε ο Ουαλντχάουζερ που χρίστηκε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αφρικής.
Η γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, μία Ρεπουμπλικανή από τη Νότια Καρολίνα, τον ρώτησε αν θα ήταν «σοφό» το να έχει εκείνος την δύναμη να δώσει εντολή για βομβαρδισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος χωρίς να χρειάζεται να πάρει πρώτα την έγκριση του Λευκού Οίκου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
«Θα ήταν σοφό, και σίγουρα θα συνέβαλε σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε στη Λιβύη», απάντησε ο Ουάλντχάουζερ.
Ο Ουάλντχάουζερ συμφώνησε με την Γκράχαμ ότι, δηλαδή, το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες» αλλά σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πραγματοποιούν εναέριους βομβαρδισμούς ενάντια στο λιβυκό τμήμα της τρομοκρατικής οργάνωσης.
«Αυτό δεν έχει καμία λογική, έχει;» ρώτησε η Γκράχαμ.
«Δεν έχει», απάντησε ο λοχαγός.
Ο Ουάλντχάουζερ είπε, επίσης, στην επιτροπή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στο έδαφος στη Λιβύη, ενώ τόνισε πως χρειάζονται παραπάνω.
Προς το τέλος της ακρόασης, η Γκράχαμ αναγνώρισε την ειλικρίνεια του Ουάλντχάουζερ.
«Δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω – απλώς, αυτή είναι η πιο ευθύς κατάθεση που έχω ακούσει ποτέ από αυτήν την επιτροπή», είπε η Γκράχαμ.
Ο ΜακΚέιν καλωσόρισε επίσης την ευθύτητά του λέγοντας, «Λοχαγέ Ουάλντχάουζερ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ειλικρίνειά σας προς την επιτροπή, ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί σας. Πιστεύω πως οι ερωτήσεις της γερουσιαστή Γκράχαμ έδειξαν ξεκάθαρα πως, τουλάχιστον όσον αφορά στο Ισλαμικό Κράτος, η Αφρική είναι ο επόμενος στόχος του και πιστεύω πως θα χρειαστείτε μεγάλη βοήθεια».
Όσον αφορά στις επιθέσεις στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ (Peter Cook) είπε στο CNN την Τρίτη πως, «δεν παίρνουμε την απόφαση στρατιωτικής επίθεσης ελαφρά τη καρδία.
Έχουμε υπάρξει πρόθυμοι να κάνουμε επιθέσεις στο παρελθόν στη Λιβύη, στοχεύοντας την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο Κουκ και συνέχισε.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να το κάνουμε ξανά στο μέλλον. Αλλά αυτή είναι μία κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση ακόμα προσαρμόζεται. Είναι μία διαδικασία η οποία ακόμα δείχνει τα αποτελέσματά της. Στρατιωτικές δυνάμεις ευθυγραμμισμένες με την κυβέρνηση δείχνουν πρόοδο πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος στη Σύρτη».
Όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο του Ουάλντχάουζερ για το ότι δεν υπάρχει συνολική στρατηγική, ο Κουκ είπε: «είναι ξεκάθαρο, όπως πιστεύω αναγνώρισε και ο λοχαγός Ουάλντχάουζερ, πως η κατάσταση είναι πολύπλοκη αυτή τη στιγμή. Και το πιο σημαντικό πράγμα όσον αφορά στη στρατηγική μας και πιστεύουμε και τη στρατηγική της περιοχής, είναι πως πρέπει να διαμορφωθεί η κυβέρνηση της Λιβύης και να πάρει τον έλεγχο. Και θα θέλαμε φυσικά να είμαστε σε θέση να τη δυναμώσουμε όσο χρειάζεται από εδώ και πέρα, μαζί με τους συνεργάτες μας στη περιοχή».
Το Πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει μικρές ομάδες Ειδικών Δυνάμεων στο έδαφος στη Λιβύη με σκοπό να διαμορφώσει σχέσεις με τις τοπικές δυνάμεις που πολεμούν το ISIS.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει αρκετές εναέριες επιδρομές κατά το ISIS στη Λιβύη, συμπεριλαμβανόμενης μίας το Φεβρουάριο η οποία σκότωσε πάνω από 40 ενεργά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναβάλλει περισσότερες επιδρομές για κάποιους μήνες. Στα τέλη Μαρτίου, η πρόσφατα σχηματισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης εγκατέστησε την έδρα της στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης.
Εθνοφρουρές σύμμαχοι της νέας κυβέρνησης, με βάση έξω από τη Μισράτα είχαν κάποια πρόσφατη επιτυχία σπρώχνοντας την ISIS έξω από τα εδάφη της γύρω από την λιβυκή βάση της στην παράκτια πόλη Σίρτη.
Ο Διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν (John Brennan), είπε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα πως το ISIS είχε μεταξύ 5.000 και 8.000 μαχητές μέσα στη Λιβύη.