ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι υπό όρους» στη βοήθεια της Τουρκίας από Αναστασιάδη

«Ναι υπό όρους» στη βοήθεια της Τουρκίας από Αναστασιάδη
REUTERS/Stringer

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την προσφορά του να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει την περιοχή Σολέας.

Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δέχεται την βοήθεια υπό την προϋπόθεση αυτή να ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, όπως άλλωστε γίνεται με την διεθνή βοήθεια από Ισραήλ, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και την Ε.Ε, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα αεροσκάφη ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και στη συνέχεια κατευθύνονται προς την περιοχή Σολέας για κατάσβεση.

Αν οι Τούρκοι τελικά δεχτούν αυτή την προϋπόθεση θα είναι κίνηση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων στην Κύπρο είναι σήμερα σε ύφεση μετά την χθεσινή αναζωπύρωσή της που έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και σπίτια στις κοινότητες Σπήλια, Κούρδαλι, Καννάβια και Αγία Ειρήνη.

Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, υλικές ζημιές και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής.