«Ας μην αποκλείουμε τη διαρροή»: Τι λέει κορυφαίος Κινέζος ερευνητής για την προέλευση του κορωνοϊού
Ανανεώθηκε:
Το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να προήλθε από διαρροή εργαστηρίου δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο Κινέζος καθηγητής και επικεφαλής του κινεζικού κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Τζορτζ Γκάο.
Σε συνέντευξή του για podcast στο BBC Radio 4, ο καθηγητής Gao, που παραιτήθηκε από το κινεζικό CDC πέρσι και πλέον είναι αντιπρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Φυσικής Ιστορίας της Κίνας, είπε: «Μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι οτιδήποτε. Αυτή είναι η επιστήμη. Δεν μπορείς ποτέ να αποκλείσεις κάτι».
Μάλιστα, ο ειδικός προχώρησε και σε ένα σχόλιο που ενδεχομένως να σημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση αντιμετώπιζε σοβαρότερα το ενδεχόμενο να υπήρξε διαρροή από εργαστήριο στην περιοχή της Γουχάν.
«Η κυβέρνηση είχε οργανώσει κάτι» είπε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε διενεργηθεί κάποια επίσημη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.
Έσπευσε να διευκρινίσει, ωστόσο, ότι το τμήμα του δεν είχε εμπλοκή στη συγκεκριμένη έρευνα.
Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος κλάδος της κινεζικής κυβέρνησης είχε κάνει κάποια επίσημη έρευνα του συγκεκριμένου ινστιτούτου, που είχε ειδίκευση στους κορωνοϊούς, ο ίδιος απάντησε:
«Ναι. Το εργαστήριο αυτό ελέγχθηκε διπλά από τους ειδικούς στο πεδίο».
Πρόκειται για την πρώτη φορά παραδοχή από πλευράς κάποιου Κινέζου αξιωματούχου -νυν ή πρώην- ότι πραγματοποιήθηκε κάποια επίσημη έρευνα στο εργαστήριο της Γουχάν.
Ο καθηγητής Gao εξήγησε, ωστόσο, ότι δεν έχει δει το πόρισμα της έρευνας αλλά άκουσε ότι το εργαστήριο είχε «αθωωθεί».
«Νομίζω ότι το συμπέρασμά τους ήταν ότι ακολούθησαν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν έχουν βρει κάτι μεμπτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο ιός που προκαλεί την Covid προέρχεται, όπως εικάζουν οι ειδικοί, από τις νυχτερίδες.
Το πώς «πήδηξε» από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο.
Υπάρχουν, όμως, δύο βασικές θεωρίες: η πρώτη είναι ότι ο ιός εξαπλώθηκε φυσικά από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, ίσως και μέσω άλλων ζώων και η δεύτερη ότι από τον ιό νόσησε κάποιο μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η συζήτηση για το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να προήλθε από το εργαστήριο της Γουχάν φούντωσε εκ νέου, καθώς διέρρευσε απόρρητη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Το εύρημα της αμερικανικής υπηρεσίας, που διαφέρει από τα συμπεράσματα παλαιότερων αντίστοιχων μελετών, γνωστοποιήθηκε μέσω εγγράφου επικαιροποίησης και ήρθε μετά από αντίστοιχη ενημέρωση του FBI, που υποστήριζε επίσης ότι ο ιός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο μετά από διαρροή κινεζικού εργαστηρίου.
Ωστόσο, τέσσερις υπηρεσίες κρίνουν ότι η πανδημία αποτελεί αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης ενώ άλλες δύο δεν έχουν ακόμη καταλήξει.
Άνθρωποι που διάβασαν αυτή την απόρρητη έκθεση ανέφεραν πως το υπουργείο Ενέργειας τονίζει πως δεν είναι βέβαιο για το συμπέρασμα, αλλά το κοινοποιεί με «χαμηλή πεποίθηση».
Αντίστοιχα, το έγγραφο του FBI αναφέρει πως το συμπέρασμα γνωστοποιείται με «μέτρια πεποίθηση».
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις με χαμηλή, μέτρια ή υψηλή πεποίθηση.