Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιόδοξος ο υπουργός Άμυνας για ανάκτηση εδαφών το καλοκαίρι
Ανανεώθηκε:
Αισιόδοξος είναι ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ για ανάκτηση εδαφών από το ρωσικό στρατό που τα έχει καταλάβει μετά την έναρξη του πολέμου το Φεβρουάριο του 2022.
«Έχουμε σοβαρές πιθανότητες να σημειώσουμε σημαντική επιτυχία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (29/5).
«Θέλουμε να "τσακίσουμε" τη θέληση των Ρώσων να κερδίσουν αυτό τον πόλεμο», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο η αντεπίθεση αυτή έχει σκοπό την επιστροφή «στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1991», με άλλα λόγια την ανακατάληψη και της Κριμαίας.
Αυτή η αντεπίθεση, διαβεβαίωσε, «θα πυροδοτήσει νέα υποχώρηση των Ρώσων από το έδαφός μας». Καθώς «προχώρησαν σε νέα επιστράτευση, αλλά έχουν πολλούς πρωτάρηδες, χωρίς εμπειρία, χωρίς καν εκπαίδευση στον χειρισμό των όπλων», πρόσθεσε.
«Η Βάγκνερ χρησιμοποίησε φυλακισμένους και στην πολιορκία της Μπαχμούτ, για οκτώ μήνες, 80.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μάχη», υποστήριξε ακόμη, χωρίς να διευκρινίσει αν ο απολογισμός που έδωσε αφορά και τα δύο στρατόπεδα ή όχι.
Στη συνέντευξή του ο κ. Ρέζνικοφ επέμεινε πως είναι επείγον να γίνουν οι παραδόσεις των όπλων που έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο οι δυτικοί σύμμαχοί του, ενώ αναφέρθηκε στο πράσινο φως που δόθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ σε συμμαχικές χώρες για να δωρίσουν στην Ουκρανία μαχητικά F-16.
Μολονότι η παράδοση τέτοιων μαχητικών αμερικανικής κατασκευής και ο αριθμός τους δεν έχουν καν αποφασιστεί σε αυτό το στάδιο, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως ελπίζει πως θα παραληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς».
«Το όνειρό μου είναι πως τα έχουμε στα τέλη της χρονιάς, για να συμπεράνουμε πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει στ’ αλήθεια», χαριτολόγησε, λέγοντας πως ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν στον χειρισμό τους.
«Και στην πορεία του χρόνου πρέπει να προετοιμάσουμε αεροδρόμια στην Ουκρανία, ραντάρ, συστήματα πλοήγησης, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (...) Είναι περίπλοκο σύστημα ως υποδομή», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, ο αριθμός των F-16 που χρειάζεται η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική αεροπορική ισχύ και να είναι σε θέση να πλήττει τις γραμμές μετόπισθεν των στρατευμάτων της Μόσχας ξεπερνά «τα 100 αεροσκάφη».
Ο κ. Ρέζνικοφ αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, αν και αναγνώρισε πως πρόκειται για «περίπλοκο ζήτημα». «Δεν είμαι σίγουρος εάν η Γαλλία θα δεχόταν να μας δώσει Ραφάλ για να εμπλακούν άμεσα στο πεδίο της μάχης. Είναι ζήτημα παραγωγής, χρόνου...» δήλωσε ο υπουργός.