Νικητής στις Τουρκικές εκλογές είναι με βεβαιότητα ο εθνικισμός
Ανανεώθηκε:
Με τους Τούρκους να πηγαίνουν και πάλι μετά από δεκαπέντε ημέρες στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, το προβάδισμα του Ταγίπ Ερντογάν πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί και ακόμη πιο δύσκολα ο συνασπισμός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να στερήσει από τον Τούρκο Πρόεδρο ακόμη μια θητεία, ίσως την δυσκολότερη της εικοσαετούς πρωταγωνιστικής του παρουσίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας του.
Το δεδομένο που είναι αδύνατο να αμφισβητηθεί πάντως και το αποτέλεσμα έχει ήδη γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία, είναι το ποιος είναι ο ουσιαστικός και ίσως μόνος νικητής από τις κάλπες στην γείτονα. Ο εθνικισμός που αλλάζει πρόσωπα, κόμματα και εκφορά, κυριαρχεί και έχει καταφέρει όχι απλά να συμπορεύεται σκύβοντας το κεφάλι στον Ερντογάν, αλλά να πιέζει και μάλιστα στο προσκήνιο προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του.
Στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν, τον Ταγίπ Ερντογάν βγήκε δημόσια να στηρίξει και μάλιστα ένθερμα ο τρίτος υποψήφιος για την Προεδρία, Σινάν Ογκάν. Ο Ογκάν με κάτι περισσότερο από 5% στις κάλπες είναι προφανές πως από την μία θέλει να ενταχθεί στο πλευρό των νικητών και από την άλλη να αποκτήσει πρόσβαση στα ενδότερα της Κυβέρνησης ώστε με το χρόνο να πάρει την θέση του «γκριζόλυκου» Μπαχτεσλί. Όχι σήμερα ο Ερντογάν ίσως να μην χρειάζεται κανέναν από τους δύο εθνικιστές ακροδεξιούς του εταίρους για να επιστρέψει στο «Λευκό Παλάτι» στην Άγκυρα ως Πρόεδρος αλλά χρειάζεται ένα «αντίβαρο» στις πιέσεις του εξαιρετικά έμπειρου Μπαχτσελί που φέρνει στο «τραπέζι» το καθόλου μικρό 10%.
Στροφή στον εθνικισμό δεν κάνει μόνο ο Ερντογάν ο οποίος τον έχει «αγκαλιάσει» και μάλιστα σφιχτά από το 2015 αλλά και ο επικεφαλής του συνασπισμού των 6 Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Τουρκίας στήριξε τις προσπάθειες του επικεφαλής της αντιπολίτευσης με τον μειλίχιο Κιλιτσντάρογλου να δεσμεύεται δημόσια πως εάν εκλεγεί θα απελάσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στα Τουρκικά εδάφη και προέρχονται κυρίως από την Συρία.
Με την κίνηση αυτή ο Κιλιτσντάρογλου προφανώς δεν αποσκοπεί απλά να πάρει μόνο το 2% που πήρε το συγκεκριμένο κόμμα του Ουμίτ Οζντάγκ στις βουλευτικές εκλογές. Ο Κιλιτσντάρογλου επιχειρεί και αυτός από τη μία να «κολυμπήσει» στη μεγάλη πληθυσμιακά δεξαμενή της άκρας δεξιάς και σε δεύτερο χρόνο να αποδυναμώσει την Μεράλ Αξενέρ τον έτερο πόλο των γκρίζων λύκων της Τουρκίας η οποία έχει θέσει το «Καλό κόμμα» στις υπηρεσίες της αντιπολίτευσης.
Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, την διαφορά και το εάν ο Ερντογάν θα συνεχίσει την πορεία που έχει οικοδομήσει τα τελευταία 20 χρόνια, επιχειρώντας να ανυψώσει το ονομά του όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό του Κεμάλ Ατατούρκ, είναι δεδομένο πως η Τουρκία είναι μία βαθιά πολωμένη πολιτικά και κοινωνικά χώρα που κινείται σήμερα όσο πιο ακραία γίνεται αδιαφορώντας ή εθελοτυφλώντας για σημαντικά και ουσιαστικά προβλήματα όπως αυτό του κόστους ζωής, της οικονομίας αλλά και της ασφάλειας.
Όποιος κι αν είναι ο νικητής που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο εθνικισμός που ξεκίνησε να μεταλλάσσεται και να ανεβαίνει δημοσκοπικά από τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000 είναι σήμερα πέρα από ρυθμιστής και ο ουσιαστικός νικητής.