Όλα ανοιχτά δυο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες
Δύο μέρες απομένουν για το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή της ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αντίπαλα στρατόπεδα έχουν μπει στην τελική ευθεία των εκστρατειών τους, στον απόηχο, βεβαίως, της δολοφονίας Κοξ.
Το δημοψήφισμα αυτό θα διαμορφώσει το ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας στο παγκόσμιο εμπόριο και πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους από τις πιθανές συνέπειες ενός ενδεχόμενου Brexit, τόσο για την ίδια τη Βρετανία, όσο και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από το Λονδίνο ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Κοσμίδης, μίλησε στο CNN Greece και περιέγραψε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, αλλά και τη "μανία" των Βρετανών για τα στοιχήματα.
Ήδη οι γαλλικές τράπεζες εξετάζουν το σενάριο της απόσυρσης από το Λονδίνο, αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να αποχωρήσουν, όπως αναφέρει στην εξαμηνιαία έκθεσή της η γαλλική κεντρική τράπεζα. Για να συμπληρώσει πως τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να διαχειριστούν μιαν απροσδόκητη χρηματοπιστωτική ανωμαλία αν υπερισχύσει η καμπάνια του Leave.
Επιπλέον, οι γαλλικές τράπεζες θα μπορούσαν να επαναφέρουν σε γαλλικό έδαφος ορισμένες από τις δραστηριότητές τους που τώρα εδρεύουν στο Λονδίνο, όπως αυτές που αφορούν τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, καθώς και χρηματιστηριακές δραστηριότητες, όπως τα παράγωγα.
Όμως, ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει τις γαλλικές τράπεζες να επανεξετάσουν την έκθεσή τους στις βρετανικές αντισυμβαλλόμενες τράπεζες, την οποία η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει στα $228 δισ. στο τέλος του 2015.
Τα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα, όπως το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο και το Παρίσι, ανυπομονούν να προσελκύσουν ένα μεγάλο μερίδιο από τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου αν τελικά επιλέξει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Τζ. Σόρος: Το Brexit θα οδηγούσε σε καταστρφική υποτίμηση της στερλίνας
Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, θα πυροδοτούσε μεγαλύτερη και πιο καταστροφική υποτίμηση της στερλίνας από εκείνη της “Μαύρης Τετάρτης” τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν είχε βγει εκτός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM).
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, ο Σόρος αναφέρει πως με ένα Brexit, η αξία της λίρας θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 15%, πιθανόν και κατά 20%, κάτω από την σημερινή ισοτιμία της στα 1,46 δολάρια.
“Η αξία της λίρας θα μειωνόταν απότομα. Θα είχε επίσης έναν άμεσο και δραματικό αντίκτυπο στις αγορές, τις επενδύσεις, τις τιμές και τις θέσεις εργασίας”, σημειώνει ο Σόρος.
Τονίζει ακόμα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων μετά την έξοδο της Βρετανίας και ότι θα έμεναν λίγα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να διευκολύνουν μια ύφεση ή μια πτώση στις βρετανικές τιμές των κατοικιών.
Πως ένα Brexit θα επηρέαζε τους Έλληνες
Δεδομένου ότι η ελεύθερη κίνηση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Βρετανίας και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπαυε μετά από ένα Brexit, η εργασία των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες και θα μπορούσε να συγκριθεί με τις υφιστάμενες προϋποθέσεις απασχόλησης των Ελλήνων στις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή προϊόντα και εμπορεύματα που σήμερα διακινούνται από την Ελλάδα προς τη Βρετανία, αλλά και από τη Βρετανία προς την Ελλάδα με ελάχιστες διατυπώσεις, θα εισάγονταν σε ένα νέο τελωνειακό καθεστώς που θα απαιτούσε πρόσθετο κόστος και χρόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διμερές εμπόριο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος, ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την 43η θέση μεταξύ των πελατών και την 56η μεταξύ των προμηθευτών της Βρετανίας.
Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Βρετανία ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ το 2015 αυξημένη κατά 10% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους. Στο τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου 2016 η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Βρετανία ανήλθε στα 237 εκατ. ευρώ σχεδόν αμετάβλητη έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους.
Καμία αλλαγή στους έλληνες φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια
Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει για τους Έλληνες που θέλουν να φοιτήσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, τονίζει στο CNN Greece η κ. Φέγγαρου Κατερίνα από το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council). Οι αιτήσεις γίνονται κανονικά, χωρίς να έχει παρατηρηθεί μείωση, ενώ από τον Σεπτέμβρη τα πανεπιστήμια θα δεχτούν κανονικά τους έλληνες φοιτητές.
Όπως επισημαίνει η ίδια, τα τελευταία χρόνια, μάλιστα παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων των Ελλήνων για σπουδές στη Βρετανία.
Οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν θέση για το δημοψήφισμα
Την ίδια ώρα, και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί με πολύ μικρή διαφορά, οι βρετανικές εφημερίδες έχουν τοποθετηθεί δημόσια για τη θέση που υποστηρίζουν.
Υπέρ της παραμονής έχουν ταχθεί οι The Times, η Mail on Sunday, η Daily Mirror, οι Financial Times, ο Observer και η Guardian.
Υπέρ της αποχώρησης τάσσονται η The Sun, οι Sunday Times, η Sunday Telegraph και η Telegraph.
Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ οι Ευρωπαίοι πολίτες
Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ιδρύματος Βertelsman σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Εξαίρεση αποτελούν οι πολίτες στη Γαλλία.
Σημαντικό να ειπωθεί είναι το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση τις μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν τις φοβίζουν οι συνέπειες του Brexit.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ιδρύματος που έγινε σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία) η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ (54%). Μόνο το ένα πέμπτο τάσσεται υπέρ της εξόδου της, ενώ το ένα τέταρτο δεν εκφράζει γνώμη επί του θέματος. Συνολικά μόνο το 21% όλων των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του Brexit.
Όσον αφορά τους Βρετανούς μόλις το 55% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα χωρίς την ΕΕ. Το 13% των υπέρμαχων του Brexit πιστεύει μάλιστα ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αντίθετα, το 59% των υπέρμαχων της παραμονής θεωρεί ότι το Brexit θα χειροτερέψει την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία.