ΚΟΣΜΟΣ

Μία σπάνια μαύρη τρύπα εντόπισαν οι αστρονόμοι

Μία σπάνια μαύρη τρύπα εντόπισαν οι αστρονόμοι
Εικόνα του σφαιρωτού αστρικού σμήνους Messier 4 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ESA/ Hubble / NASA

Μια σπουδαία ανακάλυψη φαίνεται να έκαναν οι αστρονόμοι, οι οποίοι εντόπισαν μία αθέατη μαύρη τρύπα μεσαίας μάζας, που βρίσκεται στην καρδιά του κοντινότερου σφαιρωτού σμήνους αστέρων στη Γη.

Η απόσταση αυτή, υπολογίζεται πως βρίσκεται 6.000 έτη φωτός μακριά.

Οι μαύρες τρύπες μεσαίας μάζας, που ζυγίζουν περίπου 100 ως 100.000 φορές τη μάζα του Ήλιου, φαίνεται ότι είναι σπάνιες και αστρονόμοι έχουν εντοπίσει κάποιες πιθανές τέτοιες μαύρες τρύπες στην περιφέρεια άλλων γαλαξιών, αλλά και σε πυκνά σφαιρωτά σμήνη αστεριών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον γαλαξία μας.

Για τον εντοπισμό της αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA/ESA, με το οποίο οι αστρονόμοι εστίασαν στον πυρήνα του σφαιρωτού αστρικού σμήνους Messier 4 (M4) για να διερευνήσουν μαύρες τρύπες με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι σε προηγούμενες έρευνες.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Εντουάρντο Βιτράλ από το Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη, εντόπισε μια πιθανή μαύρη τρύπα ενδιάμεσης μάζας, που ζυγίζει περίπου 800 φορές τη μάζα του Ήλιου.

Η τρύπα αυτή δεν είναι ορατή, αλλά η μάζα της υπολογίστηκε μελετώντας την κίνηση των αστεριών που βρίσκονται στο βαρυτικό πεδίο της. Συγκεκριμένα, οι αστρονόμοι εξέτασαν παρατηρήσεις δώδεκα ετών του Μ4 από το Hubble. Το διαστημικό σκάφος Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συνέβαλε επίσης με σαρώσεις πάνω από 6.000 αστέρων που περιόρισαν το συνολικό σχήμα του σμήνους και τη μάζα του.

Ωστόσο, επειδή οι μαύρες τρύπες μεσαίας μάζας στα σφαιρωτά σμήνη είναι αόριστες, ο Βιτράλ προειδοποιεί ότι «εναλλακτικά, μπορεί να υπάρχει ένας αστρικός μηχανισμός που απλώς δεν γνωρίζουμε, τουλάχιστον στο πλαίσιο της τρέχουσας φυσικής».

Η μελέτη που προέκυψε έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας «Monthly Notices».