Γαλλία: Δεκάδες άνθρωποι στους δρόμους διαδηλώνουν κατά των εκτελέσεων στο Ιράν
Ανανεώθηκε:
Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στην πρεσβεία του Ιράν στο Παρίσι, ζητώντας να σταματήσουν οι εκτελέσεις στη χώρα αυτή, ενώ κατήγγειλαν την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που συνεχίζεται εδώ και οκτώ μήνες.
Με απόφαση των τοπικών αρχών απαγορεύτηκε στους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν ακριβώς έξω από το κτίριο της πρεσβείας.
Η κινητοποίηση έγινε έτσι σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων και ο στόχος της ήταν «να βάλουμε τέλος στη θανατική ποινή και στον εκβιασμό του ιρανικού καθεστώτος», όπως είπε η Σιρίν Αρντακανί, της συλλογικότητας δικηγόρων Iran Justice.
Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε τις εκτελέσεις» και φωτογραφίες των τριών ανδρών, του Ματζίντ Καζεμί, του Σαλέχ Μιρχασμεμί και του Σαΐντ Γιαγουμπί, που εκτελέστηκαν στις 19 Μαΐου.
«Ο ρυθμός των εκτελέσεων εντείνεται, κυρίως τις τελευταίες 20 ημέρες. Μιλάμε για τρεις απαγχονισμούς την ημέρα», είπε η Νταριά Τζαβαχερί-Φαρσί, μια Γαλλοϊρανή, μέλος της ένωσης Neda d’Iran («Η φωνή του Ιράν»). «Καταγγέλλουμε τη χρήση της θανατικής ποινής ως πολιτικού εργαλείου για την καταστολή της επανάστασης Γυναίκα, Ζωή Ελευθερία», πρόσθεσε.
Ο Ζαν-Κλοντ Σαμουγιέ, ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρθηκε στις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τις αυθαίρετες συλλήψεις, τα πυρά με αληθινές σφαίρες και «όλα αυτά που συμβαίνουν στις ιρανικές φυλακές», τονίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη».
Σε ένα μεγάλο πανό οι συγκεντρωμένοι κόλλησαν τις φωτογραφίες περίπου 50 νέων που «σκοτώθηκαν από τη δικτατορία» κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Παρόντες στη διαδήλωση ήταν πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων η Σοσιαλίστρια αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Βαλερί Ραμπό και η Οικολόγος Μαρίν Τοντελιέρ.
Τουλάχιστον 582 άνθρωποι εκτελέστηκαν πέρσι στο Ιράν, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Iran Human Rights, που εδρεύει στη Νορβηγία και ECPM («Μαζί κατά της θανατικής ποινής») που εδρεύει στο Παρίσι. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει στο Ιράν 218 εκτελέσεις.
Το κίνημα αμφισβήτησης ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με τη μαντίλα.