Τα σημεία «κλειδιά» της Ουκρανικής αντεπίθεσης και το «στέμμα» της Κριμαίας
Αναλυτές έχουν αναλώσει ώρες και χιλιάδες λέξεις προσπαθώντας από την μία να αποκρυπτογραφήσουν τις διαθέσεις του Κιέβου και από την άλλη να διαβάσουν πίσω από τις αμυντικές οχυρώσεις των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ώστε να απαντήσουν στο φλέγον ερώτημα: «πότε θα ξεκινήσει η Ουκρανική αντεπίθεση;».
Σήμερα το BBC χρησιμοποιώντας μία ειδική ομάδα έρευνας, ανάλυσης και αποκρυπτογράφησης δορυφορικών φωτογραφιών φέρνει στο φως στοιχεία τα οποία ίσως να δείχνουν πως αυτό που ονομάζεται «Ουκρανική αντεπίθεση» ίσως να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Με βάση τα στοιχεία των Βρετανών, οι οποίοι ανέλυσαν για περισσότερο από 2 μήνες δορυφορικά δεδομένα, οι Ουκρανοί σήμερα έχουν ήδη αναπτύξει πολύ μεγάλο αριθμό δυνάμεων σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Με βάση τις αναλύσεις στα σημεία αυτά δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν το ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς για το οποίο ολόκληρο το χειμώνα το Κίεβο έχει φροντίσει να καθηλώσει τις ρωσικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους της Wagner στη Μπάχμουτ.
Μπορεί εδώ και 48 ώρες ο επικεφαλής της Wagner, Πριγκόζιν, να διατυμπανίζει πως βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή ολόκληρη η πόλη αλλά σήμερα ανέφερε μέσα από το κανάλι του στο Telegram πως δεν είναι δυνατό να δοθεί σε ρωσικά χέρια επίσημα μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλά μπορεί να αλλάξουν και σε κάθε περίπτωση έχουμε από την αρχή του συγκεκριμένου πολέμου δει να ανακαταλαμβάνονται από τις Ουκρανικές δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες περιοχές σε διάστημα ωρών. Όπως και να έχει το Κίεβο αρνείται πως η Μπάχμουτ έχει «πέσει» και τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά είναι ακόμη απασχολημένα στο σημείο.
Η τριπλή Ουκρανική στόχευση στο νότο
Σύμφωνα με τους Βρετανούς σήμερα περισσότεροι από 40.000 Ουκρανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι και στις θέσεις τους, έχοντας ολόκληρο το χειμώνα εκπαιδευτεί σε νέες τακτικές πολέμου και οπλικά συστήματα από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.
Οι θέσεις των συγκεκριμένων δυνάμεων όπως και αυτές των εκατοντάδων αρμάτων μάχης που έχει στα χέρια του ο Ζελένσκι όπως είναι λογικό παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό και όπως ο είπε από την Χιροσίμα ο Ουκρανός Πρόεδρος: «όταν αντεπιτεθούμε δεν θα μείνει κρυφό».
Σε κάθε περίπτωση με βάση τα όσα διαρρέονται με «φειδώ» αλλά και με στόχο να τρομάξουν τη Μόσχα οι Ουκρανοί έχουν ως στόχο να χτυπήσουν τα πιο ευάλωτα σημεία των ρωσικών αμυνών. Αυτά είναι για τους δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές τουλάχιστον τρία και αναμένεται να υπάρξουν σφοδρότατες μάχες μέσα στους επόμενους μήνες. Και τα τρία αυτά στρατηγικής σημασίας σημεία, βρίσκονται στο Νότιο μέτωπο, στοιχείο που ξεκαθαρίζει πως το Κίεβο έχει ξεκάθαρο στόχο το «στέμμα» της Κριμαίας.
Το πρώτο από αυτά είναι μία μικρή πόλη, στο μέγεθος της Μπάχμουτ, που ονομάζεται Τόκμακ. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται νότια της Ζαπορίζια και ανάμεσα στο Μπερντιάνσκ και την Μελιτόπολη. Η κατάκτησή της θα δώσει την δυνατότητα στους Ουκρανούς από την μία να ανακόψουν τον εθνικό δρόμο Ε105 τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για να ανεφοδιάζουν το νότιο μέτωπο και από την άλλη θα ασκήσουν πολύ σημαντική πίεση τόσο στην Ζαπορίζια όσο και σε όσες δυνάμεις διαθέτουν οι Ρώσοι έξω από την Χερσώνα, στα ανατολικά του Δνείπερου.
Ακόμη μία μικρή πόλη, η Ρίβνοπιλ αποτελεί με βάση τα στοιχεία της βρετανικής έρευνας ένα εξαιρετικής σημασίας σημείο για την Ουκρανική αντεπίθεση. Η μικρή πόλη λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Μαριούπολη θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς πιθανή ανακατάληψή της θα δώσει στους Ουκρανούς τη δυνατότητα από τη μία να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής που έχασαν κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής και από την άλλη ουσιαστικά να «κόψουν» και να απομονώσουν το ανατολικό από το νότιο τμήμα των ρωσικών δυνάμεων.
Όλα αυτές οι κινήσεις θα έχουν ως πρωταρχικό στόχο την ανακατάληψη της Κριμαίας η οποία σε περίπτωση που γίνει και πάλι Ουκρανική ουσιαστικά θα προσφέρει πραγματικές εγγυήσεις ανάκαμψης αν όχι τελικής νίκης στο Κίεβο. Μέσω της Κριμαίας οι Ουκρανοί θα έχουν και πάλι πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Ρωσία.
Ο ουκρανικός προσανατολισμός μπορεί να απέχει πολύ από τα όσα «βλέπουν» οι αναλυτές αλλά φαίνεται πως δεν είναι ψευδές και δεν διαψεύδεται ούτε και ανεπίσημα πως η Ουκρανία έχει ως στόχο να αντεπιτεθεί θέτοντας πραγματικά διλήμματα στη Μόσχα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι: «τι είσαι διατεθειμένος να χάσεις για να κρατήσεις την Κριμαία». Η συγκεκριμένη συνθήκη είναι ιστορικά μοναδική καθώς από το 2014 και μετά τα διλήμματα τα έθετε σε μόνιμη βάση η Μόσχα.