Ο Ζελένσκι δεν συναντήθηκε με τον Λούλα στη σύνοδο των G7
Ανανεώθηκε:
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα πως «στεναχωρήθηκε» που δεν είδε τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7.
«Περιμέναμε, περιμέναμε (...) δεν φάνηκε», είπε.
Ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος εξασφάλισε νέες υποσχέσεις για παραδόσεις στρατιωτικού υλικού και διπλωματική υποστήριξη από τα κράτη της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, είχε ζητήσει να συζητήσει απευθείας με τον βραζιλιάνο ομόλογό του, που αν και έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επικρίνει επίσης τη Δύση.
Όμως οι δύο ηγέτες δεν συναντήθηκαν διότι είχαν πολύ φορτωμένα προγράμματα. Η ακύρωση του ραντεβού πιθανόν άφησε τον βραζιλιάνο ηγέτη «απογοητευμένο», σχολίασε ο ουκρανός πρόεδρος.
«Δεν είμαι απογοητευμένος», απάντησε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία. «Στεναχωρήθηκαν, καθώς θα ήθελα να τον συναντήσω και να συζητήσω μαζί του για το ζήτημα», συνέχισε. «Όμως ο κ. Ζελένσκι είναι ενήλικος. Ξέρει τι κάνει».
Διευκρίνισε πως η συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι θα γινόταν το απόγευμα της Κυριακής, την τελευταία ημέρα της G7. Όμως ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφθασε με καθυστέρηση και το πρόγραμμά του, ήδη πολύ γεμάτο, δεν επέτρεψε να προγραμματιστεί νέο ραντεβού.
Ο Λούλα σημείωσε ακόμη πως δεν βλέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τον κ. Ζελένσκι για να συζητήσουν, τουλάχιστον άμεσα, κρίνοντας πως ούτε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλουν να συζητήσουν για την ειρήνη.
«Για την ώρα, είναι και οι δύο πεπεισμένοι πως θα κερδίσουν τον πόλεμο», εξήγησε.
Αντίθετα με τις δυνάμεις της Δύσης, η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, ούτε προμήθευσε με όπλα τη Ρωσία. Προσπαθεί να διαδραματίσει, όπως και η Κίνα και η Ινδονησία, ρόλο μεσολαβητή.
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος τς Βραζιλίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τον περασμένο μήνα όταν δήλωσε στο Πεκίνο πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να πάψουν να «ενθαρρύνουν τον πόλεμο» και να «αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε σκληρή αντίδραση από πλευράς της Ουάσιγκτον, που κατηγόρησε την Μπραζίλια ότι «παπαγαλίζει την ρωσική και την κινεζική προπαγάνδα χωρίς να παίρνει υπόψη τα γεγονότα».
Ο Λούλα άλλαξε εν μέρει τόνο, θυμίζοντας πως έχει καταδικάσει επανειλημμένα τη ρωσική στρατιωτική εισβολή — αλλά άσκησε εκ νέου κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση.
Όπως το βλέπει, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στέλνει το μήνυμα ότι «ο Πούτιν πρέπει να παραδοθεί και να πληρώσει ότι κατέστρεψε». Το μήνυμα αυτό, πρόσθεσε ο Λούλα, «δεν βοηθάει καθόλου».