ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Ινδία από τις επιθέσεις λεοπαρδάλεων - Επτά νεκροί σε τρεις μήνες

Τρόμος στην Ινδία από τις επιθέσεις λεοπαρδάλεων - Επτά νεκροί σε τρεις μήνες
Pixabay

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τους τελευταίους τρεις μήνες από επιθέσεις λεοπαρδάλεων στην περιοχή Bijnor στο κρατίδιο Ούταρ Πράντες στην Ινδία, σπέρνοντας τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.

Πέντε από αυτές τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών, μεταξύ 19 και 26 Απριλίου, αυξάνοντας τον φόβο και τον πανικό στα χωριά της περιοχής.

Σύμφωνα με το BBC, οι αξιωματούχοι λένε ότι οι επιθέσεις λεοπαρδάλεων δεν είναι ασυνήθιστες στην περιοχή, αλλά ότι υπήρξε ξαφνική αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι επιθέσεις έγιναν εξαιρετικά συχνές», λέει ο Mahesh Chand Gautam, δασικός υπάλληλος, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί γιατί συμβαίνει αυτό τώρα.

Οι λεοπαρδάλεις είναι ντροπαλά ζώα, αλλά με την πάροδο των ετών, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες μπήκαν σε χωριά και πόλεις αναζητώντας τροφή καθώς οι βιότοποί τους συρρικνώνονται. Συναντώνται συχνά στο Bijnor.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αριθμός τους στην περιοχή, αλλά οι δασικοί υπάλληλοι λένε ότι ο πληθυσμός τους αυξάνεται σταθερά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι έχουν καταπατήσει χώρους που τα άγρια ζώα καταλαμβάνουν για χρόνια, αναγκάζοντάς τα να παρασυρθούν στους οικισμούς τους.

Ο Anish Andheria, πρόεδρος του Wildlife Conservation Trust, λέει ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα της εξάντλησης του οικοτόπου των λεοπαρδάλεων.

Είναι σπάνιο για λεοπαρδάλεις να επιτίθενται σε ανθρώπους, αλλά ο κ. Ashraf λέει ότι μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ζώο μετατρέπεται σε «ανθρωποφάγο» - όχι επειδή έχει γευτεί ανθρώπινο αίμα, που είναι η δημοφιλής αλλά λανθασμένη αντίληψη, αλλά επειδή οι άνθρωποι είναι ευκολότερη λεία.

Οι άνθρωποι στο Bijnor λένε ότι παλαιότερα, όταν έβλεπαν τις λεοπαρδάλεις στα χωράφια, δεν ένιωθαν φόβο. Αλλά οι πρόσφατες επιθέσεις το άλλαξαν αυτό.

Οι ντόπιοι πλέον αποφεύγουν να εργάζονται μόνοι τους στα χωράφια και πολλοί έχουν ζητήσει από τα παιδιά τους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Στο χωριό Moosepur, ο πατέρας του Yashi, Tekchand, ετοιμάζεται να πάει να πουλήσει τα προϊόντα του σε μια κοντινή αγορά.

«Υπάρχει τρόμος στα χωριά», λέει. «Πρέπει να επιστρέψω πριν από τη δύση του ηλίου για να βεβαιωθώ ότι η οικογένειά μου είναι ασφαλής».

Οι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να πιάσουν τα άγρια ζώα, στήνοντας πολλές παγίδες γύρω από το σημείο των επιθέσεων. «Μέχρι στιγμής έχουμε αιχμαλωτίσει 10 λεοπαρδάλεις», λέει ο AK Singh, δασικός υπάλληλος της περιοχής.

Οι λεοπαρδάλεις απελευθερώθηκαν στη δασική περιοχή Amangarh, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα χωριά όπου έγιναν οι επιθέσεις.

Οι δασικοί υπάλληλοι λένε ότι αυτή η άσκηση βοήθησε στην εξουδετέρωση επιθέσεων στο παρελθόν.

Έχουν επίσης εκδώσει συμβουλές στους χωρικούς να εργαστούν σε ομάδες για να μειώσουν την πιθανότητα επίθεσης.