ΚΟΣΜΟΣ

G7: Μία πραγματικά κρίσιμη σύνοδος στη Χιροσίμα

Δημοσιογράφοι περιμένουν στη σειρά για να εισέλθουν στο χώρο που θα διεξαχθεί η σύνοδος των G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, στις 18 Μαΐου, 2023 AP Photo/Eugene Hoshiko

Η σύνοδος των επτά σημαντικότερων οικονομιών του πλανήτη ξεκινά τις εργασίες της σήμερα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του να τιθασεύσει συμπολίτευση και αντιπολίτευση και να υπάρξει μία συμφωνία για το επίπεδο του δημόσιου χρέους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει τελικά το παρόν στην Ιαπωνία.

Η συγκεκριμένη σύνοδος είναι μία εξόχως σημαντική και συμβολική λόγω της τοποθεσίας της διάσκεψη κορυφής. Ο χώρος στον οποίο θα λάβουν χώρα οι συναντήσεις, οι συνομιλίες και οι εργασίες το διήμερο 19 με 21 Μαΐου των επτά κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, βρίσκεται ελάχιστα από το σημείο μηδέν την πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Όταν τον Αύγουστο του 1945 το «μικρό αγόρι» (Little Boy) έφευγε από το αμερικανικό βομβαρδιστικό σκορπώντας τον πυρηνικό όλεθρος στην ιαπωνική πόλη κανένας δεν μπορούσε ή καλύτερα δεν ήθελε να προβλέψει πως 78 χρόνια αργότερα στον κόσμο θα υπήρχαν επίσημα 9 πυρηνικές δυνάμεις και περισσότερες από 12.500 πυρηνικές κεφαλές, οι περισσότερες με πολλαπλάσια φονικότητα από το «Μικρό αγόρι».

Έναν και πλέον χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει επικαλεστεί ήδη δεκάδες φορές το πυρηνικό της οπλοστάσιο των περισσότερων από 6.000 κεφαλών.

Στη Χιροσίμα των δεκάδων χιλιάδων νεκρών από την 1η πυρηνική επίθεση οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να αποφευχθεί μία νέα πυρηνική καταστροφή στην ανατολική Ευρώπη. Η Ουκρανία είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της διήμερης διάσκεψης.

Εξίσου βέβαιο είναι πως στο κατώφλι της Κίνας μόλις μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα από την Ιαπωνία βρίσκεται ένα ακόμη «καυτό» θέμα ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα.

Για τον Τζο Μπάιντεν η Κίνα αποτελεί σήμερα ίσως το πιο πολύπλοκο ζήτημα στην εξωτερική του πολιτική με τις «κακές γλώσσες» να μιλούν για κινεζική εμπλοκή και στα πρόσφατα οικονομικά ζητήματα με την κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση η κοινή δράση απέναντι στην Κινεζική επιθετικότητα και η όσο το δυνατό αρτιότερη στρατιωτική και οικονομική θωράκιση της συγκεκριμένης ζώνης αποτελούν ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ουάσιγκτον.

Θεωρείται επίσης δεδομένο πως Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία , Καναδάς και Γερμανία θα ασχοληθούν εκτεταμένα με οικονομικά ζητήματα και μάλιστα όχι μόνο «τοπικού» χαρακτήρα.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει πως αμέσως μετά το διήμερο στη Χιροσίμα θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον και τελικώς δεν θα επισκεφθεί την Αυστραλία όπως είχε προγραμματίσει προκειμένου να υπάρξει νέος κύκλος διμερών επαφών στο πλαίσιο της AUKUS, της συμφωνίας που θα δώσει στους Αυστραλούς πυρηνοκίνητα υποβρύχια σε βάθος δεκαετίας.

Οι Γάλλοι και ο Πρόεδρος Μακρόν θα επιδιώξουν μία συνάντηση μεγάλης διάρκειας τόσο με τον Τζο Μπάιντεν όσο και με τον Όλαφ Σολτς καθώς θα πρέπει να μπουν άμεσα στο τραπέζι τα σενάρια μερικής άρσης κυρώσεων προς την Μόσχα η οποία οδεύει ολοταχώς προς επικίνδυνες πηγές και δρόμους όπως αυτή του Ιράν.

Με την οικονομία αναμένεται να ασχοληθεί και ο Ρίσι Σούνακ ο οποίος θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να εμφανίσει σχέδιο στήριξης στο εσωτερικό της χώρας του με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να είναι ένας μόνιμος «πονοκέφαλος» για τον ίδιο και τον υπουργό οικονομικών του.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης