ΚΟΣΜΟΣ

Τα «άσφαιρα» της Μόσχας και οι «ιπτάμενοι» Ουκρανοί

Κτήριο στην Ουκρανία που έχει δεχθεί επίθεση με drone AP Photo/Andrew Kravchenko

Δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι αλλά και drones μάταια για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν να πλήξουν στόχους στο Κίεβο.

Μετά την πρώτη φάση του πολέμου, αλλά και τον χειμώνα, η Ουκρανία φαίνεται πως διαθέτει και κυρίως πως έχει αναπτύξει στην πρωτεύουσά της τα πιο εξελιγμένα δυτικά συστήματα αεράμυνας. Εκτός από τα συστήματα ο Ζελένσκι έχει φροντίσει τους μήνες που οι Ρώσοι οχυρώνονταν για να κρατήσουν τα «κεκτημένα» της εισβολής σε ανατολή και Νότο να στείλει για εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες από τους στρατιώτες του. Σήμερα, το άθροισμα τεχνολογικής δυναμικής και άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού φαίνεται πως καθιστά το Κίεβο «απλησίαστο» ελάχιστους μήνες μετά τα χτυπήματα ακόμη και μέρα μεσημέρι που στοίχιζαν σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε κρίσιμες υποδομές.

Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι, μετά και το τελευταίο αποτυχημένο ρωσικό σφυροκόπημα τα ξημερώματα της Τρίτης (16/5) πως η ουκρανική αεράμυνα ακόμη και χωρίς πολεμική αεροπορία είναι σήμερα περισσότερο έτοιμη από ποτέ εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο χτυπημάτων από τον αέρα να περάσει στην αντεπίθεση στα πεδία. Πηγές από το περιβάλλον του Ουκρανού Προέδρου σημειώνουν πως στόχος των ρωσικών πυραύλων και των drones ήταν το Γερμανικό αλλά και το αμερικανικό σύστημα Patriot τα οποία οι Ουκρανοί έχουν ήδη αναπτύξει θωρακίζοντας τον αέρα της Πρωτεύουσάς τους. Μπορεί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να αναφέρει πως, τουλάχιστον ένα από τα δύο συστήματα χτυπήθηκε αλλά το αποτέλεσμα με τρεις τραυματίες και κανένα πλήγμα παρά την επιχείρηση αποδεικνύουν πως οι Ρώσοι έχουν νέο πρόβλημα.

Εάν προσθέσει σε αυτά κανείς και το ταξίδι Ζελένσκι σε τρία σημεία της Ευρώπης με τις παράλληλες διαρροές για δημιουργία ιπτάμενου ευρωπαϊκού συνασπισμού στην Ουκρανία τότε μπορεί εύκολα να κατανοήσει πως το Κίεβο βήμα – βήμα καταφέρνει να κερδίζει σε ουσία στοχεύοντας αποκλειστικά στη νίκη και όχι σε έναν διπλωματικό συμβιβασμό με τη Μόσχα. Ο «πόθος» Ζελένσκι για μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τις περιοχές του μπορεί πριν από έξι μήνες να λάμβανε ξεκάθαρα «όχι» από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αλλά μετά την προμήθεια μεγάλου βεληνεκούς όπλων από τους Βρετανούς δεν είναι απίθανο οι Ουκρανοί εάν απαιτηθεί από τις περιστάσεις και τις εξελίξεις να λάβουν τελικά και αυτό το «πακέτο» στήριξης.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δείχνουν και σε ποιον βαθμό ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει καταφέρει, κατανοώντας την θέση και την δυναμική του, να μεταστρέψει την κατάσταση και σε διπλωματικό επίπεδο. Τονίζοντας διαρκώς πως, μόνη επιλογή είναι η οριστική ήττα της Ρωσίας του Πούτιν και επιμένοντας πως ο ίδιος και ο λαός του δεν έχουν λόγο να κάνουν πίσω έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν όλο και μεγαλύτερο πυρήνα υποστήριξης σε πολύ σημαντικά κέντρα αποφάσεων ειδικά σε Λονδίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον. Αμερικανικά μέσα αναφέρουν όλο και πιο συχνά πως τα αιτήματα από την πλευρά Ζελένσκι για παροχή μαχητικών πλέον δεν απορρίπτονται και κυρίως δεν αντιμετωπίζονται ως ακραία. Δέσμευση δεν υπάρχει, φυσικά, ακόμη για το οτιδήποτε αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως σήμερα εκατοντάδες Ουκρανοί πιλότοι βρίσκονται σε νατοϊκές βάσεις σε Πολωνία και Γερμανία για εκπαίδευση.

Το Κίεβο έχοντας «διαβάσει» με λεπτομέρεια τον τρόπο που η Μόσχα επιχειρεί να το πλήξει, έχει καταφέρει να μετατρέψει ακόμη και τους πλέον εξελιγμένους υπερηχητικούς πυραύλους Κινζάλ, σε άσφαιρα. Εάν καταφέρει να βάλει «φτερά» στους πιλότους του, τότε ίσως να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στον τελικό του στόχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης