O Παλαιστίνιος πρόεδρος ζητά την αποπομπή του Ισραήλ από τον ΟΗΕ
Την 75 επέτειο από τη «Νάκμπα», γιόρτασαν σήμερα, Δευτέρα (15/5) οι Παλαιστίνιοι, με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να ζητά από τον ΟΗΕ να αποπέμψει το Ισραήλ επειδή ευθύνεται για «επιθέσεις» και την «κατοχή» των Παλαιστινιακών Εδαφών.
Συγκεκριμένα, σήμερα τίμησαν σήμερα την 75 επέτειο από τη «Νάκμπα», την «Καταστροφή» που συνδέουν με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, μετά την οποία 760.000 από αυτούς οδηγήθηκαν στην έξοδο, κατά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο.
Στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, συνέρρευσαν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και μαύρα λάβαρα με τη λέξη «επιστροφή» στα αραβικά και τα αγγλικά.
Το Ισραήλ ιδρύθηκε στις 14 Μαΐου 1948, κατ’ εφαρμογή μιας απόφασης του ΟΗΕ που προέβλεπε τη διαίρεση της Παλαιστίνης που μέχρι τότε ήταν υπό βρετανική εντολή. Την επομένη, ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, όταν ένοπλες δυνάμεις πέντε χωρών εισέβαλαν στο νέο κράτος.
Το Ισραήλ νίκησε και περίπου 760.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Όσοι είναι ακόμη εν ζωή και οι απόγονοί τους διεκδικούν έκτοτε το «δικαίωμα στην επιστροφή», κάτι που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά εκτιμώντας ότι αν επιτρέψει ακόμη και σε έναν μικρό αριθμό από αυτούς να επιστρέψουν αυτό θα ισοδυναμούσε με το τέλος του εβραϊκού κράτους.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σήμερα 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη (Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας), την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.
Το Ισραήλ γιόρτασε τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του στις 26 Απριλίου, ακολουθώντας το εβραϊκό ημερολόγιο.
Νωρίτερα σήμερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον ΟΗΕ να αποπέμψει το Ισραήλ επειδή ευθύνεται για «επιθέσεις» και την «κατοχή» των Παλαιστινιακών Εδαφών.
Για πρώτη φορά, χάρη σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο, τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν σήμερα στην έδρα τους στη Νέα Υόρκη τη «Νάκμπα».
«Απαιτούμε σήμερα επισήμως, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα (του ΟΗΕ) να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα τηρήσει αυτά τα ψηφίσματα, διαφορετικά να ανασταλεί η ένταξή του στον ΟΗΕ» ανέφερε ο Αμπάς στην ομιλία του.
Ο Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ουδέποτε εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του, ούτε τήρησε τις προϋποθέσεις της ένταξής του στον Οργανισμό. Ανέφερε ότι από το 1947 και μετά έχουν ψηφιστεί περίπου 1.000 αποφάσεις από τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και καμία από αυτές δεν εφαρμόστηκε.