Ροδάνθη: Η πόλη των ΗΠΑ με το ελληνικό όνομα που οι κάτοικοι... πληρώνουν για να φύγουν
Στα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών σε μία λεπτή λωρίδα γης σε μία πόλη με ελληνικό όνομα Rodanthe (Ροδάνθη) ένα άλλοτε ειδυλλιακό τοπίο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους Αμερικανούς που επέλεξαν να χτίσουν εκεί τα σπίτια τους.
Σε μια συνεδρίαση της πόλης στις αρχές του έτους, ο διευθυντής της κομητείας Dare, Bobby Outten, ώστε οι κάτοικοι να γνωρίζουν πόσο μπορεί να κοστίσει η βυθοκόρηση υπεράκτιων ιζημάτων και η προσθήκη μιας νέας έκτασης παραλίας, προκειμένου να μην «καταπιεί» η θάλασσα τα σπίτια τους.
Τις τελευταίες ημέρες, η κομητεία δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία σε μια έκθεση 35 σελίδων, και υπογραμμίζουν την απαράμιλλη δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ροδάνθη - ένα δίλημμα που οι επιστήμονες λένε ότι άλλες απειλούμενες κοινότητες όπως αυτή είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν, καθώς οι θάλασσες ανεβαίνουν και οι καταιγίδες εντείνονται.
Σύμφωνα με την έκθεση, μια εφάπαξ διάνοιξη της παραλίας στην περιοχή θα κόστιζε έως και 40 εκατομμύρια δολάρια, ποσό περίπου διπλάσιο από το ποσό που είχε βρεθεί σε παρόμοια μελέτη μια δεκαετία νωρίτερα. Η διατήρηση της παραλίας αυτής για 30 χρόνια θα κόστιζε περισσότερα από 175 εκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς άλλες πιθανές επιλογές, όπως η εγκατάσταση κατασκευών που θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διάβρωσης, αλλά κάθε διαδρομή συνοδεύεται από ένα τεράστιο κόστος.
Όπως αναφέρει η Washington Post, σε μια αίθουσα χορού στο Ράλεϊ, ο Γιανγκ είπε στους συμμετέχοντες σε ένα συνέδριο της Ένωσης Διαχειριστών Κρατικών Πλημμυρών ότι η εξαγορά όλων των σπιτιών στη Rodanthe σε απόσταση 300 ποδιών από τη γραμμή της παλίρροιας, με βάση την τρέχουσα φορολογική τους αξία, θα κόστιζε περίπου 43 εκατομμύρια δολάρια, ενώ θα αποφεύγονταν οι επανειλημμένες εκβραχισμοί της παραλίας.
Η στάθμη της θάλασσας και οι πλημμύρες
Πρόκειται για περίπου 80 κατασκευές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι εξοχικές κατοικίες, και οι οποίες σύμφωνα με τον Young αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της φορολογικής βάσης της κομητείας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη μελέτη του, «με την απομάκρυνση αυτών των ακινήτων η Rodanthe θα έχει πιθανότατα μια βιώσιμη παραλία για 15 έως 25 χρόνια».
Στην παρούσα φάση πάντως η άποψη που επικρατεί είναι ότι καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι πλημμύρες πλήττουν όλο και περισσότερα μέρη κατά μήκος των αμερικανικών ακτών, οι κοινότητες θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν ένα βήμα πίσω με προσεκτικό τρόπο - και τουλάχιστον να υπολογίσουν τι κοστίζει μια τέτοια επιλογή, ειδικά όταν διακυβεύονται τα χρήματα των φορολογουμένων.
«Δεν πρόκειται να πάω πουθενά», δήλωσε κάτοικος της περιοχής σχετικά με την προοπτική εξαγοράς του ακινήτου της. Μίλησε για τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, τους ανεμοστρόβιλους στις μεσοδυτικές πολιτείες και άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε διάφορα μέρη της χώρας. «Θα αντιμετωπίσουμε και τον ωκεανό», λέει στην Washington Post.
Η λεπτή λωρίδα γης στην οποία βρίσκεται η Ροδάνθη ονομάζεται «εξωτερική όχθη» της Βόρειας Καρολίνας, ο αιγιαλός και το περιβάλλον οικοσύστημα της οποίας αποτελούν σημαντικές ζώνες βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των χόρτων και των θάμνων της παραλίας που συμβάλλουν στη διατήρηση της μορφής της γης.