ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Βρετανία: Ξεκίνησαν και πάλι οι εκστρατείες των αντίπαλων στρατοπέδων

REUTERS

Λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ και ενώ η χώρα έχει παγώσει από τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, ένα βίντεο από το 2013 με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, στο οποίο φέρεται να υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε έρχεται να δώσει το έναυσμα για την επανεκκίνηση των καμπανιών των δύο στρατοπέδων.

Στο εν λόγω βίντεο, ο Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας στο ερώτημα τι θα ψήφιζε εάν γινόταν δημοψήφισμα εκείνη την χρονική περίοδο (2013), αναφέρει πως “θα ψήφιζα υπέρ της παραμονής στην ελεύθερη αγορά. Είμαι υπέρ της ελεύθερης αγοράς και της δυνατότητας για ελεύθερο εμπόριο με τους ευρωπαίους εταίρους μας”.

Σημειώνεται ότι ο Τζόνσον είναι υπέρμαχος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, ενώ μόλις χθες, Σάββατο σε δηλώσεις του, προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι έχουν μόλις 4 μέρες για να σώσουν την Ευρώπη από τον εαυτό της.

Όπως είπε, οι Βρετανοί θα ηγηθούν της υπόλοιπης Ευρώπης στο μονοπάτι της απελευθέρωσης από ένα "βαθιά αντιδημοκρατικό" σύστημα, το οποίο είναι ανίκανο για αλλαγή.

Παράλληλα, σήμερα Κυριακή, ξανάρχισαν οι εκστρατείες των δύο αντίπαλων στρατοπέδων τόσο των υποστηρικτών της παραμονής, όσο και των υποστηρικτών της αποχώρησης, οι οποίες είχαν ανασταλεί μετά και την τραγική δολοφονία της Κοξ.

Ο βρετανικός κυριακάτικος Τύπος φιλοξενεί εκ νέου συνεντεύξεις και άρθρα, τα οποία καλύπτουν το οικείο ντιμπέιτ μεταξύ προσφυγικού και οικονομίας που έχουν καθορίσει μέχρι στιγμής τις εκστρατείες των δύο στρατοπέδων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην εφημερίδα Sunday Telegraph προειδοποιεί τους ψηφοφόρους να σκεφτούν το οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει μία αποχώρηση.

Αντιμετωπίζουμε μία υπαρξιακή επιλογή την Πέμπτη. Επομένως αναρωτηθείτε αν έχετε στ’αλήθεια ακούσει κάτι το οποίο να σας πείσει ότι η αποχώρηση θα βελτίωνε την οικονομική θέση της Βρετανίας”, σημειώνει ο Κάμερον.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν από την πλευρά του πιστεύει ότι οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ (Brexit) κατά το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα είναι πιο σοβαρές από το πιο πιθανό σενάριο με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

“Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι το ΑΕΠ μας θα μειωθεί κατά 5 ή 6 ποσοστιαίες μονάδες. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πιθανό ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο σοβαρές από την πρόβλεψη αυτή,” δήλωσε ο Όσμπορν σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κανάλι ITV.

Αντιθέτως, ο Μάικλ Γκόουβ, εκπρόσωπος του αντίπαλου στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης, σημείωσε πως αυτή θα βελτίωνε αισθητά την οικονομική θέση της Βρετανίας.

Φόρος τιμής στην Κοξ από την αδερφή της

Φόρο τιμής στη βουλευτή Τζο Κοξ στο σημείο που δολοφονήθηκε, απέτισε η αδερφή της, σημειώνοντας πως η Κοξ έβλεπε μόνο το καλό στους ανθρώπους, ενώ η οικογένειά της δέχεται αλλεπάλληλα μηνύματα συμπαράστασης από απλούς βρετανούς πολίτες.

“Τις τελευταίες 48 ώρες οι πολίτες δεν είναι σιωπηλοί. Έχουν εκφραστεί με πάθος, μιλώντας μέσα από την καρδιά τους. Γνήσιο συναίσθημα, χωρίς κρυφή ατζέντα. Η Τζο θα το λάτρευε αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το σθένος και την αλληλεγγύη για τις μέρες, τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται, ως μέρος της κληρονομιάς της. Να συγκεντρωθούμε σε αυτό που μας ενώνει και όχι σε αυτό που μας χωρίζει”, ανέφερε.

Προβάδισμα του Bremain στις δημοσκοπήσεις

Έπειτα από τη δολοφονία της Κοξ παρουσιάζεται μία μεταστροφή της δυναμικής των ψηφοφόρων οι οποίοι τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις, οριακά διευρύνει το προβάδισμά του το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ μία τρίτη εμφανίζει μεν μπροστά το Brexit αλλά με μειωμένη διαφορά από το Bremain.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της YouGov για τους Sunday Times δείχνει ότι το 44% των ερωτηθέντων θέλει να μείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε σύγκριση με το 43% που επιθυμεί την έξοδό της από αυτή.

"Διατρέχουμε την τελευταία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα και παρατηρείται μεταστροφή της δυναμικής που κυριαρχούσε", δήλωσε στο Reuters το στέλεχος της YouGov, Άντονι Γουέλς.

Παρότι η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την ίδια ημέρα και την επόμενη της δολοφονίας Κοξ (Πέμπτη 16/6 και Παρασκευή 17/6) η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η μεταστροφή δεν σχετίζεται με το τραγικό γεγονός που σόκαρε τη Βρετανία και όλον τον κόσμο αλλά αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit.

Ακριβώς προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας, η οποία διεξήχθη Τετάρτη 14/6 και Πέμπτη 15/5, κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα 2 μονάδων υπέρ του Brexit. Πριν λίγες ημέρες η διαφορά ήταν 7 μονάδες.
Μια τρίτη δημοσκόπηση, αυτή της εταιρείας Survation, για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, δείχνει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων του Bremain έναντι του Brexit: 45% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, 42% υπέρ της εξόδου από αυτή. Προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας, τα ευρήματα της οποίας είχαν δημοσιοποιηθεί ελάχιστα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε 42% στο Bremain και 45% στo Brexit.

Μια τέταρτη δημοσκόπηση, εκείνη της Opinium, φέρει και τα δύο στρατόπεδα στο 44%.

Καθώς δεν απομένουν παρά τέσσερις ημέρες για το δημοψήφισμα, οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν, η μία μετά την άλλη, θέση υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και καλούν σε αντίστοιχη ψήφο τους αναγνώστες τους.

Ήδη Financial Times και Times έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής ενώ η Sun, κατά. Αργά το βράδυ ακόμη δύο πήραν θέση -συγκεκριμένα, η Mail υπέρ του Bremain, η Sunday Times υπέρ του Brexit.

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Το brexit θα έχει συνέπειες ντόμινο

Συνέπειες «ντόμινο» στην Ανατολική Ευρώπη θα είχε μία έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

"Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Brexit να έχει συνέπειες ντόμινο στην Ανατολική Ευρώπη", δήλωσε ο Άσελμπορν στην Tagesspiegel am Sonntag.

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση του Κάμερον να διεξαχθεί δημοψήφισμα και πρόσθεσε: «Ακόμα και αν η Βρετανία αποφασίσει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό δεν θα επιλύσει το πρόβλημα που απορρέει από την αρνητική στάση των Βρετανών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης