Κόμπρα αλμπίνο 1,5 μέτρου τρύπωσε σε σπίτι στην Ινδία - Εξαιρετικά σπάνια και φονική
Μια εξαιρετικά σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα κόμπρα αλμπίνο προκάλεσε πανικό σε σπίτι στην Ινδία, όπου τρύπωσε κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας.
Οι γείτονες είδαν το λευκό φίδι – μήκους 1,5 μέτρων, τη στιγμή που έμπαινε μέσα στο σπίτι που βρίσκεται στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού την Τετάρτη 3 Μαΐου και ειδοποίησαν τις αρχές.
Στο σημείο έφτασαν ειδικοί της οργάνωσης Wildlife and Nature Conservation Trust (WNCT), οι οποίοι κατάφεραν να απομακρύνουν την εντυπωσιακή κόμπρα και να την απελευθερώσουν ξανά στο φυσικό της περιβάλλον.
Δείτε τη στιγμή που απελευθερώθηκε στη φύση:
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια αλμπίνο κόμπρα Νάγια ή Νόγια. Το συγκεκριμένο είδος συγκαταλέγεται στα τέσσερα είδη φιδιών που ευθύνονται για τα περισσότερα δαγκώματα στην Ινδία.
Ο αλμπινισμός είναι μια γενετική διαταραχή που εμποδίζει την παραγωγή της χρωστικής ουσίας του δέρματος μελαμίνη. Για να εκδηλωθεί πρέπει και οι δύο γονείς να έχουν το γονίδιο του αλμπινισμού. Τα ζώα με αλμπινισμό έχουν ροζ ή κόκκινα μάτια καθώς στερούνται χρωστικών ουσιών και στις ίριδες των ματιών τους. Ως συνέπεια τα εν λόγω ζώα είναι είτε εντελώς τυφλά ή με μειωμένη όραση. Επίσης είναι ευάλωτα σε ηλιακά εγκαύματα.
Για τα περισσότερα ζώα, ο αλμπινισμός ισοδυναμεί με θανατική ποινή, όπως εξηγεί το livescience. Το λευκό τους χρώμα τα καθιστά ευάλωτα στους εχθρούς τους.
Το μέγεθος της κόμπρας που εντοπίστηκε στην Ινδία, δείχνει ότι είναι πλήρως ανεπτυγμένη, γεγονός που την καθιστά και ιδιαίτερα σπάνια.
Για κάποια φίδια, ο αλμπινισμός δεν έχει μόνο μειονεκτήματα. Επιστήμονες χρησιμοποίησαν ψεύτικα φίδια για να μελετήσουν εάν τα λευκά ή αλμπίνο φίδια είναι πιο ευάλωτα στους ιπτάμενους εχθρούς τους σε σχέση με τα χρωματιστά. Διαπίστωσαν σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Zoology το 2022, ότι ο αποχρωματισμός τους ενδεχομένως να μπέρδευε τα αρπακτικά πτηνά, καθώς αναγνωρίζουν τα θηράματά τους από τα σχέδια που φέρουν στο δέρμα τους.
Το μεγάλο στοίχημα για τους ειδικούς που αιχμαλώτισαν την κόμπρα, ήταν η ασφάλειά τους, καθώς το εν λόγω είδος είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες.
«Το δηλητήριό τους μπορεί να προκαλέσει παράλυση ακόμα και θάνατο χωρίς έγκαιρη θεραπεία», εξηγεί η οργάνωση WNCT.
«Είναι κρίσιμης σημασίας οι κινήσεις να γίνονται με μεγάλη προσοχή και από ειδικούς, καθώς κάθε λάθος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Στην Ινδία περίπου από δαγκώματα φιδιών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 81.000 με 138.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το δάγκωμα της κόμπρας μπορεί να είναι και «στεγνό», δηλαδή χωρίς δηλητήριο. Το Νοέμβριο του 2022, κόμπρα δάγκωσε «στεγνά» ένα οκτάχρονο αγόρι και εκείνο το δάγκωσε ως αντίποινα με αποτέλεσμα να το σκοτώσει.