ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Η Ουκρανία πενταπλασιάζει το βεληνεκές των επιθέσεών της

(AP Photo/Andrew Kravchenko)

Η Βρετανία μετά την καθοριστική ενίσχυση της Ουκρανίας στην πρώτη φάση του πολέμου με την προμήθεια αντιαρματικών Javelin με τα οποία οι δυνάμεις του Κιέβου όχι απλά ανέκοψαν την ρωσική εισβολή αλλά απώθησαν και τις ρωσικές δυνάμεις μακριά από το Κίεβο στα ανατολικά της χώρα, έρχονται σήμερα να πενταπλασιάσουν και την ισχύ – βεληνεκές των ουκρανικών χτυπημάτων.

Όπως αποκαλύπτει το CNNi επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στο Κίεβο συμφωνήθηκε να σταλούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow αλλάζοντας και πάλι τα δεδομένα στα πεδία των μαχών.

Η Ουκρανία ζητά από την αρχή της ρωσικής εισβολής όπλα μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς συμμάχους της με τις ΗΠΑ να είναι εδώ και 15 μήνες αρνητικές στην συγκεκριμένη προοπτική καθώς όπως υπογράμμιζε επίσης και ανεπίσημα το Πεντάγωνο, η Ουάσιγκτον δεν ήθελε περαιτέρω κλιμάκωση της πολεμικής έντασης με Ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά εδάφη.

Σήμερα η κατάσταση φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετική με την Ουκρανία να ετοιμάζεται να χτυπήσει σε κάθε πιθανό μέτωπο της ρωσικές δυνάμεις κατοχής και την Δύση να δέχεται τις oυκρανικές δεσμεύσεις πως δεν θα στοχοποιηθούν ρωσικές περιοχές πέρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Ουάσιγκτον φαίνεται να «άναψε» το πράσινο φως στο Λονδίνο προκειμένου να προσφερθούν οι Storm Shadow και μάλιστα σε μεγάλο (αν και αδιευκρίνιστο σε απόλυτα νούμερα) αριθμό στον Ζελένσκι ο οποίος έχει πλέον ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο οπλοστάσιό του.

Τι αλλάζει με τους Storm Shadow στα πεδία;

Οι Βρετανογαλλικής κατασκευής πύραυλοι έχουν βεληνεκές που ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα με τα σημερινά οπλικά συστήματα που έχουν στην διάθεσή τους οι Ουκρανοί να έχουν μετά βίας βεληνεκές 49 χιλιομέτρων.

Ουσιαστικά πλέον οι ουκρανικές δυνάμεις πενταπλασιάζουν το βεληνεκές τους και έχουν την δυνατότητα να χτυπήσουν για παράδειγμα στόχους από την Χερσόνα στην Κριμαία που είναι και ο βασικός στόχος ανακατάληψης από το Κίεβο.

Οι Storm Shadow έχουν επίσης το πλεονέκτημα όταν η ρίψη τους γίνεται από μαχητικό να περνούν απαρατήρητοι από τα radar καθώς πραγματοποιούν μεγάλη βύθιση και κινούνται σε χαμηλό ύψος με μεγάλη ταχύτητα μέχρι να βρουν στόχο. Μέχρι σήμερα οι δυνάμεις της Ουκρανίας διέθεταν σημαντικά αποθέματα όπλων υψηλής τεχνολογίας για να αμυνθούν και να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές προελάσεις στα σημεία από τα οποία η Ρωσία εισέβαλλε το 2022.

Σήμερα φαίνεται πως προσέθεσαν στο οπλοστάσιό του ένα επιθετικό όπλο που θα τους δώσει τη δυναμική που αναζητούν προκειμένου να εφαρμόσουν το σχέδιό τους. Με την απόφαση αποστολής όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο είναι πλέον ξεκάθαρο πως αλλάζει και η στάση των συμμάχων της Ουκρανίας απέναντι στα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

Βρετανία και ΗΠΑ φαίνεται να έχουν ικανοποιηθεί από τις εγγυήσεις Ζελένσκι για χρήση εντός των ουκρανικών πεδίων και εάν τηρηθεί αυτή η δέσμευση δεν είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον να παραλάβουν και αμερικανικά όπλα τέτοιου τύπου.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός πως η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου πως η χώρα του θα χάσει πολλούς ανθρώπους στην αντεπίθεση και πως σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ενίσχυση από την Δύση.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος υπογράμμισε επίσης πως χρειάζεται υπομονή μέχρι να ξεκινήσει η oυκρανική αντεπίθεση κάτι για το οποίο αν λάβουμε υπόψη τα όπλα που πλέον διαθέτει κανένας δεν παίρνει όρκο πως λέει όλη την αλήθεια… Για την Μόσχα η συγκεκριμένη εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική είναι.

Μέχρι σήμερα μόνο ρωσικοί πύραυλοι cruise έπλητταν σημεία στην Ουκρανική επικράτεια έχοντας ως αντίσταση μόνο τα αντιαεροπορικά συστήματα και τα ραντάρ.

Από σήμερα η Μόσχα θα πρέπει να υπολογίζει πως υπάρχει από την απέναντι πλευρά η δυναμική για χτυπήματα ακριβείας σε κάθε σημείο των κατεχόμενων εδαφών και μάλιστα με τρόπο ευκολότερο από τον δικό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης