ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «χτίζουν» το αμυντικό μέλλον της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ «χτίζουν» το αμυντικό μέλλον της Ουκρανίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP/Yves Herman

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν για ακόμη μία φορά ενίσχυση με οπλικά συστήματα που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια προς την Ουκρανία.

Από την αρχή του πολέμου οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει το Κίεβο με ένα «πακέτο» που ξεπερνά τα 37 δισεκατομμύρια ενώ ο Τζο Μπάιντεν μέχρι σήμερα έχει βάλει την υπογραφή του σε βοήθεια μεγαλύτερη των 36 δισεκατομμυρίων.

Τα οπλικά συστήματα αλλά και τα άκρως απαραίτητα βλήματα 155 χιλιοστών που χρησιμοποιεί το ουκρανικό πυροβολικό έρχονται λίγο πριν την έναρξη της Ουκρανικής αντεπίθεσης αλλά πηγές από το Πεντάγωνο αναφέρουν πως δεν πρόκειται για απαραίτητο υλικό για την αντεπίθεση των ουκρανών μαχητών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συγκεκριμένη ενίσχυση από την πλευρά των ΗΠΑ έρχεται να δημιουργήσει αποθεματικό στα ασφαλή σημεία των Ουκρανών έτσι ώστε όταν οι μάχες θα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για ανεφοδιασμό.

Πολεμικοί και στρατιωτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ τονίζουν επίσης πως η Αμερικανική Κυβέρνηση σε συνεννόηση με το Σώμα του Κογκρέσου έχει πάρει την απόφαση να στηρίξει συνολικά την Ουκρανία για όσο χρειαστεί καθώς είναι, ανεξαρτήτως κόμματος και Προέδρου, επιτακτική ανάγκη για την Ουάσιγκτον να ηττηθεί η Ρωσία του Πούτιν.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνία εγκαινιάστηκε σήμερα ο νέος τρόπος διάθεση πολεμικού υλικού στο Κίεβο καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν και το επιτελείο του συμφώνησαν με τους Ρεπουμπλικάνους, πίσω από κλειστές πόρτες, να μην φύγουν περισσότερα αμερικανικά συστήματα από το εθνικό αποθεματικό της χώρας. Με το νέο σύστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από την ενίσχυση, σε πραγματικό χρόνο, των αναγκών της Ουκρανίας φέρνουν σε επαφή με τρόπο ασφαλή και άμεσο το ουκρανικό επιτελείο άμυνας και τον Πρόεδρο Ζελένσκι με τις κορυφαίες εταιρείες οπλικών συστημάτων της χώρας τους.

Αυτές οι διμερείς επαφές – σχέσεις αποτελούν πυλώνα συνεργασίας με άξονα τα τουλάχιστον επόμενα 20 χρόνια, με τις ΗΠΑ να «χτίζουν» με αυτό τον τρόπο και το αμυντικό μέλλον της χώρας αλλά και το μέλλον και την κερδοφορία της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον των Ρεπουμπλικάνων η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Δημοκρατικής Κυβέρνησης Μπάιντεν είναι μία κίνηση καθ’ όλα αποδεκτή από την πλειοψηφία του βουλευτικού τόξου στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία και δεν θα προκύψει κάποιο «απρόοπτο» ή ένταση ακόμη κι αν σε δύο χρόνια δεν είναι και πάλι Πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν.

Από την συγκεκριμένη εξέλιξη σε πρώτο χρόνο, όπως είναι λογικό, βγαίνει ευνοημένος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος δεν είναι απίθανο σε απευθείας συνομιλίες με τις εταιρείες πολεμικού υλικού των ΗΠΑ στο κοντινό μέλλον να ζητήσει και διαφορετικού τύπου όπλα. Σήμερα μπορεί η Ουκρανία να μην έλαβε για ακόμη μία φορά, οπλισμό μεγάλου βεληνεκούς, αλλά κανένας δεν είναι πλέον σίγουρος πως δεν έχει την δυνατότητα να το πράξει ή να το διαπραγματευτεί.